Ένας κόσμος σε κλίμακα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Maps of the United Kingdom

Κείμενα: Rachel Dixon  Εικονογράφηση: Livi Gosling  Εκδόσεις: Wide Eyed Editions Σελίδες: 112

Τιμή στο amazon: 14 ευρώ

Ένας κόσμος σε κλίμακα-1

Γιατί να το αγοράσω: Για να μάθετε πού βρίσκεται ο ψηλότερος μονόλιθος της Βρετανίας (ηλικίας πάνω από 4.500 χιλιάδων ετών), το οχυρό του βασιλιά Αρθούρου, το μεγαλύτερο και αρχαιότερο παιχνιδάδικο του κόσμου, ο τάφος του Kαρλ Μαρξ, η γειτονιά της Ρόζαλιντ Φράνκλιν (βιοφυσικού που συνέβαλε στην ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA), ο τόπος γέννησης του πειρατή Μαυρογένη. Για να μάθετε ποια ήταν η τελευταία γυναίκα που μιλούσε την κέλτικη διάλεκτο της Κορνουάλης (προτού εγκαταλειφθεί και αργότερα αναβιώσει με τεχνητό τρόπο), αλλά και για την ομάδα ράγκμπι των Cornish Rebels, που πήρε το όνομά της από το πλήθος εξεγερμένων που αντιτάχθηκαν στη βάναυση φορολογία του Ερρίκου Ζ΄. Κυρίως, όμως, για να θυμηθείτε πόσο καθοριστική είναι η επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η έκδοση Maps of the United Kingdom περιλαμβάνει μια σειρά από χάρτες της Βρετανίας που αφηγούνται την ιστορία της μέσα από τα πρόσωπα και τα γεγονότα που τη διαμόρφωσαν.  Ένα επίκαιρο και εύληπτο ανάγνωσμα για παιδιά, που όμως διαβάζεται με ενδιαφέρον και από μεγάλους.


Harry Potter’s LONDON: The Film Location Walk

Κείμενα: Paul Garner

Εκδόσεις: Louis’ London Walks

Σελίδες: 24

Tιμή στο amazon: 9,90 ευρώ

Ένας κόσμος σε κλίμακα-2

Γιατί να το αγοράσω: Για να κάνετε τρεις κινηματογραφικούς –όνομα και πράγμα– περιπάτους στο κεντρικό Λονδίνο. Πρόκειται για έναν οδηγό που περιλαμβάνει τρεις βόλτες, με στάσεις σε τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν σκηνές από τις ταινίες του Χάρι Πότερ – από το Westminster και το Charing Cross μέχρι τη Leicester Square και το Piccadilly Circus. Στο τέλος υπάρχει και μια σειρά από συντομογραφίες, που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε σε ποια ταινία αντιστοιχεί η γειτονιά που επισκέπτεστε. Ενδείκνυται για τους φαν του μικρού μάγου, αλλά και για όσους θέλουν να κάνουν μια βόλτα με την οικογένειά τους στο Λονδίνο που να έχει θεματική και να ξεφεύγει από τις συνηθισμένες άσκοπες περαντζάδες. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορούν περιπατητικοί οδηγοί για το Λονδίνο του Τσαρλς Ντίκενς, του Τζακ του Αντεροβγάλτη, του Σέρλοκ Χολμς, του Ουίνστον Τσόρτσιλ εν καιρώ πολέμου, του Σαίξπηρ, των Μπιτλς κ.ά.


The Writer’s Map: An Atlas of Imaginary Lands

Επιμέλεια: Huw Lewis-Jones

Εκδόσεις: Thames & Hudson

Σελίδες: 256

Τιμή στο amazon: 23 ευρώ

Ένας κόσμος σε κλίμακα-3

Γιατί να το αγοράσω: Γιατί η καλή λογοτεχνία, αυτή που ανέθρεψε γενιές και γενιές βιβλιόφιλων, αρχίζει και τελειώνει με έναν χάρτη. Από τον «Ροβινσώνα Κρούσο» του Daniel Defoe μέχρι «Το νησί των θησαυρών» του Robert Louis Stevenson, τα κλασικά βιβλία εμπεριέχουν συχνά χάρτες, βοηθώντας έτσι τους αναγνώστες να παρακολουθούν κάθε βήμα που κάνουν οι ήρωες της ιστορίας και να γίνονται από παρατηρητές συμμέτοχοι. Η συλλογή «The Writer’s Map: An Atlas of Imaginary Lands» έχει συγκεντρώσει δεκάδες χάρτες, σχεδιαγράμματα και εικονογραφήσεις με λογοτεχνικό ή ιστορικό ενδιαφέρον, όπως είναι μια γερμανική Βίβλος του 1536 που απεικονίζει τον Κήπο της Εδέμ όχι στον ουρανό, αλλά στον πλανήτη Γη (σ.σ. αυτή ήταν η πεποίθηση των χριστιανών κατά τον Μεσαίωνα), ένας χάρτης του Βενετού μοναχού Φρα Μάουρο, του 1450, που έχει σημειωμένο τον Νότο στο επάνω μέρος, αλλά και ένας χάρτης της Σελήνης που δημιουργήθηκε από τη NASA το 1969 (ουσιαστικά πρόκειται για ένα κολάζ φτιαγμένο από χιλιάδες φωτογραφίες) στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος «Apollo».


Μαξιλαροθήκη-χάρτης Colour & learn world map pillowcase

Σύνθεση: 100% βαμβάκι

Διαστάσεις: 70 x 50 εκατοστά Συμπεριλαμβάνονται: 10 μαρκαδόροι

Διανομή: Eat sleep doodle

Tιμή στο amazon: 16,50 ευρώ

Ένας κόσμος σε κλίμακα-4

Γιατί να το αγοράσω: Γιατί προσφέρει την ευκαιρία ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά να πάρουν μια πρώτη γεύση της παγκόσμιας γεωγραφίας, καθώς μέσα από τη ζωγραφική μαθαίνουν τους προορισμούς. Στη μαξιλαροθήκη αποτυπώνεται ο χάρτης της Γης μαζί με επιλεγμένα ζώα, μνημεία ή έθιμα που έχουν ταυτιστεί με συγκεκριμένες περιοχές. Στην Αυστραλία διακρίνονται καγκουρό, στην Αραβική χερσόνησο καμήλες, στη Ρωσία μπάμπουσκες, στην Ανταρκτική πιγκουίνοι. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αριθμημένα και τα νέα επτά θαύματα του Κόσμου: το Μάτσου Πίτσου στο Περού, το Κολοσσαίο στη Ρώμη, η Πέτρα στην Ιορδανία, ο Χριστός Λυτρωτής στο Ρίο, το Τσιτσέν Ιτζά στο Μεξικό, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, το Σινικό Τείχος στην Κίνα. Οι μαξιλαροθήκες πλένονται στο πλυντήριο κι έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καμβάς μάθησης για παραπάνω από μία φορά. Στην ίδια σειρά συμπεριλαμβάνονται χάρτες σχεδιασμένοι πάνω σε σουπλά, σακίδια και τραπεζομάντιλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή