H Λισαβόνα στο πιάτο

6' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O γαστρονομικός χάρτης της πόλης σε 9 «νόστιμες» στάσεις.

Η Λισαβόνα, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Πορτογαλίας, ήταν πάντοτε δεκτική στις επιρροές και γι’ αυτό παραμένει έως τις μέρες μας κοσμοπολίτισσα. Οι κάτοικοί της αγαπούν το φαγητό και στα άφθονα εστιατόριά της θα ευχαριστηθείτε φρέσκα ψάρια και οστρακόδερμα (αστακούς, καραβίδες, γαρίδες, καβούρια), χωρίς να λείπουν από τα πιάτα της και τα κρεατικά. Cozido, δηλαδή στιφάδο με χοιρινό κρέας, και καπνιστά λουκάνικα (morcela, farinheira και chouriço) θα δοκιμάσουν τις… αντοχές σας στο τραπέζι, καθώς συνήθως οι μερίδες που σερβίρονται είναι γενναιόδωρες. Και για να μην ξεχνάμε την ιστορία: ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο ντα Γκάμα ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο προς την Ινδία, εμπλουτίζοντας τη γαστρονομία ολόκληρης της Ευρώπης με μπαχαρικά και βότανα. Ακολουθήστε μας στα αγαπημένα μας στέκια για καλοφαγάδες, από το πρωινό έως το δείπνο.

ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΩΪΝΟ

Versailles

Στη γοητευτική ατμόσφαιρα των ’20s θα σας μεταφέρει το εστιατόριο Versailles, που ανακαινίστηκε πρόσφατα, διατηρώντας ευτυχώς την αίγλη της μπελ επόκ που το χαρακτηρίζει. Είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και την περιήγησή σας στη Λισαβόνα, καθώς συνδυάζει κομμάτια της ιστορίας της με γευστικούς πειρασμούς. Λειτουργεί από το 1922 και αποτελούσε σημείο συνάντησης στην Avenidas Novas, μια ιστορική γειτονιά με πλούσιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Για πρωινό έχετε να επιλέξετε από μια τεράστια ποικιλία κέικ, κρουασάν και άλλων αρτοσκευασμάτων, καθώς και σάντουιτς και τοστ, ενώ όσον αφορά τα ροφήματα εδώ θα διαπιστώσετε ότι οι ντόπιοι λατρεύουν τη ζεστή σοκολάτα.

|| Avenida da Republica 15A, Avenidas Novas, τηλ. +351-21 3546340

Confeitaria Nacional

H Λισαβόνα στο πιάτο-1

Confeitaria Nacional (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Καθρέφτες, μάρμαρο, προσεγμένες βιτρίνες, απίστευτες γεύσεις. Ένα ακόμα ξεχωριστό μέρος για πρωινό είναι η Confeitaria Nacional. Άνοιξε το 1829 και είναι ένα από τα παλαιότερα καφέ-ζαχαροπλαστεία της Λισαβόνας. Ο καφές που σερβίρουν είναι εξαιρετικός και θα τον συνοδεύσετε με νόστιμα γλυκίσματα – η τάρτα αμυγδάλου θα σας συνεπάρει. Διαθέτει λιγοστά μικρά τραπέζια, γι’ αυτό θα δείτε αρκετούς ντόπιους να προγευματίζουν… όρθιοι. Ωστόσο, αν έρθετε το μεσημέρι, μπορείτε να καθίσετε στην αίθουσα τσαγιού, στον πρώτο όροφο. Ο χώρος αυτός άνοιξε το 1872 και ήταν νεωτερισμός για την εποχή. Εδώ θα ξεκουραστείτε από τις βόλτες σας στην όμορφη Baixa, που εκτός από τα μαγαζιά και την όμορφη ατμόσφαιρά της αξίζει της προσοχής σας και για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

|| Praça da Figueira 18B, Baixa, τηλ. +351-21 3424470

ΤΡΩΜΕ ΝΩΡΙΣ

Popular do Capelo

H Λισαβόνα στο πιάτο-2

Popular do Capelo (Φωτογραφία: Rodrigo Cabrita)

 

Tascas λέγονται τα απλά, οικονομικά παραδοσιακά εστιατόρια που είναι ιδανικά για το μεσημεριανό διάλειμμα. Ένα από τα λίγα που έχουν μείνει στην κεντρική συνοικία Chiado είναι το Popular do Capelo. To μέρος ενδείκνυται για εργαζομένους, επαγγελματίες και σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών που βρίσκεται στην περιοχή. Μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίζουν στο χειμωνιάτικο μενού είναι τα arroz de pato (πάπια με ρύζι), feijoada (στιφάδο με φασόλια, λουκάνικα και λαχανικά) και το cozido à portuguesa (πλούσιο στιφάδο με διάφορα κρεατικά, όσπρια και λουκάνικα). Άλλες σπεσιαλιτέ που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το ψητό χοιρινό με πράσινο λάχανο και τσορίθο (τα σαλατικά στην πορτογαλέζικη κουζίνα, ακόμα και ως συνοδευτικά, είναι πάντα μαγειρεμένα) ή οι ζουμεροί κεφτέδες μπακαλιάρου. Για επιδόρπιο επιλέξτε την πουτίγκα ρυζιού με κανέλα. Για να βρείτε τραπέζι, φροντίστε να είστε εκεί πριν από τις 13.00.

|| Rua Capelo 8, Chiado, τηλ. +351-21 5812029

Cervejaria Ramiro

«Cervejaria» στα πορτογαλικά σημαίνει μπιραρία, αλλά στην Cervejaria Ramiro δεν θα έρθετε μόνο για την μπίρα. Λειτουργεί από το 1956 και είναι γνωστή για την ποιότητα των πρωτών υλών και του φαγητού της. Προσφέρει μάλιστα το καλύτερο prego (σάντουιτς με μπριζόλα) στη Λισαβόνα: το μεγάλο κομμάτι φιλέτου σερβίρεται πάνω σε παραδοσιακό στρογγυλό ψωμάκι και εμπλουτίζεται γευστικά με σκόρδο και σος. Ωστόσο, ο μεγάλος «ντόρος» γίνεται εδώ για τα θαλασσινά. Όταν ο Ramiro ανέλαβε την επιχείρηση από τον πατέρα του, πρόσθεσε στο μενού θαλασσινές γεύσεις, όπως οι γαρίδες με σκόρδο και καυτερή πιπεριά piri piri. Τα κολακευτικά σχόλια του Anthony Bourdain μετά την επισκέψή του το 2012 δημιούργησαν ουρά στην αναμονή για τραπέζι, γι’ αυτό προσπαθήστε να πάτε πριν από τις 12.30 ή τις 19.00, που είναι οι ώρες αιχμής.

|| Avenida Almirante Reis Νο 1, τηλ. +351-21 8851024

ΠΙΑΤΑ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ

 

Bel’Empada

Ο Belmiro de Jesus, με καταγωγή από το Tras-os-Montes, μία από τις απομακρυσμένες και παρθένες περιοχές της Πορτογαλίας, αποφάσισε να ανοίξει το εστιατόριο Bel’Empada και να προσφέρει αποκλειστικά empadas, αλμυρές σκεπαστές πίτες, που φτιάχνει ακολουθώντας τις συνταγές της γιαγιάς του, ελαφρώς «πειραγμένες». Η διαφορά είναι κυρίως στο σχήμα και στο ζυμάρι, που είναι πιο λεπτό αλλά εξίσου γευστικό, καθώς ζυμώνεται με ζωμό κρέατος αντί για νερό. Για τη γέμιση έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε αστακό, παστό μπακαλιάρο, κρέας πουλερικών ή μια χορτοφαγική. Καθημερινά παρασκευάζονται 300 πίτες, οπότε σπεύσατε εγκαίρως πριν εξαντληθούν. Το εστιατόριο βρίσκεται στην περιοχή Alvalade.

|| Avenida Joao XXI 24B, Alvalade, τηλ. +351-21 4075172

Espaco Acores

H Λισαβόνα στο πιάτο-3

Cozido das Furnas (Φωτογραφία: Rodrigo Cabrita)

Το Espaco Acores άνοιξε πριν από δέκα χρόνια και σήμερα είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της κουζίνας των νησιών Αζόρες στη Λισαβόνα. Στο μενού του θα δείτε ιδιαίτερα προϊόντα, όπως όστρακα του τοπικού είδους limpets και το φημισμένο τυρί του Sao Jorge. Από ορεκτικά δοκιμάστε τα λουκάνικα linguiça από καπνιστό χοιρινό και morcela (με αίμα), πατάτες με τσίλι συνοδεία φασολιών και μιας φέτας ανανά. Για τη συνέχεια επιλέξτε φιλέτο τόνου ψημένο με βούτυρο από τις Αζόρες ή χταπόδι κρασάτο. Κάθε Πέμπτη σερβίρουν μπουφέ, ενώ κάθε Κυριακή προστίθεται ένα εμβληματικό πιάτο των νησιών, το Cozido das Furnas: μια μείξη από κρεατικά και λαχανικά που σιγοβράζουν για έξι ώρες μέσα στους χυμούς τους.

|| Largo da Boa Hora (στην αγορά Ajuda), τηλ. +351-21 3640881, +351-21 3640353

Piteu da Graca

Η Graça είναι μία από τις παλαιότερες συνοικίες της Λισαβόνας, στην κορυφή ενός από τους επτά λόφους που την περιβάλλουν. Το Piteu da Graça είναι αγαπημένη επιλογή για ψάρι και θαλασσινά, ενώ η βόλτα μέχρι εδώ πάνω αποζημιώνει με την απίστευτη θέα. Τα τραγανά φιλέτα, με τη χρυσαφένια κρούστα τους, δεν πρέπει να λείψουν από την παραγγελία σας. Αν θέλετε γεύσεις από πιο… βαθιά νερά, δοκιμάστε pescadinhas (μικρούς μπακαλιάρους), linguadinhos (γλώσσες) ή douradas (τσιπούρες). Όλα είναι φρέσκα και καλομαγειρεμένα, ενώ ο λογαριασμός συνήθως δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ το άτομο. Τα Σαββατοκύριακα θα δείτε αρκετές οικογένειες ντόπιων, απόδειξη του καλού φαγητού που προσφέρει. 

|| Largo da Graca 95-96, Graca, τηλ. +351-21 8871067

Zé Varunca

H Λισαβόνα στο πιάτο-4

Zé Varunca

Στο εστιατόριο Zé Varunca, στην μποέμ συνοικία Bairro Alto, θα δοκιμάσετε την κουζίνα της περιοχής Alentejo, που θεωρείται από τις καλύτερες της Πορτογαλίας. Αγαπήσαμε το porco preto –χοιρινό φιλέτο στη σχάρα, σερβιρισμένο με πατάτες τηγανητές–, αλλά και το esparregado (πουρέ από σπανάκι). Αν ξεκινήσετε με petiscos (μικρά πιάτα), όπως casadinhos (τηγανητές πατάτες και παστό χοιρινό φιλέτο) ή torresmos (τραγανές μπουκιές χοιρινού), να είστε εγκρατείς ώστε να μείνει χώρος για το κυρίως πιάτο.   Τα ζωγραφισμένα στο χέρι κεραμικά πλακάκια που διακοσμούν τον χώρο προέρχονται από τα παραδοσιακά κεραμοποιεία του Pedro do Corval. 

|| Travessa das Merces 16,  Bairro Alto, τηλ. +351-21 0151279

ΓΛΥΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ

 

Antiga Confeitaria de Belém

H Λισαβόνα στο πιάτο-5

Antiga Confeitaria dos Pastéis de Belém (Φωτογραφία: Antiga Confeitaria de Belém,Lda)

Η πιο δημοφιλής γλυκιά λιχουδιά στη Λισαβόνα είναι οι κρεμοτάρτες (pastéis de nata), δηλαδή χτυπημένοι κρόκοι αυγών που αναμειγνύονται με σιρόπι ζάχαρης. Τη συνταγή πούλησαν το 1837 οι μοναχοί της Μονής του Αγίου Ιερωνύμου της Μπελέμ. Μία από τις καλύτερες εκδοχές της θα δοκιμάσετε στο ζαχαροπλαστείο Antiga Confeitaria de Belém, το μοναδικό μέρος στην πόλη όπου θα βρείτε τα διάσημα γλυκά με την αυθεντική τους ονομασία, «Pastéis de Belém», και αυτό επειδή την έχουν κατοχυρώσει οι ιδιοκτήτες. Σε όλα τα άλλα σημεία πωλούνται ως pastéis de nata. 

||  R. de Belém 84-92

Η πλατφόρμα Culinary Backstreets (www.culinarybackstreets.com) αγαπά το καλό φαγητό, γράφει γι’ αυτό και διοργανώνει food tours στις πόλεις με την πιο ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή