Aτζέντα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

// ΟΞΦΟΡΔΗ //

ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ JEFF KOONS [Έως 09/06/2019]

Στην έκθεση «Jeff Koons» στο Ashmolean, το παλαιότερο δημόσιο μουσείο στον κόσμο, με εκθέματα από την προϊστορική εποχή έως σήμερα, ο εκκεντρικός Αμερικανός καλλιτέχνης έχει και τον ρόλο του επιμελητή. Μέσα από δεκαεπτά έργα, τα δεκατέσσερα από τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στη Μεγάλη Βρετανία, επιχειρείται ένας διάλογος ανάμεσα στις ιδέες με τις οποίες καταπιάνεται ο Jeff  Koons (1955-) και στα θέματα από την ιστορία της τέχνης. Τα έργα προέρχονται από όλη τη δημιουργική διαδρομή του και περιλαμβάνουν δημοφιλείς αλλά και πρόσφατες δουλειές του, όπως η σειρά γλυπτών και πινάκων Gazing Ball – την οποία περιγράφει ως «πολιτιστικό DNA», καθώς επεμβαίνει σε διάσημα γλυπτά και ζωγραφικά έργα. Από την εμφάνισή του στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή τη δεκαετία του 1980, ο Koons θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς, ακριβοπληρωμένους, aνατρεπτικούς αλλά και αμφισβητούμενους εικαστικούς παγκοσμίως.

ashmolean.org


// ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ //

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ [ΑΠΟ 24/03 ΕΩΣ 07/07/2019]

Aτζέντα-1

Ο Paolo Veronese, ο Tiziano Vecellio και ο Jacopo Tintoretto θεωρούνται οι εκπρόσωποι της Βενετικής Σχολής στη «χρυσή εποχή» της Βενετίας. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων, η αξία του Jacopo Tintoretto (1519-1594) υποβαθμίστηκε. Με αφορμή την 500ή επέτειο από τη γέννησή του, η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει την αναδρομική έκθεση «Tintoretto: Artist of Renaissance Venice», υπενθυμίζοντάς μας ότι ανήκει στους μεγαλύτερους Ιταλούς ζωγράφους του 16ου αιώνα. Το αφιέρωμα παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, πολλά πορτρέτα, στα οποία θεωρούνταν αυθεντία, καθώς και πενήντα σχέδιά του.

nga.gov


// ΛΟΝΔΙΝΟ //

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ [ΕΩΣ 06/05/2019]

Aτζέντα-2

Το αφιέρωμα της Tate Britain στον Don McCullin (1935-) παρουσιάζει μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές δουλειές του μεγάλου Βρετανού πολεμικού ανταποκριτή, με φωτογραφίες από το Βιετνάμ, τη Βόρεια Ιρλανδία και, πιο πρόσφατα, από τη Συρία. Εστιάζει όμως και σε στιγμιότυπα που έχει τραβήξει όλα αυτά τα χρόνια μέσα στη χώρα του, αποτυπώνοντας εικόνες φτώχειας, την εργατική τάξη του Λονδίνου αλλά και τα τοπία του Somerset.

tate.org.uk


// ΒΙΒΛΙΟ //

ΑΓΕΡΑΣΤΕΣ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ

Aτζέντα-3

Ο «πατέρας» των παραμυθιών Σαρλ Περρώ (1628-1703) συναντιέται με έναν από τους μεγαλύτερους εικονογράφους όλων των εποχών, τον Γκυστάβ Ντορέ (1832-1883). Η έκδοση «Τα εικονογραφημένα παραμύθια» (εκδ. Άγρα) περιλαμβάνει το σύνολο των παραμυθιών του Περρώ, που πρωτοεκδόθηκαν το 1697, και 80 σπάνιες εικονογραφήσεις του Ντορέ του 1862.

agra.gr


// ΛΑΡΙΣΑ //

ΤΑΞΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ [ΕΩΣ 17/02/2019]

Aτζέντα-4

Το φωτογραφικό ταξίδι «Λάρισα-Καππαδοκία: Οδοιπορικό σε μια από τις χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού», στη Δημοτική Πινακοθήκη, αποτυπώνει οπτικά την εμπειρία του Αδριανού Λέκκα και της Ρούλας Σιλιντζή, οι οποίοι πραγματοποίησαν ένα ταξίδι ιστορικής μνήμης στην Καππαδοκία. Περιηγούμενοι ανάμεσα σε ελληνικούς οικισμούς και βυζαντινές εκκλησίες, διαπίστωσαν ότι το ελληνικό στοιχείο υπάρχει ακόμη στην περιοχή.

katsigrasmuseum.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή