Γκόλντα η πρωταθλήτρια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γκόλντα βλεφάρισε αυτάρεσκα τα πυκνά τσίνορά της!

Και πώς όχι, αφού ήταν μια καμήλα πρωταθλήτρια στο να κατεβάζει γάλα!

Μάιος 1973. Όλα τα μέσα ενημέρωσης της εποχής ασχολούνται με μια καμήλα που ζει στην έρημο Νετζέβ στο Ισραήλ, μια καμήλα με το όνομα Γκόλντα. Η Γκόλντα ήταν μια περήφανη δρομάδα, που πάει να πει καμήλα με μία καμπούρα. Η  Γκόλντα ανακαλύφθηκε από έναν επιστήμονα που αναζητούσε καμήλες προκομμένες στο να παράγουν γάλα. Και ήταν πολύ περήφανος γι’ αυτήν.

Αν σκεφτούμε πως μια συνηθισμένη αγελάδα δίνει μετά βίας 18 λίτρα γάλα τη μέρα και η Γκόλντα κατέβαζε 40 ολόκληρα λίτρα -αρκετό να θρέψει 70 πεινασμένα παιδιά για μία μέρα-, καταλαβαίνουμε το γιατί! Η Γκόλντα θα έπρεπε να έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες με τα παγκόσμια ρεκόρ!

Οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν. Αν υπήρχαν και ακόμη μεγαλύτερες πρωταθλήτριες από την Γκόλντα, που θα μπορούσαν να καλοθρέψουν σε μία μέρα πάνω από 200 παιδιά; Η καμήλα είναι το μόνο γαλακτοπαραγωγό ζώο που μπορεί να επιβιώσει στις ξερές και άγονες περιοχές, ακόμη και σε καιρούς ανομβρίας. Θυμόμαστε πως ζει ακόμη και 2 εβδομάδες χωρίς νερό. Αν, λοιπόν, οι Αφρικανοί αγρότες μπορούσαν να εκθρέψουν περισσότερες καμήλες σαν την Γκόλντα, όλο και λιγότερα παιδιά της Αφρικής θα πέθαιναν από την πείνα. Γιατί το γάλα της καμήλας έχει αξιοζήλευτες ιδιότητες. Είναι εύπεπτο, πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία και μάχεται πολλές ασθένειες!

Αλλά οι επιστήμονες στην εποχή της Γκόλντα δεν είχαν μελετήσει καλά τις καμήλες. Ήξεραν πολύ λίγα για το πώς να τις εκθρέψουν για να παράγουν περισσότερο γάλα. Αλλά με τη βοήθειά της, άρχιζαν να μαθαίνουν. Και αυτό ήταν καλό, επειδή ο κόσμος χρειαζόταν πρωταθλήτριες σαν την Γκόλντα! 

Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, υπάρχουν στο Ισραήλ πειραματικά κοπάδια με χιλιάδες θηλυκές δρομάδες. Η Γιασμίν και η Ανίτα είναι μόνο δύο από αυτές. Και η Γκόλντα, αν ακόμα ζει, θα είναι μια περήφανη γιαγιά!

Γνωρίζεις ότι…

• Οι καμήλες ζουν 40-50 χρόνια.

• Ήταν τα πρώτα ζώα που εξημέρωσε ο άνθρωπος για το γάλα του, αιώνες πριν από τις αγελάδες.

• Σήμερα υπάρχει στην Κένυα μια πειραματική φάρμα για καμήλες.

• Από τις δρομάδες δεν παράγεται μόνο γάλα, αλλά και τυριά, βούτυρα και πεντανόστιμα παγωτά!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή