Οι καμβάδες της άνοιξης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθισμένοι αγροί σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική δίνουν χρώμα στα ταξίδια μας.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Παπαρούνες

Ξεκίνησε ως #superbloom, αλλά εξελίχθηκε σε #poppynightmare. Τον νεολογισμό εφηύραν οι κάτοικοι της Lake Elsinore για να περιγράψουν την επέλαση των 50.000 τουριστών που κατέφτασαν στον τόπο τους για τις πορτοκαλί παπαρούνες. Ο τεράστιος όγκος των επισκεπτών οδήγησε μάλιστα σε προσωρινή διακοπή της εισόδου στο φαράγγι με τα λουλούδια. Πόλος έλξης φυσιολατρών, τα παπαρουνοχώραφα της Καλιφόρνια ελκύουν από φωτογράφους μέχρι πεζοπόρους βουδιστές μοναχούς. Η ανθοφορία ήταν στο ζενίθ της προς τα τέλη Μαρτίου, ενώ στις αρχές Απριλίου οι παπαρούνες άρχισαν να χάνουν τη σφριγηλότητά τους, επιτρέποντας στους ντόπιους να ξαναβρούν την ησυχία τους.


ΚΟΡΕΑ

Αζαλέες

Οι καμβάδες της άνοιξης-1

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Οι σινεφίλ είναι μάλλον εξοικειωμένοι με τις αζαλέες που γεμίζουν τα στιλιζαρισμένα ειδυλλιακά καρέ των κορεατικών ταινιών. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ταξιδιώτες στην Άπω Ανατολή, αφού τα εντυπωσιακά ροζ άνθη πρωταγωνιστούν στα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται κάθε άνοιξη στην ασιατική χώρα. Εκεί, εκτός από το να απολαύσει κανείς τη θέα των λουλουδιών, μπορεί να δοκιμάσει γλυκίσματα όπου τα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη ή να συναναστραφεί τα πνεύματα που οι αρχαίοι Κορεάτες θεωρούσαν ότι ζουν στην ύπαιθρο. Οι αζαλέες δεν έχουν μεγάλο κύκλο ζωής, κι έτσι ντόπιοι και επισκέπτες συνήθως εξορμούν στην εξοχή για να τις χαρούν από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο.


ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ

Λεβάντες

Οι καμβάδες της άνοιξης-2

Φωτογραφία: Christian Heeb/laif

Λεβάντες υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου: στην Ιταλία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Αυστραλία. Και όμως, στο άκουσμα της λέξης το μυαλό πηγαίνει στην Προβηγκία, με την οποία είναι απόλυτα ταυτισμένο το αρωματικό φυτό με το καταπραϋντικό μαβί χρώμα. Για τους φιλομαθείς ταξιδιώτες, πέρα από τους ανθισμένους αγρούς (που είναι στα καλύτερά τους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο), υπάρχει το Μουσείο της Λεβάντας στο χωριό Cabrieres d’Avignon, με πληροφορίες για τη φύτευση, τη συγκομιδή και τις πατροπαράδοτες τεχνικές απόσταξης. Μία ακόμη εκδρομή που αξίζει τον κόπο είναι στο κιστερκιανό μοναστήρι Notre-Dame de Senanque, κοντά στο χωριό Gordes.


ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Τουλίπες

Οι καμβάδες της άνοιξης-3

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Kοιτάζοντας τα τουλιποχώραφα της Ολλανδίας –τέλεια στοιχισμένα, λες κι ο αγρότης κρατούσε χάρακα–, παίρνεις μια ιδέα από τον ορθολογικό τρόπο σκέψης των Ολλανδών, οι οποίοι αξιοποιούν στο έπακρο τις καλλιέργειές τους εξάγοντας δισεκατομμύρια τουλίπες κάθε χρόνο. Πέρα από κομμάτι της βιομηχανίας, τα πολύχρωμα χωράφια είναι και ένα διάσημο τουριστικό αξιοθέατο. Αξίζει να καβαλήσει κανείς το ποδήλατό του και να κάνει βόλτες ανάμεσα σε παρτέρια βαμμένα σε όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου – από εκτυφλωτικό κίτρινο και ξεσηκωτικό πορτοκαλί μέχρι βαθύ κόκκινο. Ιδανικό σημείο είναι ο λουλουδόκηπος Keukenhof (32 εκταρίων), στα νοτιοδυτικά του Άμστερνταμ.


ΙΑΠΩΝΙΑ

Κερασιές

Οι καμβάδες της άνοιξης-4

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Η παρατήρηση των ανθισμένων κερασιών, γνωστή ως hanami, είναι ένα μεσαιωνικό έθιμο που αφορούσε την ελίτ της γιαπωνέζικης κοινωνίας – αρχικά την αυτοκρατορική αυλή, αργότερα και τους σαμουράι. Σιγά σιγά, η νοοτροπία άλλαξε. Ο σογκούν Tokugawa Yoshimune (1684-1751) έκανε μαζικές φυτεύσεις δέντρων sakura, με σκοπό να τραβήξει περισσότερο κόσμο, και φαίνεται πως οι προσπάθειές του απέδωσαν καρπούς, αφού σήμερα Ιάπωνες και ξένοι περιμένουν πώς και πώς τα ροζ τοπία. Η εικόνα τραβήχτηκε στo Aomori, στα βόρεια της χώρας, όπου η ανθοφορία της κερασιάς βρίσκεται στο απόγειό της τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή