Φαίη Ψυχοπούλου: Aντιπρόεδρος Ammon Zeus Hotel

Φαίη Ψυχοπούλου: Aντιπρόεδρος Ammon Zeus Hotel

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ammon Zeus Hotel βρίσκεται στην παραλία της Καλλιθέας, στην Κασσάνδρα, δίπλα στον ναό του Άμμωνος Διός, και είναι το πρώτο ξενοδοχείο που άνοιξε στη Χαλκιδική πριν από σχεδόν μισό αιώνα. Η αντιπρόεδρός του, Φαίη Ψυχοπούλου, μας μιλάει για την τουριστική φυσιογνωμία της Χαλκιδικής, τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των καταλυμάτων, αλλά και για ένα μειονέκτημα του προορισμού, που είναι η ελλιπής αναγνωρισιμότητά του.

Ποια είναι η φυσιογνωμία του Ammon Zeus και σε ποιους απευθύνεται;

Eίναι το πρώτο ξενοδοχείο που άνοιξε στη Χαλκιδική, το 1970. Το 2018 ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνισή του, με αναβάθμιση των χώρων και των παροχών του. Απευθύνεται σε κοινό το οποίο εκτιμά την άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, την υψηλή γαστρονομία και εξυπηρέτηση.

Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Χαλκιδικής που την έχει καταστήσει Μέκκα του τουρισμού στη βόρεια Ελλάδα και ποια τα αδύνατα σημεία της;

Η Χαλκιδική είναι μια ευλογημένη περιοχή από πλευράς φυσικής ομορφιάς. Έχει ήπιο κλίμα, καταπληκτικές παραλίες και θάλασσες – οι περισσότερες μάλιστα είναι βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία. Η ποιότητα των καταλυμάτων έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και μπορούν να φιλοξενήσουν πελάτες υψηλών απαιτήσεων. Ο προορισμός υπολείπεται σε αναγνωρισιμότητα, γεγονός που δικαιολογείται, καθώς άλλα μέρη της Ελλάδας ήταν πιο προβεβλημένα, γιατί παρείχαν υψηλότερες υπηρεσίες πολύ νωρίτερα από τη Χαλκιδική. Οι επενδύσεις που έγιναν από την πλευρά των ξενοδόχων, καθώς και τα δύο μεγάλα έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη –η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη και ο νέος δρόμος  αεροδρομίου-Καλλιθέας– θα ενδυναμώσουν την προσέλευση τουριστών.

Το μοντέλο των μεγάλων πολυτελών ξενοδοχείων είναι βιώσιμο στη Χαλκιδική;

Όχι πια. Αυτό που ψάχνει ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών είναι χώρους με ιδιαιτερότητες στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση, καθώς και προσωποκεντρική εξυπηρέτηση. Τα πολύ μεγάλα καταλύματα (500 και άνω δωματίων) συνήθως δεν διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά.  

Ποιο είναι το τουριστικό κοινό της Χαλκιδικής;

Οι περισσότεροι τουρίστες είναι ξένοι – από Αγγλία, Γερμανία και Βαλκάνια. Οι Έλληνες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αγοράς μας, περισσότερο όμως τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Η Χαλκιδική είναι οικογενειακός προορισμός, λόγω της ασφαλούς θάλασσάς της και της εύκολης πρόσβασης στις παραλίες. Την επισκέπτονται και νέα ζευγάρια ή παρέες, καθώς υπάρχουν σημεία με πολύ έντονη νυχτερινή ζωή.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αρκετοί τουρίστες από τη Βαλκανική χερσόνησο, η έλευση των οποίων συχνά συνοδεύεται από μια παραφιλολογία (π.χ. ότι δεν ξοδεύουν καθόλου χρήματα στον προορισμό, κ.λπ.). Ποια είναι η δική σας εικόνα;

Ότι ισχύει εν μέρει και είναι από τα αρνητικά του οδικού τουρισμού. Περισσότερο εξαρτάται από την ποιότητα του καταλύματος. Όσο τα καταλύματα βελτιώνονται, αυτά τα φαινόμενα μειώνονται ή εκμηδενίζονται.

Η Θεσσαλονίκη την τελευταία πενταετία αποτελεί δυναμικό city-break προορισμό. Θεωρείτε ότι η Χαλκιδική «επωφελείται» από τους ταξιδιώτες που την επισκέπτονται;

Βεβαίως και επωφελείται, καθώς και αντίστροφα. Γενικότερα, οι συνέργειες έχουν μόνο θετικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει και στον τουρισμό, με τον συνδυασμό των προορισμών.

Η σεζόν στη Χαλκιδική είναι μικρή, ξεκινάει τον Μάιο και τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Πώς θα μπορούσε να επιμηκυνθεί;

Θα πρέπει να συνεργαστούν στενά ξενοδόχοι, πράκτορες και τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να προσφερθεί ένα ιδιαίτερο, εναλλακτικό πρόγραμμα εκτός από το «ήλιος και θάλασσα», που να δίνει τη δυνατότητα στους δυνητικούς επισκέπτες να κάνουν δραστηριότητες, έτσι ώστε να έχουν το έναυσμα να επισκεφτούν τον προορισμό και εκτός καλοκαιριού. Δεν είναι ανέφικτο, είναι κάτι που θα μπορούσε να «χτιστεί», αλλά θέλει στενή συνεργασία πολλών εμπλεκομένων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή