Ατζέντα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

// ΒΙΒΛΙΟ //

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Ατζέντα-1

Με αφορμή το αφιέρωμα στον Victor Vasarely (1906-1997) στο Centre Pompidou, κυκλοφορεί από τον οίκο Taschen η έκδοση «Vasarely». Το λεύκωμα εστιάζει στην οπτική γλώσσα που ανέπτυξε ο Ουγγρο-Γάλλος ζωγράφος με έργα από όλη την περίοδο της δουλειάς του. Οι γεωμετρικές του φόρμες επηρέασαν τις δεκαετίες 1940-1950 και εξέλιξαν την Op Art. Στα 1960s επικεντρώθηκε στον εκδημοκρατισμό της τέχνης με την παραγωγή έργων σε πολλαπλές εκδόσεις. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την απόλαυση της τέχνης στην ελίτ», έλεγε, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την pop art.

taschen.com


// ΒΑΣΙΛΕΙΑ //

ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ [ΕΩΣ 17/03/2019]

Ατζέντα-2

Η έκθεση του Ελβετού Henry Fuseli (1741-1825) με τίτλο «Drama and Theatre» στο Kunstmuseum Basel αναδεικνύει δύο από τις σημαντικότερες πηγές της έμπνευσής του: τη λογοτεχνία και το θέατρο. Το έργο του Fuseli είναι επηρεασμένο από τον λογοτεχνικό κανόνα. Εξερεύνησε τα σημαντικά αυτά έργα στη διάρκεια των σπουδών του και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσε ως έμπνευση για τα θεματικά μοτίβα του. Ήρωες, άγγελοι, νεράιδες από τη μυθολογία, τα δράματα του Σαίξπηρ κ.ά. πρωταγωνιστούν σε εντυπωσιακές συνθέσεις. Ο επισκέπτης ανακαλύπτει το εκκεντρικό ύφος του πρωτοπόρου του Μαύρου Ρομαντισμού και του γκόθικ χιούμορ.

kunstmuseumbasel.ch


// ΜΟΝΑΧΟ //

ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ [ΕΩΣ 19/05/2019]

Ατζέντα-3

Η Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Kiki Smith (1954-) έκανε ένα μοναδικό δώρο στο μουσείο Die Staatliche Graphische Sammlung, παραχωρώντας τη συλλογή της με όλες σχεδόν τις επεξεργασμένες εκτυπώσεις από το σύνολο της δουλειάς της –ανεξάρτητες παραγωγές, portfolios, εικονογραφημένα βιβλία, κ.ά.– για τη διοργάνωση της έκθεσης «Touch. Prints by Kiki Smisth». Οι εκτυπώσεις έχουν ποικιλία θεμάτων, όπως το ανθρώπινο σώμα, τα ζώα και τα φυτά, την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, τη θέση της γυναίκας, τις σχέσεις ανδρών και γυναικών.

sgsm.eu


// ΜΟΝΤΡΕΑΛ //

ΙΝΔΑΛΜΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ [ΕΩΣ 08/09/2019]

Ατζέντα-4

Φωτογραφία: Patrice Stable

Αναμφισβήτητα μεγάλη καλλιτεχνική προσωπικότητα, ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Thierry Mugler (1948-) υπήρξε επίσης σκηνοθέτης, φωτογράφος και αρωματοποιός. Η έκθεση «Thierry Mugler: Το Couturissime» στo Museum of Fine Arts αποκαλύπτει τον δημιουργικό κόσμο του μέσα από κομμάτια υψηλής ραπτικής, σκηνικά, βίντεο, κ.ά.

mbam.qc.ca


// ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ //

ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΙ [ΕΩΣ 26/05//2019]

Ατζέντα-5

Όταν βλέπει κανείς έργα του Αμερικανού David Hockney (1937-) διακρίνει ότι ο Vincent van Gogh (1853-1890) υπήρξε μεγάλη επιρροή για εκείνον. Ο Hockney εμπνέεται από τη φύση, χρησιμοποιεί φωτεινά χρώματα και πειραματίζεται με την προοπτική – θέματα που απασχόλησαν και τον Van Gogh. Η έκθεση «Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature» στο Van Gogh Museum δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τις ομοιότητές τους. 

vangoghmuseum.nl

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή