O Aντόνιο και οι 10 μέρες που χάθηκαν

O Aντόνιο και οι 10 μέρες που χάθηκαν

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αντόνιο δεν περίμενε να τον ξυπνήσουν τα κοκόρια. Σήμερα, 5 Οκτωβρίου του 1582, ήταν τα 10α γενέθλιά του και δεν έβλεπε την ώρα και τη στιγμή να τα γιορτάσει με την οικογένεια και τους φίλους του στο σχολείο. Πετάχτηκε χαρούμενος απ’ το κρεβάτι, πλύθηκε και ντύθηκε μεγαλόπρεπα. Και η χαρά του αυτή ήταν διπλή, γιατί για πρώτη φορά απ’ όταν γεννήθηκε παραλίγο να μη γιορτάσει τα γενέθλιά του. Όχι, δεν είχε κάνει κάποια αταξία. Ο Αντόνιο ήταν φρόνιμο και προκομμένο παιδί. Ο λόγος που κινδύνεψε σοβαρά να μην κάνει τα γενέθλιά του ήταν… ότι είχαν χαθεί 10 μέρες από το ημερολόγιο!   Σαν να είχε ανοίξει μια τρύπα ο Οκτώβριος και τις είχε καταπιεί! Και μέσα σε αυτές τις μέρες ήταν και η μέρα των γενεθλίων του! Η πιο ξεχωριστή ημέρα της ζωής του! Η ημέρα όπου ένιωθε βασιλιάς! Φρίκη! Ευτυχώς που κάτι συνέβη την τελευταία στιγμή και τα γενέθλιά του γιορτάστηκαν κανονικά! Με πεντανόστιμες τάρτες και αυγά, με άφθονα θαλασσινά με σκόρδο, με πατάτες και μπόλικο μπακαλιάρο!

Πού να φανταζόταν ο Αντόνιο πως το δράμα που παραλίγο να ζήσει είχε ξεκινήσει πολύ πριν γεννηθεί ο ίδιος, κάπου 15 αιώνες νωρίτερα! Τότε που ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας θέσπισε το έτος 45 π.Χ. ένα ημερολόγιο που πήρε το όνομά του, το «Ιουλιανό».

Αλλά το «Ιουλιανό ημερολόγιο» είχε πολλές ανακρίβειες. Και να γιατί. Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο κατά τη διάρκεια αυτού που ονομάζουμε «έτος»: όχι σε 365 ημέρες ακριβώς, αλλά σε 365,2422. Πώς να χωρέσουν, όμως, αυτά τα παραπανίσια δεκαδικά σε ένα ημερολόγιο; Μπάχαλο! Έτσι, κάθε χρόνο περίσσευαν 11 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα. Αυτά τα περισσεύματα σε 128 χρόνια είχαν γίνει μία ολόκληρη μέρα! Και λίγα χρόνια μετά, ακόμη περισσότερες μέρες! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γιορτές να μετατοπίζονται συνέχεια και οι άνθρωποι να κοντεύουν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα φθινόπωρο και το Πάσχα χειμώνα! Έτσι 15 αιώνες μετά, ένας σοφός πάπας της Ρώμης, ο Γρηγόριος ΙΓ΄, αποφάσισε να διορθώσει το σφάλμα. Έβαλε λυτούς αστρονόμους και δεμένους μαθηματικούς να κάνουν τους υπολογισμούς τους και αποφάσισαν πως, για να έρθει το ημερολόγιο στα ίσια του, έπρεπε να «εξαφανιστούν» από αυτό 10 μέρες.

Οι 10 μέρες που αποφάσισε να εξαφανίσει ο πάπας ήταν το διάστημα από τις 5 Οκτωβρίου του 1582 έως τις 14 Οκτωβρίου του 1582. Που σημαίνει πως οι άνθρωποι που θα έπεφταν στα κρεβάτια τους στις 4 Οκτωβρίου θα ξυπνούσαν στις 15 Οκτωβρίου! Επέλεξαν αυτές τις μέρες επειδή αυτό το διάστημα δεν υπήρχε καμία σημαντική γιορτή. Δεν υπολόγισαν όμως τα γενέθλια του Αντόνιο! Αυτό το νέο ημερολόγιο ονομάστηκε «Γρηγοριανό ημερολόγιο».

Ο πάπας έβγαλε φιρμάνια και τελάληδες για να ειδοποιήσουν τον κόσμο για το τι επρόκειτο να συμβεί. Ο κόσμος όμως, μόλις το άκουσε, αναστατώθηκε. Στους δρόμους άρχισαν αναταραχές και οι δεισιδαιμονίες έδιναν κι έπαιρναν. Άλλοι έλεγαν πως η σπορά δε θα ωρίμαζε. Άλλοι ότι τα πουλιά θα μπερδεύονταν. Άλλοι πως θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους. Και ο Αντόνιο να πέσει να πεθάνει. Πάνε τα γενέθλιά του!

Αλλά κάτι φαίνεται πως σκέφτηκε ο πάπας, κάποιος κάτι του ψιθύρισε στ’ αυτί για την αδικία και τελικά αποφάσισε: «Καθώς οι επέτειοι και οι γιορτές είναι για αγαλλίαση, διατάσσουμε όλες όσες παραλείπονται από το νέο ημερολόγιο, να εορτασθούν κανονικά με το παλιό». Έτσι, ο Οκτώβριος του 1582 στάθηκε ένας παράξενος μήνας. Γιόρτασαν μαζί όσοι είχαν γιορτή ή γενέθλια στις 5 και 15 του μήνα, στις 6 και 16, στις 7 και 17, και πήγε λέγοντας έως τις 14 και 24 Οκτωβρίου. Από τις 25 και μετά, όλα έγιναν κανονικά.   

Χαράς ευαγγέλια για τον Αντόνιο! Η ψυχή του πήγε αμέσως στη θέση της και στις 5 Οκτωβρίου του 1582 μπόρεσε να γιορτάσει μεγαλόπρεπα τα δέκατα γενέθλιά του. Γιατί δεν είναι λίγο πράγμα να γίνεσαι 10 ετών!

Όσο για μας σήμερα, 10 Οκτωβρίου του 2015 Γρηγοριανού ημερολογίου βρισκόμαστε ακριβώς πάνω στις παράξενες εκείνες αλλοτινές μέρες, χωρίς όμως να κινδυνεύουμε.

Γιατί σ’ εμάς, τις μέρες ρούφηξε κάποιος… Φεβρουάριος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή