ΤΑΞΙΔΙΑ

Ο πύργος του δάσους

Ο πύργος του δάσους

Ένας εντυπωσιακός πύργος-παρατηρητήριο εγκαινιάστηκε πριν από λίγο καιρό στο νησί Σγιέλαν της ∆ανίας. Σαν δέντρο σουρεαλιστή γλύπτη ξεπροβάλλει μέσα από την καρδιά της προστατευόµενης ιδιωτικής δασικής έκτασης Gisselfeld Klosters, µία ώρα νότια της Κοπεγχάγης.

Προκειµένου η παράξενη αυτή κατασκευή να εναρµονίζεται µε το δάσος, το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο EFFEKT, που το σχεδίασε, επέλεξε χάλυβα Corten –µε τη χαρακτηριστική σκουριασµένη πατίνα– για τον εξωσκελετό, ώστε το χρώµα του να θυµίζει κορµό, και ξύλο ντόπιας βελανιδιάς για την εσωτερική ελικοειδή ράµπα µήκους 650 µ., που καταλήγει στην πλατφόρµα παρατήρησης.

Ο πύργος του δάσους-1
Φωτογραφία: Rasmus Hjortshoj

Από εκεί, στεκόμενος σε ύψος 135 µ. από την επιφάνεια της θάλασσας, ο επισκέπτης µπορεί να απολαύσει πανοραµικά το τοπίο, αλλά και να αγναντέψει, καιρού επιτρέποντος, µέχρι την Κοπεγχάγη ή ακόµα και µέχρι το Μάλµε της Σουηδίας.

Ο πύργος αποτελεί την κατάληξη ενός ξύλινου µονοπατιού μήκους 900 µ., που ελίσσεται ανάµεσα σε δέντρα, λιµνούλες και ρυάκια. Ανήκει στην εταιρεία Camp Adventure, η οποία διοργανώνει φυσιολατρικές και αθλητικές δραστηριότητες, όπως αναρρίχηση, μέσα στο δάσος.

campadventure.dk