ΤΑΞΙΔΙΑ

Απίστευτες φωτογραφίες γάμων!

apisteytes-fotografies-gamon-2300643

Εικόνες που ξεχώρισαν στον διεθνή διαγωνισμό International Wedding Photographer of the Year.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Célestine Aerden

Οι παιδικοί φίλοι του γαμπρού δεν έκαναν ούτε μισή δεύτερη σκέψη όταν η φωτογράφος της γαμήλιας τελετής στην Αλμπέρτα του Καναδά τούς ζήτησε να σταθούν σοβαροί και ευθυτενείς ανάμεσα στα καλαμπόκια ενός γειτονικού χωραφιού. Με προσήλωση που θα ζήλευαν ακόμα και επαγγελματίες μοντέλα, πόζαραν ξανά και ξανά στον φακό, παρά την επαπειλούμενη καταιγίδα, ώσπου να έρθει η τέλεια λήψη, για την οποία μάλιστα η Aerden απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Γαμήλιο πάρτι».


ΑΓΓΛΙΑ
Migle Markuza

apisteytes-fotografies-gamon0

H Λιθουανή φωτογράφος Migle Markuza ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία. Με την εικόνα της θέλησε να δημιουργήσει το δικό της σύγχρονο αφαιρετικό παραμύθι, ταυτίζοντας την ομορφιά του τοπίου με τη χαρά της περίστασης. Η τελετή έχει μόλις ολοκληρωθεί. Στον περίβολο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων στο  Έσσεξ, οι καλεσμένοι ανοίγουν δρόμο για να περάσουν οι νεόνυμφοι, το λευκό πέπλο ξεχωρίζει, η κοινή διαδρομή του ζευγαριού στον χρόνο έχει μόλις ξεκινήσει.


ΛΕΤΟΝΙΑ
Linda Lauva

apisteytes-fotografies-gamon2

Τα τελευταία έντεκα χρόνια, η Linda Lauva έχει φωτογραφίσει γάμους από τη Νορβηγία και την Ταϊλάνδη μέχρι την Ελβετία, τις ΗΠΑ και την πατρίδα της, τη Λετονία, από όπου και το ενσταντανέ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην εξοχική κατοικία του ζευγαριού, στη μικρή πόλη Λούμπανα. Επειδή το γρασίδι του περιβάλλοντος χώρου δεν ήταν όσο πλούσιο ήθελαν, η νύφη και ο γαμπρός σκέφτηκαν να προχωρήσουν την ερασιτεχνική ενασχόλησή τους με την κηπουρική ένα βήμα παρακάτω. Αντί ρυζιού, μοίρασαν στους καλεσμένους σπόρους γρασιδιού, και ιδού το αποτέλεσμα.


ΕΛΛΑΔΑ
Xρύσα Χαϊνά

apisteytes-fotografies-gamon4

Σε φόντο άσπρο και μαύρο έρχεται η συγκίνηση, αλλά και η συνειδητοποίηση ίσως πως τα χρόνια που πέρασαν ήταν πλούσια και γεμάτα. Η εγγονή της σε λίγο ντύνεται νύφη, στο χωριό της –τον Άγιο Αθανάσιο Ευβοίας– έχουν γιορτή και εκείνη κάνει μια μικρή παύση λίγο πριν παντρέψει το κορίτσι της. Για να φέρει στο μυαλό καρέ καρέ τις στιγμές τους, να τις ξαναζήσει από μνήμης και να αφήσει τις ρυτίδες να γλυκάνουν στο πρόσωπό της για όσο κρατήσουν το γλέντι και οι χοροί.


ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Yusuf Ahmad

apisteytes-fotografies-gamon6

Κάθε γάμος είναι και ένα άλμα στο κενό – η ίδια η ζωή το αποδεικνύει. Αυτό ακριβώς φαίνεται πως θέλησε να διακωμωδήσει ο φωτογράφος, φέρνοντας το σάλτο του γαμπρού σε πρώτο πλάνο, με τη νύφη να τον παρατηρεί από απόσταση, κάτω από τη γέφυρα ενός εμπορικού κέντρου: μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, σε ένα σκηνοθετημένο χάριν της φωτογράφισης στιγμιότυπο, που έχει τους προφανείς συμβολισμούς του.


AYΣΤΡΑΛΙΑ
Dan O’Day

apisteytes-fotografies-gamon8

Το έργο «Skyspace» του Αμερικανού εικαστικού James Turrell, που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας, έχει εξελιχθεί στο πιο απρόσμενα δημοφιλές σημείο συνάντησης των ερωτευμένων της Καμπέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που ένας από τους πλέον διακεκριμένους φωτογράφους γάμων στον κόσμο –και μεγάλος νικητής του διαγωνισμού– επέλεξε να χωροθετήσει εδώ το κάδρο του. Γαμπρός και νύφη πειραματίζονται με τους αντικατοπτρισμούς τους σε ένα παιχνίδι χρωμάτων και φωτός, σε ένα παιχνίδι αγάπης και έρωτα.