Κάλυμνος: Ιστορίες από τη θάλασσα

Κάλυμνος: Ιστορίες από τη θάλασσα

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νησί των σφουγγαράδων κρατάει χαμηλούς τόνους, αλλά προσφέρει δυνατές συγκινήσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΘΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

H Πόθια είναι το λιμάνι και η πρωτεύουσα. Πολύχρωμη και ζωηρή, γεμάτη ουζερί και καφετέριες, με καΐκια και σκάφη που παρατάσσονται στην προκυμαία, απλά, νησιωτικά σπίτια, αλλά και νεοκλασικά δίπατα από την εποχή της ακμής, τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν καπεταναίοι και έμποροι πλούτιζαν και έστελναν χρήματα στον τόπο. Περπατήστε στα ξασπρισμένα σοκάκια της Χώρας (λέγεται και Χωριό), της παλιάς πρωτεύουσας, που ουσιαστικά έχει ενωθεί με την Πόθια. Δείτε το ιπποτικό καστράκι της Χρυσοχεριάς με την υπέροχη θέα, ανηφορίστε στις παλιές γειτονιές στα βόρεια και εντοπίστε το λιθόστρωτο μονοπάτι προς το κάστρο. Χτισμένο από τους ιππότες στα τέλη του 15ου αιώνα, εποπτεύει την Πόθια και τη θάλασσα. 

ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Τη μεγάλη σφουγγαράδικη ιστορία της Καλύμνου θα μάθετε στο Καλύμνικο Σπίτι (τηλ. 22430-51635) στην Πόθια, όπου η κ. Φανερωμένη Σκυλλά-Χαλκιδιού, κόρη σφουγγαρά, και η κόρη της θα μοιραστούν μαζί σας συγκινητικές ιστορίες για το επάγγελμα, από τη σκοπιά των γυναικών που έμεναν πίσω.

Κάντε μια στάση στον δρόμο από τη Χώρα προς τον Πάνορμο, για να δείτε την παλαιοχριστιανική βασιλική του Χριστού της Ιερουσαλήμ. Εδώ συνυπάρχουν σπαράγματα από το κέντρο της αρχαίας πόλης και τους ναούς του Δηλίου Απόλλωνα και του Ασκληπιού, ψηφιδωτά και η αψίδα του ιερού από τη βασιλική του 5ου αιώνα, αλλά και το νεότερο εκκλησάκι της Υπακοής.

ΤΑ «ΔΩΡΑ» ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Στην Ιχθυόσκαλα, στην Πόθια, στο κτίριο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Καλύμνου (τηλ. 22430-50560), θα αγοράσετε τους εκλεκτούς θαλασσομεζέδες που φτιάχνουν εδώ οι Καλύμνιες: άσπρο τόνο καπνιστό με θυμάρι, θρούμπι και ρίγανη, πάστα χταποδιού, αυγοτάραχο ξιφία κ.ά. Ψωνίστε σφουγγάρια από τα εργαστήρια της Πόθιας. Οι Μακρυλλός (τηλ. 22430-24032) και Χαραμής (τηλ. 22430-51349) είναι πρόθυμοι να σας εξηγήσουν τα πάντα.

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η Κάλυμνος είναι ένας από τους καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου, με πάνω από 70 διαδρομές και 3500 πεδία και δεκάδες σχολές εκμάθησης. Οι περιοχές ενδιαφέροντος είναι το Μασούρι και ο Αρμεός, στα δυτικά. Πολύ χρήσιμα είναι τα βιβλία του Άρη Θεοδωρόπουλου, πρωτεργάτη της αναρρίχησης στο νησί (climbkalymnos.com). Ακόμα και αν δεν σκαρφαλώσετε, πάντως, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραλίες και ένα μεγαλειώδες ηλιοβασίλεμα.

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Ακολουθήστε την ορεινή διαδρομή που ξεκινά λίγο μετά το χωριό Σκάλια. Στα μισά της ξεκινά το μονοπάτι 30 λεπτών για την ερημική αμμουδιά Συκάτη, ενώ στην κατάληξή της (5 χλμ.) βρίσκεται η Παλιόνησος, σε έναν κλειστό κόλπο με αρμυρίκια και πράσινα νερά. Ο ιδανικός επίλογος στη μέρα σας είναι το κατσικάκι μουούρι ή σε άλλες συνταγές, κατόπιν παραγγελίας, στην ταβέρνα του Μακαρούνα (τηλ. 22430-29453). Φτάστε στο λιμανάκι της Ρήνας. Περπατήστε στο πλακόστρωτο, ρίξτε βουτιές από τις προβλήτες ή εντοπίστε τα βυζαντινά εκκλησάκια γύρω του. Η ωραιότερη εμπειρία εδώ είναι να πλεύσετε με καγιάκ στο εντυπωσιακό φιόρδ (Kalymnos kayak center, τηλ. 6971-820715).  Καταπληκτικό μονοπάτι είναι εκείνο που οδηγεί στο υπόσκαφο μοναστήρι της Παναγιάς Κυρα-Ψηλής. Η ανηφορική διαδρομή διαρκεί περίπου 30 λεπτά και είναι αγαπημένη των ντόπιων – το πανηγύρι που γίνεται εδώ τον Δεκαπενταύγουστο είναι μνημειώδες. Ωραία διαδρομή, 45 λεπτών, είναι και αυτή που οδηγεί από την παραλία Καντούνι, στα δυτικά, στο νεόκτιστο ξωκλήσι του Αγίου Φώτη, παράλληλα με τη θάλασσα.

ΚΑΛΥΜΝΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

Δοκιμάστε τα must πιάτα της Καλύμνου, τα φύλλα (κληματόφυλλα με γέμιση από κιμά και ρύζι) και το μουούρι (ντόπιο κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και εντόσθια, που ψήνεται για ώρες σε σφραγισμένο πήλινο σκεύος). Επίσης, το καλύμνικο μιρμιζέλι (σαλάτα που μοιάζει με τον κρητικό ντάκο).

Κάλυμνος: Ιστορίες από τη θάλασσα-1

Χταπόδι βουτηγμένο στο ούζο, η ωραιότερη καλύμνικη συνήθεια. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Η οικογένεια Κοπανέζου παράγει θυμαρίσιο μέλι με 81% γυρεόκοκκους θυμαριού (από 18% και πάνω είναι το υποχρεωτικό). Θα το βρείτε σε καταστήματα και στο εργαστήριό τους στο Βαθύ (τηλ. 6957-203154). Για αληθινές καλύμνικες γεύσεις πηγαίνετε στον Τσοπανάκο, στο Μασούρι (τηλ. 22430-47929). Ο ιδιοκτήτης είναι επαγγελματίας κτηνοτρόφος, και έτσι θα απολαύσετε δικά του κρέατα και τυριά, αλλά και φύλλα, μουούρι και ζυμωτό ψωμί. Στην Κάλυμνο έχουν μια παράξενη συνήθεια: βουτάνε το πλοκάμι του χταποδιού μέσα στο ποτήρι με το ούζο και νοστιμεύουν και τα δύο. Δοκιμάστε το κάποιο μεσημέρι στο καφενείο Σφουγγαράς (τηλ. 22430-24403) στην Πόθια. Ψάρια, οστρακοειδή και γουλιαστό χταπόδι (γδαρμένο και «ψημένο» στο θαλασσινό νερό) θα γευτείτε και στην ταβέρνα Μαμουζέλος (τηλ. 22430-47809), η οποία φέτος μεταφέρθηκε στην Πόθια. Ολόφρεσκα θαλασσινά, σε ψαγμένες συνταγές, στην ωραία βεράντα του Αιγαιοπελαγίτικου (τηλ. 22430-47146) στο Μασούρι. Ελάτε πριν σκοτεινιάσει, για να βλέπετε την Τέλενδο απέναντι. Το γαλατοµπούρεκο του Μιχαλαρά (22430-29446) στην Πόθια ξεχωρίζει στο νησί. Το γάλα που χρησιμοποιεί είναι της ίδιας ημέρας.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή