ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΤΑΪΛΑΝΔΗ

«Taan hâi a-ròi *, από την Ταϊλάνδη!»

Το έκτο βιβλίο της σειράς μας συστήνει την πιο εύκολη, γρήγορη, light και συγχρόνως πικάντικη και αρωματική κουζίνα του κόσμου!

Μέσα σε 40 λεπτά το πολύ ετοιμάζουμε νόστιμα, πρωτότυπα γεύματα που θα μας εκπλήξουν.

Θα βρούμε δεκάδες ιδιαίτερους τρόπους για να μαγειρέψουμε γαρίδες, μαζί και όλες τις διάσημες ταϊλανδέζικες συνταγές για stir fries, σούπες, μαγειρευτά, noodles, τηγανητές λιχουδιές και εξαίσια γλυκά με εξωτικά φρούτα.

ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πάρτε μια «γεύση» από τις συνταγές που θα βρείτε στο βιβλίο:

Χρυσές φωλιές

Αυτό το φίνο ορεκτικό ή σνακ, μπορούμε να το γεμίσουμε κατά το ήμισυ γαρίδες και κατά το ήμισυ κοτόπουλο ή χοιρινό!

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-1

Καυτερή και ξινή σούπα με γαρίδες

Αυτή η σούπα είναι μάλλον το πιο γνωστό ταϊλανδικό πιάτο. Παρόλο που φτιάχνεται συνήθως με γαρίδες, είναι εξίσου γευστική με ψάρι.

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-2

Νουντλς με ανάμεικτα θαλασσινά

Μία από τις πιο κλασικές σαλάτες που συναντάται σε ολόκληρη την Ταϊλάνδη. Συχνά φτιάχνεται μόνο με γαρίδες, αλλά εδώ περιέχει διάφορα θαλασσινά.

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-3

Τηγανητό ψάρι με τζίντζερ

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταϊλανδικής διατροφής. Θεωρούνται το δεύτερο σημαντικότερο φαγητό μετά το ρύζι. Τα φρέσκα θαλασσινά καταναλώνονται από τους περισσότερους σχεδόν καθημερινά, ενώ η σάλτσα ψαριού και η πάστα γαρίδας είναι επίσης μέρος του ταϊλανδικού λεξιλογίου για τα αρωματικά που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε πιάτο.

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-4

Κάρι massaman με μοσχάρι

Ψητά, σιγομαγειρεμένα ή τηγανητά, τα κρεατικά που μαγειρεύονται στην Ταϊλάνδη αντανακλούν την αφομοίωση πολλών διαφορετικών επιρροών από την ταϊλανδέζικη κουζίνα· από την Κίνα μέχρι την Ινδία και τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-5

Γαρίδες με σκόρδο στιρ-φράι

Η τεχνική του stir fry έχει λατρευτεί από μάγειρες σε όλον τον κόσμο για την ευκολία, την ταχύτητα και την ποικιλία των υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το σοτάρισμα σε λίγο λάδι σε γουόκ ή βαθύ τηγάνι είναι ένας εύκολος τρόπος να μαγειρέψεουμε πεντανόστιμα πιάτα.

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-6

Παγωτό καρύδα

Η ισορροπία γλυκών, αλμυρών και ξινών γεύσεων είναι συστατικό στοιχείο των επιδδορπίων στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, όπως ακριβώς και στο κυρίως γεύμα. Τα φρέσκα φρούτα χρησιμοποιούνται πολύ στα γλυκά, τα οποία σερβίρονται και αυτά σε πάγκους και καροτσάκια στον δρόμο.

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-7

 

Λίγα λόγια από την Λίνα Καπετάνιου που επιμελήθηκε το έκτο βιβλίο της σειράς μας:

Νεόκοπη φαν των ταϊλανδέζικων και εν γένει ασιατικών γεύσεων, ρίχτηκα στο βιβλίο με τα μούτρα. Ήθελα να διαβάσω για τα κάρι, τις σούπες, τα νουντλς, τις γαρίδες, το ρύζι και περίμενα να χρειαστεί να μελετήσω και να κοπιάσω για να καταλάβω την κουλτούρα αυτής της κουζίνας. Διαψεύστηκα περίτρανα. Εξωτική: ναι, ενδιαφέρουσα: ναι, δύσκολη, χρονοβόρα και απαιτητική: όχι.

Μετά από πολλά βράδια συντροφιά με το βιβλίο στην αρχική αγγλική του έκδοση και το μεταφρασμένο κείμενο, συνειδητοποίησα ότι η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι αρκετά εύκολη και προσιτή για να μαγειρευτεί στο σπίτι.

Σίγουρα χρειάζεται μια βόλτα από ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ ή ένα κατάστημα με ασιατικά τρόφιμα – αυτό πλέον δεν είναι τόσο δύσκολο, σάλτσα στρειδιού και φύλλα για spring rolls βρίσκεις σε κάθε γειτονιά, ενώ και τα καταστήματα με έθνικ τρόφιμα έχουν πολλαπλασιαστεί.

Επιτέλους έλυσα επίσης το μεγάλο μυστήριο με τα κάρι: τι είναι, τι περιλαμβάνουν, πώς φτιάχνονται, πώς ρίχνονται στην κατσαρόλα ή το τηγάνι. Τσίλι, τζίντζερ, λάιμ, κόλιανδρος, σκόρδο είναι εκ των ων ουκ άνευ. Έφτιαξα στο σπίτι μια πράσινη, μια κόκκινη και μια κίτρινη πάστα κάρι, τις έβαλα στο ψυγείο και ακόμα τις χρησιμοποιώ ακόμα και σε φαγητά που δεν είναι ταϊλανδέζικα.

Οι περισσότερες συνταγές απαιτούν μόνο ένα σκεύος: ένα βαθύ τηγάνι τύπου γουόκ. Ειδικά τα στιρ φράι γίνονται εύκολα και σούπερ γρήγορα: τα περισσότερα δεν θέλουν πάνω από ένα τέταρτο. Και οι γεύσεις, αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί, δεν είναι μπερδεμένες και περίπλοκες. Ίσως να φταίει για αυτό και η κακή εντύπωση που έχουμε αποκομίσει, τρώγοντας έθνικ πιάτα σε εστιατόρια της Ελλάδας: δύσκολα και όχι συχνά είναι πετυχημένα και παρόμοια με αυτά που σερβίρονται στη χώρα καταγωγής.

Αξέχαστο θα μου μείνει, για παράδειγμα, το χοιρινό με λεπτά φασολάκια, που επιχείρησα να μαγειρέψω σπίτι. Μια απλή σάλτσα με σάλτσα στρειδιού, σάλτσα σόγιας και ζάχαρη (όλα τα βρήκα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου). Λάδι και σκόρδο στο τηγάνι, σοτάρουμε για λίγα λεπτά χοιρινό ψαρονέφρι, σε κύβους, προσθέτουμε τη σάλτσα και τα φασολάκια και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Πασπαλίζουμε με κόκκινη πιπεριά τσίλι και έτοιμο το πιάτο! Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες γεύσεις: το φασολάκι ήταν ιδιαιτέρως τραγανό, αλλά εμένα μου αρέσουν έτσι τα λαχανικά, το χοιρινό ήταν αρκετά αλμυρό – όσο έξτρα αλάτι και αν έχει το φαγητό, δε με πειράζει και το σκόρδο μαζί με τη ζάχαρη, τη σόγια και το τσίλι δίνανε μια umami γεύση αξέχαστη.

Όπως και να έχει, η ταϊλανδέζικη κουζίνα έχει κάτι για τον καθένα. Οι καυτερές γεύσεις και τα μπαχαρικά προσαρμόζονται στις ορέξεις του κάθε μάγειρα, ενώ οι επιλογές είναι άπειρες: πιτάκια, χοιρινό, ρύζι, κοτόπουλο, σούπες και σαλάτες μέχρι και τηγανητές μπανάνες και παγωτό καρύδα. Και βέβαια στο τέλος του βιβλίου όλα τα υλικά και ο τρόπος παρασκευής για τα φημισμένα κάρι.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή