ΤΑΞΙΔΙΑ

Τέχνη στην άμμο

techni-stin-ammo-2300632

Αιώνες τώρα, οι άνεμοι που φυσούν στις αμμώδεις ακτές της βορειοανατολικής Κίνας έχουν δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό, πλην όμως ευαίσθητο, οικοσύστημα από αμμόλοφους.

Αν και οι περισσότεροι έχουν ήδη ισοπεδωθεί λόγω της ανοικοδόμησης πολυτελών ακινήτων, πρόσφατα μια ομάδα από φίλους της φύσης και της τέχνης αποφάσισαν να δώσουν σε κάποιους μια… δεύτερη ευκαιρία.

Σε μια ήσυχη παραλία του κόλπου Bohai, το αρχιτεκτονικό γραφείο OPEN Architecture, με τη βοήθεια ντόπιων μαστόρων, δημιούργησε μέσα στους αμμόλοφους το μουσείο τέχνης UCCA Dune Art Museum – τμήμα του UCCA, ενός από τα κορυφαία ανεξάρτητα καλλιτεχνικά ιδρύματα της Κίνας.

techni-stin-ammo0
Φωτογραφία: WU Qingshan

Αποτελείται από δέκα συνδεόμενους εκθεσιακούς χώρους σε σχήμα κυψέλης, που την ημέρα φωτίζονται φυσικά από φεγγίτες και ανοίγματα, που επιτρέπουν τη θέα σε ουρανό και θάλασσα, ενώ διατηρούνται δροσεροί χάρη στη σκεπή από άμμο. Το ιδιαίτερο αυτό μουσείο, στο οποίο μαζί με τα έργα εκτίθεται κατά μία έννοια και η ίδια η φύση, περιλαμβάνει café, καθώς και παρατηρητήριο, προσβάσιμο μέσω ελικοειδούς σκάλας.

ucca.org.cn