ΤΑΞΙΔΙΑ

Ατζέντα

atzenta-2306043

// ΗΡΑΚΛΕΙΟ //
ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΑΚΡΙΘΑΚΗ  [ΑΠΟ 16/03/2019 ΕΩΣ 01/03/2020]  

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών διοργανώνει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ένα αφιέρωμα στον Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994), με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατό του. Ο ανατρεπτικός και αντισυμβατικός ζωγράφος είχε παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στη Γερμανία, στην Ελβετία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε με τον Αλέξανδρο Ιόλα, ενώ σημαντικές στη ζωή του υπήρξαν οι γνωριμίες με τους Alberto Giacometti, Θάνο Τσίγκο, Γιάννη Γαΐτη, Κώστα Ταχτσή κ.ά. Η έκθεση παρουσιάζει έργα του από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη και περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, κατασκευές, κολάζ, σχέδια και εικονογραφήσεις από το 1965 έως το 1993.
historical-museum.gr


// ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ //
ΓΗΡΑΣ ΚΑΙ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ [ΕΩΣ 06/04/2019]

atzenta0

Η έκθεση του Jasper Johns (1930-) στη Matthew Marks Gallery με τίτλο «Recent Paintings & Works on Paper» παρουσιάζει πρόσφατες δουλειές του καλλιτέχνη. Συνεχίζοντας τους πειραματισμούς του πάνω στις «σπασμένες αναπαραστάσεις της ανθρώπινης σωματικής διάπλασης», τα έργα του αποτελούν μια βαθιά πνευματική έρευνα για το τι σημαίνει να υπάρχει κανείς, να ζει με την ανάμνηση κάποιου, να γερνάει και να πεθαίνει. Ο Johns δεν επαναπαύτηκε στις καινοτομίες που κατάφερε στις δεκαετίες του 1950 και του 1970, αλλά το πρωτοποριακό πνεύμα του συνεχίζει να διερευνά και να αναζητεί νέους τρόπους να πηγαίνει μπροστά κάθε στιγμή.
matthewmarks.com


// ΒΟΣΤΩΝΗ //
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ [ΕΩΣ 19/05/2019] 

atzenta2

Η έκθεση «Heroines + Heroes» στο Isabella Stewart Gardner Museum προσκαλεί τον επισκέπτη να εξερευνήσει τις επαναστατικές αφηγήσεις του Sandro Botticelli (1445-1510) μέσα από οκτώ πίνακες του που μεταφέρουν ιστορίες λαγνείας και προδοσίας από την αρχαιότητα έως την Αναγέννηση. Δίπλα τους, τα σκίτσα του Νεοϋορκέζου καρτουνίστα Karl Stevens δίνουν τα δικά τους σχόλια για το σήμερα. Ανάμεσα στα έργα του Botticelli που παρουσιάζονται είναι οι εμβληματικές ιστορίες της Λουκρητίας και της Βιργινίας.
gardnermuseum.org


// ΛΕΥΚΩΣΙΑ //
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ [ΕΩΣ 20/07/2019]

atzenta4

Ο Κύπριος ντιζάινερ Μιχάλης Αναστασιάδης, που έχει την έδρα του στο Λονδίνο, παρουσιάζει την έκθεση «Things That Go Together»
στο NiMAC, με έπιπλα, φωτιστικά και διακοσμητικά αντικείμενα που σχεδιάζει. Δίπλα τους εκτίθεται και η προσωπική του συλλογή από πέτρες, καθώς, όπως λέει, μάζευε πέτρες από παιδί αναζητώντας την τέλεια φόρμα.
nimac.org.cy


// ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ //
ΑΡΚΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ [ΕΩΣ 26/05/2019]

atzenta6

Ο Liu Xiaodong (1963-), ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της Κίνας, είναι αναγνωρισμένος για την ικανότητά του να απεικονίζει ανθρώπους και τοπία με εξαιρετική αμεσότητα. To μουσείο Louisiana παρουσιάζει την έκθεση «Expedition to Uummannaq, Greenland» με μια σειρά έργων που δημιούργησε σε ένα ταξίδι-εξερεύνηση στη Γροιλανδία και τα οποία αφηγούνται την κουλτούρα του κυνηγιού και τη ζωή στον Αρκτικό Κύκλο.
louisiana.dk