ΤΑΞΙΔΙΑ

Ατζέντα

pierre-bonnard-dining-room-in-the-country-1913-1

// ΛΟΝΔΙΝΟ //
ΒΟΝΝΑRD, Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ [ΑΠΟ 23/01 ΕΩΣ 06/05/2019]

H Tate Modern θα εγκαινιάσει την αναδρομική έκθεση «Pierre Bonnard: The Colour of Memory» με έργα του πρωτοπόρου Γάλλου ζωγράφου Pierre Bonnard (1867-1947), ο οποίος αιχμαλώτιζε τον χρόνο με πολύχρωμα τοπία και οικεία στιγμιότυπα, όπως ένα γεύμα που μόλις τελείωσε. Μαζί με τον Henri Matisse, ο Bonnard θεωρείται από τους μεγαλύτερους colourists των αρχών του 20ού αιώνα. Προτιμούσε, μάλιστα, να εργάζεται από μνήμης και να καταγράφει τις στιγμές χρησιμοποιώντας με τον δικό του τρόπο το χρώμα στη σύνθεσή του. Η έκθεση παρουσιάζει έργα του ζωγράφου από το 1912, οπότε και επικεντρώθηκε σε αυτό το μέσο.
tate.org.uk


// ΜΟΣΧΑ //
ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ [ΕΩΣ 10/02/2019]

atzenta0

Tο πρώτο μέρος της έκθεσης «It’s Forbidden to Forbid» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας αφορά στα γεγονότα του κινήματος του 1968 και στον αντίκτυπο που είχαν στην κοινωνία. Οι αναταραχές που έγιναν πριν από 50 χρόνια στο Παρίσι έμειναν στην ιστορία ως ο «Μάης του ’68» ή «Επανάσταση του Μαΐου». Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών εξελίχθηκαν σε γενικευμένη απεργία και στη συνέχεια σε πολιτική κρίση που σηματοδότησε αλλαγές. Στο αφιέρωμα θα δείτε αυθεντικές αφίσες της περιόδου, αφιερώματα στον Τύπο, βίντεο από συνεντεύξεις διαδηλωτών, ντοκιμαντέρ, ταινίες και ένα χρονοδιάγραμμα των δράσεων που έγιναν σε Γαλλία, Βιετνάμ και Ανατολική Ευρώπη.
mmoma.ru


// ΒΙΒΛΙΟ //
ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ  

atzenta1

Στο λεύκωμα «Jimmy Nelson Homage to Humanity» (εκδ. Rizzoli) ο Ισπανός φωτογράφος έχει απαθανατίσει μερικές από τις πιο αρχαίες κουλτούρες του κόσμου. Ο ίδιος πιστεύει ότι η φωτογραφία είναι μια παγκόσμια οπτική γλώσσα και μέσα από τις εικόνες του παραλληλίζει τη βιοποικιλότητα του πλανήτη με τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σεβόμαστε τους λαούς με μοναδικές πολιτισμικές ταυτότητες.
rizzoliusa.com


// ΜΟΝΑΧΟ //
ΑΟΡΑΤΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ [ΕΩΣ 10/03/2019]

atzenta2

Η έκθεση «World Receivers» στο Lenbachhaus παρουσιάζει ένα άγνωστο κεφάλαιο του μοντερνισμού. Τρεις ανεξάρτητοι μεταξύ τους δημιουργοί, η Georgiana Houghton (1814-1884), η Hilma af Klint (1862-1944) και η Emma Kunz (1892-1963) διερεύνησαν το υπερβατικό και δημιούργησαν έργα, βγαίνοντας από το «εγώ» τους και θεωρώντας εαυτούς ως μεσολαβητές.
lenbachhaus.de


// ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ //
ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥ DELACROIX [ΕΩΣ 06/01/2019]

atzenta3

Ο Γάλλος ζωγράφος Eugène Delacroix (1798-1863) ήταν ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα, με καινοτομίες που άλλαξαν την πορεία της τέχνης. Ακολουθώντας τη χρονολογική ανάπτυξη της έκθεσης «Delacroix» στο The Met Breuer, ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα θέματα που τον απασχολούσαν μέσα σε τέσσερις δεκαετίες δημιουργίας. Ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο διάσημους πίνακές του, όπως «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (1826) και «Οι γυναίκες του Αλγερίου στο διαμέρισμά τους» (1834).
metmuseum.org