ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΙΡΑΝ

«Nooshe jan, από το Ιράν!»

Τα πιλάφια και τα κεμπάπ όπως δεν τα έχουμε ξανα φάει ποτέ! Με το 5ο βιβλίο της σειράς «Κουζίνες του Κόσμου» θα μάθουμε όλα τα μυστικά για τα θρυλικά περσικά εδέσματα, και δεκάδες ιδιαίτερες συνταγές για να τα ετοιμάσουμε. Μαζί και όλες οι διάσημες λιχουδιές της πιο αυτοκρατορικής κουζίνας του κόσμου που «δάνεισε» συνταγές και τεχνικές σε όλη την Ανατολή: γεμιστά, μαγειρευτά, μεζέδες, γλυκόξινα, ο αυθεντικός μπακλαβάς, αλλά και ταπεινά πιάτα που θα μας εκπλήξουν!

ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πάρτε μια «γεύση» από τις συνταγές που θα βρείτε στο βιβλίο:

«Μπιφτέκια» από φάβα

 

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-1

 

Τι περιλαμβάνει ένα τυπικό ιρανικό τραπέζι; Το ξέρατε ότι η λέξη «μεζές» έχει περσική καταγωγή; Οτι μια πιατέλα με φρέσκα φύλλα μυρωδικών είναι απαραίτητο συνοδευτικό των περισσότερων γευμάτων;


Ρύζι «εστεμμένο»

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-2

Το «εστεμμένο» ρύζι είναι ο βασιλιάς των περσικών πιάτων. Φτιάχνεται με φλούδες πορτοκαλιού, αμύγδαλα, μπάρμπερι (είδος βατόμουρου) και φιστίκια Αιγίνης. Ως πιάτο γάμου, αντιπροσωπεύει τον χρυσό, τα ρουμπίνια, τα σμαράγδια και τα μαργαριτάρια.

 

Για να μπορέσει να περιγράψει με ακρίβεια τη διαδικασία μαγειρέματος του περίφημου «εστεμμένου» ρυζιού της Περσίας, ο επιμελητής του βιβλίου Άγγελος Ρέντουλας το έφτιαξε βήμα βήμα. Ακολουθεί η εμπειρία του:

 

–> Μαγειρεύοντας δύο μέρες ένα πιλάφι


Κεμπάπ Σαχναμέ (μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί)

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-3

Περσικές είναι μερικές από τις αρχαιότερες συνταγές για τα αγαπημένα μας κεμπάπ. Μόνο που δεν πρόκειται για το είδος που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα αλλά για τα σουβλάκια κάθε τύπου: με μικρά κομμάτια κρεατικών, πουλερικών και ψαρικών ή από κιμά.


Μπάμιες «χορές» (μαγειρευτές με κρέας και ντομάτα)

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-4

Το περσικό χορές είναι αυτό που στην Ελλάδα ονομάζουμε μαγειρευτό («γιαχνί» και «καπαμάς» είναι δύο από τις πολλές «ελληνικές» ονομασίες που θα μπορούσαν να περιγράψουν αυτό το είδος μαγειρέματος – αναλόγως υλικών και σκεύους.)


Λαχανοντολμάδες φούρνου

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-5

Στην Περσία μαγειρεύουν κάθε λογής «ντολμάδες» (γεμιστά): με αμπελόφυλλο, μέσα σε πατάτα, σε μελιτζάνα, σε κυδώνια.


Περσικά αμυγδαλωτά

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-6

Τα γλυκά της Περσίας μοσχοβολούν σιρόπι, σαφράν, ροδόνερο και καρδάμωμο και αξιοποιούν υλικά όπως οι χουρμάδες, τα ροδοπέταλα, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή