Ρόδος: Χίλια πρόσωπα

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη μεσαιωνική γοητεία της παλιάς πόλης και την ντυμένη στα λευκά Λίνδο έως την κατάφυτη ενδοχώρα και τις ήσυχες παραλίες του νότου.

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ

Περιηγηθείτε στη μεσαιωνική πόλη μέρα και νύχτα. Διαβείτε μία από τις έντεκα πύλες και χαθείτε στα στενά δρομάκια μιας μοναδικής πόλης, έκτασης 420.000 τ.μ., που έχτισαν οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη τον 12ο αιώνα, αναστήλωσαν οι Ιταλοί στις αρχές του 20ού αιώνα και κατοικείται ακόμη από 2.000 ανθρώπους. Συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Περπατήστε στον υπέροχο δρόμο των Ιπποτών, στην ιπποτική γειτονιά Κολλάκιο. Επισκεφτείτε το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο εντός του ιπποτικού νοσοκομείου. Στη λαϊκή γειτονιά του Μπούργκου, καφέ και καταστήματα συνυπάρχουν με τζαμιά και χαμάμ, βυζαντινούς ναούς, κτίρια των ιπποτών και ενίοτε τμήματα της αρχαίας πόλης (Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου: τηλ. 22413-65270, Αρχαιολογικό Μουσείο: τηλ. 22413-65200).

Αν αντέχετε τη ζέστη, που στη Ρόδο τα μεσημέρια μπορεί να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, κάντε έναν περίπατο πάνω στα τείχη της παλιάς πόλης. Η διαδρομή ξεκινά από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και επιτρέπεται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 12.00-15.00. Καταλήγει έπειτα από 30-40 λεπτά στην Κόκκινη Πόρτα, όμως λάβετε υπόψη σας ότι δεν μπορείτε να επιστρέψετε με τον ίδιο τρόπο (η διαδρομή είναι one way).

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Στο Μανδράκι, το λιμάνι της νέας πόλης, χαζέψτε τα κτίρια που χτίστηκαν από το 1925 έως το 1939 από Ιταλούς αρχιτέκτονες και σε διάφορα στιλ. Το ενδιαφέρον μονοπωλεί το παραλιακό μέτωπο με το δημαρχείο, τη νομαρχία, το Εθνικό Θέατρο και την Εκκλησία του Ευαγγελισμού (1926), με τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

Τα πιο γοητευτικά εγκαταλελειμμένα κτίρια θα τα δείτε στην Ελεούσα: την εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου, το κτίριο με τις λότζιες, την αγορά του χωριού, το Κτίριο Φασισμού (Casa del Fascio).

Στο δάσος του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 800 μ., βρίσκονται τα κτίρια Έλαφος και Ελαφίνα, που χτίστηκαν μεταξύ 1929 και 1932 στη λογική των σαλέ της βόρειας Ιταλίας. Ο Έλαφος έχει αναστηλωθεί και στεγάζει ξενοδοχείο-καφέ (τηλ. 22460-22280).

Στις Επτά Πηγές θα δείτε το σπουδαίο υδροδοτικό έργο του 1930. Η ατραξιόν της περιοχής είναι το τούνελ 150 μέτρων, το οποίο μπορείτε να διασχίσετε – το παγωμένο νερό φτάνει μέχρι τον αστράγαλο. Στην έξοδό του, μονοπάτι 5 λεπτών οδηγεί στο φράγμα και σε μια λιμνούλα.  

Ρόδος: Χίλια πρόσωπα-1

Ροτόντες και βοτσαλωτά στα Λουτρά της Καλλιθέας σάς μεταφέρουν πίσω στον χρόνο. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Επισκεφτείτε τα Λουτρά της Καλλιθέας (1929), που κατασκεύασαν οι Ιταλοί ως κέντρο ποσιθεραπείας. Μνημειακές σκάλες, πέργκολες, βοτσαλωτά δρομάκια και ροτόντες σάς μεταφέρουν πίσω στον χρόνο (τηλ. 22410-37090, kallitheasprings.gr).

Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΜΕΙΡΟΣ

Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου (40 χλμ. από την πόλη), μία από τις τρεις σπουδαίες αρχαίες πόλεις της Ρόδου. Κατοικήθηκε από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους και τα ερείπια που θα δείτε προέρχονται κυρίως από την ελληνιστική φάση της (τηλ. 22410-40037).

«ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ» ΛΙΝΔΟΣ

Ρόδος: Χίλια πρόσωπα-2

Στην Ακρόπολη της Λίνδου, του 4ου αιώνα π.Χ. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Περιπλανηθείτε στα δαιδαλώδη σοκάκια της, χαζέψτε τα κατάλευκα σπίτια-πρότυπα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και τα καπετανόσπιτα του 17ου αιώνα με τις αυλόθυρες από πωρόλιθο και τα βοτσαλωτά δάπεδα. Ανεβείτε στην Ακρόπολη της αρχαίας Λίνδου, με τον ναό της Λινδίας Αθηνάς του 4ου αιώνα π.Χ., την οποία οι ιππότες μετέτρεψαν σε κάστρο. Ολοκληρώστε την ημέρα σας με δείπνο στο ιστορικό εστιατόριο Μαυρίκος (τηλ. 22440-31232) ή στο εστιατόριο του ξενώνα Μελένος (τηλ. 22440-32222).

ΔΥΣΗ ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΑ

Δείτε το ηλιοβασίλεμα από τα κάστρα του Μονόλιθου και της Κρητηνίας. Σε αυτό της Κρητηνίας τα καλοκαίρια διοργανώνονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εναλλακτικό ηλιοβασίλεμα μπορείτε να δείτε από τον λόφο Μόντε Σμιθ στη νέα πόλη, αφού πρώτα περιηγηθείτε στα ερείπια της ελληνιστικής Ακρόπολης της Ρόδου.

ΜΙΝΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Επισκεφτείτε τη διάσημη Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, για να εντυπωσιαστείτε, από Ιούνιο έως και Αύγουστο, από τα αμέτρητα έντομα. Η πεζοπορική διαδρομή μέσα στο φαράγγι έχει μήκος 1 χιλιόμετρο και τρία σημεία εισόδου με αναψυκτήρια (τηλ. 22410-82822).

Πριν ο ήλιος δύσει, ανηφορίστε στον λόφο Φιλερήμου στην Ιαλυσό, εκεί όπου βρισκόταν η Ακρόπολη της αρχαίας Ιαλυσού και ο ναός της Αθηνάς Πολιάδος, αργότερα το βυζαντινό κάστρο και μέχρι σήμερα το ιπποτικό μοναστήρι του 14ου αιώνα με τον γοτθικό ναό της Παναγίας (τηλ. 22410-92202).

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ρόδος: Χίλια πρόσωπα-3

Το «τραμπολίνο», ο βατήρας στην παραλία της πόλης της Ρόδου. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Ρίξτε μια βουτιά από το «τραμπολίνο», τον βατήρα που στέκεται μέσα στη θάλασσα σε απόσταση μερικών μέτρων από την παραλία της πόλης. Το έχτισαν οι Ιταλοί τη δεκαετία του 1930, ανακαινίστηκε το 2007 και αποτελεί ένα από τα σύμβολα της Ρόδου. Για ήσυχες βουτιές ελάτε στην τεράστια παραλία της Λαχανιάς και νοτιότερα στις ερημικές Άγιο Γεώργιο και Μαύρο Κάβο, με λεπτή άμμο, ρηχά νερά και κέδρους. Θα τις εντοπίσετε μετά το Πλημμύρι, στην κατάληξη μιας χωμάτινης διαδρομής 5 χιλιομέτρων. Σχετικά ήσυχοι είναι και οι Φούρνοι, με χοντρή άμμο, βότσαλα και σπηλιές. Ιδανική παραλία αν έχετε παιδιά είναι η Αγάθη, με ρηχά, ζεστά νερά, ψιλή άμμο, καντίνες και θέα στο μεσαιωνικό κάστρο του Φαρακλού. Το Πρασονήσι, στο νοτιότερο σημείο του νησιού, αποτελεί σημείο συνάντησης για windsurfers και kitesurfers από όλο τον κόσμο, έμπειρους και αρχάριους. Ιδανικές συνθήκες για surf θα βρείτε και στις μεγάλες, οργανωμένες παραλίες Ιξιά και Ιαλυσός.  

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ

Μετά το κολύμπι στην παραλία της Αφάντου, καθίστε για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στο εστιατόριο Αβάντης (τηλ. 22410-51280). Στην παραλία Στεγνά θα βρείτε την ταβέρνα Περιγιάλι, όπου θα γευτείτε τα απίθανα ροζέττια με σκορδαλιά (τηλ. 22440-23444). Στο χωριό Απόλλωνα βρίσκεται η εξαιρετική ταβέρνα Παράγκα (τηλ. 22460-91247), σπάνια περίπτωση παραδοσιακής κουζίνας στη Ρόδο. Στο χωριό Λαχανιά καθίστε στην ταβέρνα Πλάτανος για τη σπεσιαλιτέ τους: αυγά με πατάτες, από δικές τους πρώτες ύλες (τηλ. 22440-46027). Στο χωριό  Έμπωνα όλοι πάνε για κρεατικά στη σούβλα και στη σχάρα. Αγαπημένη των Ροδιτών η ταβέρνα Τα αδέλφια Μπάκη (τηλ. 22460-41247). Για καλό φαγητό στην παλιά πόλη επιλέξτε την υπέροχη αυλή του εστιατορίου Ντινόρης (τηλ. 22410-25824) ή εκείνη του ξενώνα Marco Polo Mansion (τηλ. 22410-25562).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή