Τρέχοντας για τον Νέστο

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δρομείς του 6ου WAVE running στην Ξάνθη άφησαν στην παραλία μόνο το αποτύπωμα των ποδιών τους.

Το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου, 172 αθλητές και 62 παιδιά έτρεξαν στο 6ο WAVE Running κατά μήκος της ακτογραμμής του Δέλτα του Νέστου. Έναν αγώνα στον οποίο τα παπούτσια είναι προαιρετικά, καθώς οι δρομείς τρέχουν με ή χωρίς αυτά. Όσοι δεν αγωνίστηκαν περίμεναν στο σημείο τερματισμού, στο Μυρωδάτο Ξάνθης, να φτάσουν οι πρώτοι δρομείς και να αρχίσει το πάρτι. «Ήταν πιο δύσκολο από πέρυσι», δήλωσε ο Νίκος Λαφτσίδης από την Καβάλα, που ήρθε πρώτος στη διαδρομή των 28 χλμ. για δεύτερη συνεχή χρονιά, τρέχοντας με κάλτσες πάνω στην άμμο και ολοκληρώνοντας σε δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά!

Τρέχοντας για τον Νέστο-1

Ο τερματισμός δίνει μεγάλη ικανοποίηση. (Φωτογραφία: Drosos Drossos/WAVE running)

Σε συνεργασία με τον Δήμο Αβδήρων, τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την UNESCOCon-E-Ect, που στοχεύει στη δημιουργία ενός διεθνούς πλαίσιου κοινής στρατηγικής για τη διατήρηση των παράκτιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων παγκοσμίως, τον Φορέα Διαχείρισης Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και την εταιρεία Trimore Multisports Tour, που σχεδιάζει αθλητικά events, οι διοργανωτές του WAVE running επέλεξαν ως τόπο διεξαγωγής του αγώνα τo Δέλτα του Νέστου, προκειμένου να αναδείξουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με την προστασία του σπάνιου υγρότοπου. Φέτος, μάλιστα, πρόσφεραν στους συμμετέχοντες τη σπάνια εμπειρία να διασχίσουν το «στόμιο» του ποταμού – μια περιοχή όπου δεν φτάνει  εύκολα κανείς, καθώς προσεγγίζεται μόνο πεζή ή με σκάφος. «To νερό του ποταμού διαταράσσει τον ρυθμό του τρεξίματος. Μπορείς να αισθανθείς την έλξη του νερού, γι’ αυτό πρέπει να σηκώνεις τα πόδια ψηλά», εξηγεί ο Ν. Λαφτσίδης μιλώντας για τις δυσκολίες του αγώνα.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ

Ο ποταμός Νέστος πηγάζει από την οροσειρά Ρίλα στη Βουλγαρία και 10 χιλιόμετρα πάνω από το Παγονέρι Δράμας διασχίζει τα σύνορα και περνάει στα βουνά της βορειοανατολικής Ελλάδας. Αργά, αλλά σταθερά σκάβει τους βράχους σχηματίζοντας βαθιά φαράγγια.

Κάτω από τα Στενά του Νέστου ξεκινάει το Δέλτα του Νέστου, τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μια περιοχή Natura 2000, που περιλαμβάνει αμμόλοφους και περιοδικούς υγρότοπους, οι οποίοι αποτελούν τον τόπο κατοικίας για πολλά σπάνια είδη πουλιών. Το ποτάμι αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ των νομών Καβάλας και Ξάνθης και, αφού τους διασχίσει, εκβάλλει στο Αιγαίο, τροφοδοτώντας την ακτογραμμή των δύο νομών με ψιλή άμμο και δημιουργώντας μια μεγάλη παραλία, ιδανική για τρέξιμο. Στον ήλιο οι κόκκοι της, λόγω των ασβεστολιθικών και ορυκτών πετρωμάτων που παρασύρει το νερό με το πέρασμά του από τα βουνά, γυαλίζουν όπως ο χρυσός. Στο νερό η ζωή ανθίζει.

Τρέχοντας για τον Νέστο-2

Αθλητές και επισκέπτες απόλαυσαν σαρδέλες από τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστωνίδας. (Φωτογραφία: Fotis Christopoulos/WAVE running)

Την ιδέα για το WAVE running συνέλαβε ο Ηλίας Γερμαντζίδης, συνιδρυτής της διοργάνωσης, ο οποίος συνήθιζε να τρέχει στην παραλία και ήθελε να μοιραστεί την όμορφη αυτή εμπειρία με περισσότερους δρομείς. «Η επαφή με τη φύση αποτελεί μεγάλο μέρος της προετοιμασίας και της απόδοσης ενός αθλητή», αναφέρει. Ωστόσο υπάρχει ένας ακόμα λόγος για την επιλογή της τοποθεσίας. Το σύνθημα του αγώνα είναι «Τρέχουμε για καθαρές παραλίες», και αυτή η παραλία είναι πολύ σημαντική. «Επιπλέον, η συγκεκριμένη δράση βοηθάει στην ανάπτυξη της περιοχής ως πολιτιστικού και φυσιολατρικού προορισμού. Πρόκειται για μια διοργάνωση οικοτουρισμού μοναδική, καθώς δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη, γι’ αυτόν τον λόγο προσελκύει το ενδιαφέρον αθλητών από το εξωτερικό. Φέτος είχαμε συμμετοχές από τις ΗΠΑ, την Αυστρία και τη Βουλγαρία, μεταξύ άλλων», αναφέρει ο Η. Γερμαντζίδης.

Όλοι οι δρομείς συμφώνησαν ότι η τοποθεσία, αλλά και η θετική ατμόσφαιρα έκαναν το γεγονός ξεχωριστό. Η Ουρανία Στάθη από την Αλεξανδρούπολη ήταν η πρώτη γυναίκα που ολοκλήρωσε τον αγώνα των 5 χλμ. για δεύτερη συνεχή χρονιά και στη συνέχεια έτρεξε και την απόσταση των 10 χλμ. Η δρομέας επαίνεσε τους διοργανωτές, που έφτιαξαν μια ημέρα διασκέδασης όχι μόνο για τους αθλητές, αλλά και για τις οικογένειές τους. «Σε αυτές τις εκδηλώσεις κάνεις τους καλύτερους φίλους», σχολίασε η Ουρανία αγκαλιάζοντας τη Μαρία Πραφτσιώτη, που τερμάτισε τρίτη στη διαδρομή των 5 χλμ.

Τρέχοντας για τον Νέστο-3

Την έναρξη του 6ου WAVE running έκαναν τέσσερα άλογα από το ράντσο Κυριακού. (Φωτογραφία: Fotis Christopoulos/WAVE running)

Το διάστημα που προηγήθηκε του αγώνα, οι διοργανωτές είχαν καλέσει τους ντόπιους να συμμετάσχουν σε δράσεις που αφορούσαν καθαρισμούς παραλιών. Ωστόσο υπήρχαν εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τη διοργάνωση και περιλάμβαναν παιχνίδι με εμπόδια στην παραλία για τα παιδιά, ιππασία με άλογα από το ράντσο Κυριακού (τηλ. 6986-977588), που πραγματοποιεί εξορμήσεις στην περιοχή, μια μικρή έκθεση τοπικών προϊόντων και καθαρισμό της περιοχής όπου βρίσκεται το camping Natura. Επιπλέον, αθλητές και επισκέπτες απόλαυσαν σαρδέλες από τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστωνίδας, οι οποίες ψήνονταν στα γκριλ που στήθηκαν πάνω στην παραλία, στον χώρο του WAVE running. Όταν έπεσε πια το σκοτάδι και το μόνο φως που έβλεπες ήταν από τους φακούς κεφαλής που είχαν οι δρομείς των 10 χλμ. και των 28 χλμ., ο DJ πήρε θέση πίσω από τα ντεκ, το κοκτέιλ μπαρ άνοιξε και ο χορός πάνω στην παραλία φούντωσε.

Τρέχοντας για τον Νέστο-4

Στο τέλος της βραδιάς, διοργανωτές, εθελοντές, ναυαγοσώστες «αποχαιρέτησαν» το WAVE running. (Φωτογραφία: Drosos Drossos/WAVE running)

Ο προσωκρατικός φιλόσοφος Δημόκριτος (400 π.Χ.), ο οποίος γεννήθηκε στην περιοχή της Ξάνθης, στα Άβδηρα, ανέπτυξε τη λεγόμενη ατομική θεωρία, συγκρίνοντας τα άτομα που αποτελούν τον κόσμο με τα εκατομμύρια μικροσκοπικών κόκκων άμμου σε μια παραλία. Παραλληλισμός που γίνεται συχνά, όταν αναφερόμαστε σε πολλές μικρές καλές πράξεις που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Το WAVE running θα μπορούσε, αν δοθεί αρκετή προσοχή στην περιοχή, να αποτελέσει αυτόν τον έναν πρώτο κόκκο άμμου που θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μια παραλία-οικολογικός προορισμός στη βόρεια Ελλάδα.  

* Πληροφορίες για τον αγώνα θα βρείτε στο waverunning.gr.

* Για να κλείσετε μια ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επικοινωνήστε με τον Φορέα Διαχείρισης Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στα τηλ. 25910-51831, 25410-96646, fd-nestosvistonis.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή