Ρόμπερτ Καραλής: Ιδρυτής του Cyclades Trail Cup

Ρόμπερτ Καραλής: Ιδρυτής του Cyclades Trail Cup

5' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Eλληνογερμανός Ρόμπερτ Καραλής σε ηλικία επτά ετών γράφτηκε στους προσκόπους, κι αυτός θεωρεί πως ήταν ο πρώτος σημαντικός παράγοντας που χρόνια αργότερα τον οδήγησε στη διοργάνωση του Cyclades Trail Cup, του πρώτου ορεινού αγώνα τρεξίματος στις Κυκλάδες. Ο δεύτερος παράγοντας ήταν μια εξάρθρωση γονάτου που τον καθήλωσε με πατερίτσες για μεγάλο διάστημα. Όταν συνήλθε, παρά τις αντίθετες συστάσεις των γιατρών, γράφτηκε στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, προπονήθηκε για δύο χρόνια, έλαβε μέρος και τερμάτισε στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Το επάγγελμά του είναι 3D designer με ειδίκευση στον χώρο της αρχιτεκτονικής και η ενασχόλησή του με το Cyclades Trail Cup ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2014, στην Τήνο. Τον συναντήσαμε με αφορμή τους δύο νέους αγώνες που προστίθενται στο Cyclades Trail Cup, το Kea Challenge, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Απριλίου και ανοίγει το πρόγραμμα της χρονιάς, και το Κythnos Challenge, που θα γίνει τον Οκτώβριο.

Γιατί άργησε τόσο να διοργανωθεί ένας τέτοιος αγώνας στις Κυκλάδες;

Είναι δύσκολο, διότι υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως μια απεργία ή ένα απαγορευτικό στα δρομολόγια των πλοίων. Επίσης το κόστος (μετακίνηση, διαμονή κ.λπ.) για τον αθλητή είναι αυξημένο. Μια τέτοια διοργάνωση είχε ρίσκο. Αυτό το ρίσκο πήρα τόσο εγώ όσο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου Πανόρμου, που μπήκε μπροστά ως διοργανωτής στον πρώτο αγώνα της Τήνου. Λεγόταν «Έξω Μεριά – Trail Cup» και υποστηρίχθηκε οικονομικά από τους επαγγελματίες του νησιού. Φτιάξαμε ένα εθελοντικό πρόγραμμα και καθαρίζαμε όλοι μαζί μονοπάτια από τον Μάιο, για να γίνει ο αγώνας τον Σεπτέμβριο. Ήταν μια πολύ δυνατή αρχή.

 

Η τοπική κοινωνία στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια διοργάνωσης των αγώνων;

Ήταν πολύ δύσκολο να φτάσουμε έως εδώ, αλλά ας μιλήσουμε για το τι συμβαίνει τώρα. Για την Κέα βοήθησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Κέας, πολιτιστικοί σύλλογοι, ο σύλλογος τουριστικών καταλυμάτων. Υποστηρίζουν τον αγώνα, γιατί έχουν καταλάβει πλέον τι είναι αυτό που φέρνουμε. Τον Δεκέμβριο έκανα τα στατιστικά της πενταετίας κι έμεινα έκπληκτος: έχουμε βοηθήσει να συντηρηθεί πεζοπορικό δίκτυο 270 χιλιομέτρων σε δέκα μέχρι στιγμής νησιά των Κυκλάδων.

 

Υπάρχει κάποιος αγώνας του Cyclades Trail Cup που θεωρείτε πως είναι ο πιο άρτιος;

Αυτός της Άνδρου, αρχικά επειδή είναι πολύ κοντά στην Αθήνα. Γίνεται τέλη Σεπτέμβρη, μια εποχή που είναι ακόμα εύκολο να τραβήξει κόσμο, έχει εκπληκτικά μονοπάτια κι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στη συντήρησή τους. 

Το εγχείρημα με τον χειμερινό αγώνα της Τήνου;

Από κάπου έπρεπε να γίνει η αρχή. Η Φολέγανδρος, για παράδειγμα, που είναι μακριά, δεν θα μπορούσε να έχει αγώνα τον χειμώνα, γιατί πρώτον δεν έχει καλή σύνδεση και δεύτερον είναι όλα κλειστά. Όσο πιο μακριά από την Αττική είναι ένα νησί, τόσο πιο κοντά στη θερινή περίοδο πρέπει να γίνεται ο αγώνας του. Ο πρώτος χειμερινός αγώνας της Τήνου έγινε το 2017, με 130 συμμετοχές. Πήγε εξαιρετικά, κατά τη γνώμη μου. Παρά το απαγορευτικό από Ραφήνα, τελευταία στιγμή έφυγαν όλοι από Πειραιά.

Έχετε συμμετοχές από το εξωτερικό;

Πολλές κι από πολλές χώρες. Μια εξαιρετική περίπτωση είναι μια γυναίκα που ήρθε από την Καλιφόρνια μόνο και μόνο για να τρέξει στον αγώνα της Τήνου. Έρχονται επίσης πολλοί Νορβηγοί, Ουκρανοί, Ιταλοί, Γαλλόφωνοι, κ.ά. Από την αρχή του αγώνα, και χωρίς να το έχω επιδιώξει, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για την προβολή του.

Ρόμπερτ Καραλής: Ιδρυτής του Cyclades Trail Cup-1

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ; 

Η συνεργασία ξεκίνησε με τη Μάγια Τσόκλη και την μπίρα Νήσος. Εκείνη με έφερε σε επαφή με τον οργανισμό ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ο οποίος απαρτίζεται από περίπου 50 ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι αρχή μας να βοηθήσουμε στην προβολή των τοπικών αγαθών, γι’ αυτό προσπαθούμε όλα τα προϊόντα που θα γευτεί ο αθλητής να είναι ελληνικά και, αν γίνεται, από το εκάστοτε νησί.

 

Υπάρχουν αντίστοιχα δράσεις που να υποστηρίζουν τον οικολογικό χαρακτήρα των αγώνων;

Δεν αρκεί να προσέξουμε το δικό μας οικολογικό αποτύπωμα. Επισκεπτόμαστε νησιά που βρίσκονται πίσω στον τομέα της ανακύκλωσης, γι’ αυτό προσπαθούμε να ενημερώσουμε πρώτα τους ντόπιους. Χρόνια τώρα, σε νησί που δεν χρειάζεται να κατονομάσω, υπήρχαν διαφορετικοί κάδοι απορριμμάτων, αλλά μετά ερχόταν ένα απορριμματοφόρο για όλους. Φέτος, στόχος μας είναι να καταργήσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης. Όλοι οι αθλητές οφείλουν να έχουν παγούρι. Θα περνάνε από τον σταθμό και θα τους το γεμίζουμε με νερό, αναψυκτικό, ό,τι θέλουν. Θα έχουν βαθμολογικές ποινές αν δεν το κάνουν, όπως επίσης αν τους δούμε να πετάνε σκουπίδια στο βουνό.

 

Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί συνεργάτες σας;

Ο πιο υποστηρικτικός δήμος με τον οποίο έχω συνεργαστεί μέχρι τώρα είναι της Φολεγάνδρου. Και στον Δήμο της Κέας κάνουν πολύ καλή δουλειά μέχρι στιγμής. Είναι άψογοι. Απλώς κρατώ μια μικρή επιφύλαξη, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα ο αγώνας. Το μόνο παράπονό μου είναι ότι δεν με υποστηρίζει ο Δήμος Τήνου.

 

Είναι στους στόχους σας να πραγματοποιείται ένας αγώνας σε κάθε νησί;

Το είχα σκεφτεί, αλλά αμφιβάλλω για την επιτυχία του. Πολύ δύσκολα θα προλαβαίναμε τόσες διοργανώσεις. Πιο εφικτός στόχος είναι ίσως αγώνες σε δώδεκα νησιά και κάποια να εναλλάσσονται από χρονιά σε χρονιά. Στην Κίμωλο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνεται αγώνας κάθε δεύτερο χρόνο. Έχω συγκεκριμένο πλάνο για την επόμενη πενταετία.

Πού οφείλεται η ραγδαία αύξηση των αγώνων ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα; 

Πριν από 20 με 25 χρόνια υπήρχαν τρεις αγώνες στα βουνά, στους οποίους έτρεχαν περίπου 300 άτομα. Στην πορεία άρχισε να αυξάνεται το κοινό του ασφάλτινου δρόμου με διοργανώσεις όπως οι Nike Running, Αdidas Running κ.ά. Σήμερα δεν ξέρω πόσες χιλιάδες δρομείς έχουμε στην Ελλάδα στους αγώνες δρόμου, γνωρίζω ότι έχουμε 30.000 δρομείς που συμμετέχουν σε 360 ορεινούς αγώνες. Τι συνέβη; Η πρόκληση του δρομικού αγώνα φτάνει μέχρι τον Μαραθώνιο. Ο αθλητής που έχει την ανάγκη να κάνει κάτι πιο δύσκολο είτε θα αυξήσει τα χιλιόμετρα δοκιμάζοντας έναν υπερμαραθώνιο (λίγοι το κάνουν αυτό) είτε θα πάει σε έναν αγώνα στο βουνό, αυξάνοντας τη δυσκολία.   

 

Αυξάνεται και η συμμετοχή αρχαρίων;

Ναι, ειδικά στα νησιά όπου τα υψόμετρα δεν είναι μεγάλα. Προσπαθούμε να φέρουμε αυτόν που θέλει να δοκιμάσει για πρώτη φορά. Στο βουνό είναι λίγοι αυτοί που πραγματικά τρέχουν όλη τη διαδρομή. Θα περπατήσεις γρήγορα, θα σταματήσεις να βγάλεις φωτογραφίες. Για τον αρχάριο είναι καλή επιλογή ένα πλακόστρωτο μονοπάτι 5 χλμ.

 

Το Cyclades Trail Cup είναι μια διοργάνωση αθλητικού τουρισμού. Ποιο κομμάτι θεωρείτε πιο σημαντικό, το αθλητικό ή το τουριστικό; 

Στις Κυκλάδες δεν είναι όπως ο αγώνας της Πάρνηθας, που θα τρέξεις και θα φύγεις. Θα φέρεις έναν άνθρωπο να μείνει ένα Σαββατοκύριακο και θα πρέπει να του προσθέσεις εμπειρίες. Οι αγώνες των Κυκλάδων εμπεριέχουν το κέρασμα ενός τοπικού προϊόντος, την ξενάγηση, το τρέξιμο, το μαγειρεμένο από τις κυρίες του νησιού φαγητό, την τοπική μπίρα, την κυκλαδίτικη βραδιά με το χορευτικό συγκρότημα της Κέας που κανονίζουμε αυτές τις μέρες.

www.cycladestrailcup.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή