Dean Nicholson: Blogger

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ένα ποδήλατο, μία γάτα και ένας ολόκληρος κόσμος να εξερευνήσεις». Είναι το πρώτο πράγμα που διαβάζει κανείς μπαίνοντας στον λογαριασμό «1bike1world» του Dean Nicholson στο Instagram. Και οι 638.000 ακόλουθοι δείχνουν την αποδοχή που βρίσκει στον κόσμο το εγχείρημά του. Ο 31χρονος blogger από τη Σκωτία κάνει τον γύρο του κόσμου με ποδήλατο. Τον συνοδεύει η γάτα του, Nala, την οποία υιοθέτησε στη διαδρομή. Ξανθοκόκκινος, ηλιοκαμένος και ξυπόλυτος με υποδέχεται στο «ΖΕΝ», το σκάφος όπου φιλοξενείται. Τατουάζ παντού, μαλλί μακρύ, ατημέλητα πιασμένο πίσω. Χαμόγελο πλατύ, ζεστό. Κρατάει αγκαλιά το αγαπημένο του κατοικίδιο – «Ναι, το όνομα είναι από το Lion King!» επιβεβαιώνει.

Θα ήθελες να μοιραστείς μερικά πράγματα για τη ζωή σου προτού ξεκινήσεις την περιπλάνησή σου στον κόσμο;

Γεννήθηκα λίγο έξω από το Εδιμβούργο. Έζησα στο μέρος αυτό όλη μου τη ζωή – η Σκωτία είναι πανέμορφη! Από 17 ετών εργαζόμουν σε μια φάρμα. Στη συνέχεια έγινα οξυγονοκολλητής. Ωράριο 9-5. Βαρετό. Ένιωθα περιορισμένος. Λίγα χρόνια πριν, πήγα στη νοτιοανατολική Ασία: Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Βιετνάμ. Εκεί, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να ταξιδέψω περισσότερο. Πέρυσι τα Χριστούγεννα συμφωνήσαμε με έναν φίλο ότι πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό, όπως τον γύρο του κόσμου με ποδήλατο. Η απόφαση δεν ήταν δύσκολη, επειδή δεν αφήναμε πίσω υποχρεώσεις. Δουλέψαμε για πέντε έξι μήνες, μαζέψαμε χρήματα και ξεκινήσαμε.

Η Ελλάδα είναι η ενδέκατη χώρα της διαδρομής σου. Ποιες προηγήθηκαν και γιατί συνεχίζεις πλέον μόνο με τη Nala;

Από τη Σκωτία κατεβήκαμε στην Αγγλία. Με το φέρι περάσαμε στο Άμστερνταμ και συνεχίσαμε ποδηλατώντας όλη την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία. Εκεί άρχισαν τα τελειώνουν τα χρήματα του φίλου μου και εγώ του πρότεινα να έρθουμε στην Ελλάδα για να δουλέψουμε. Εκείνος όμως δεν ήθελε. Συνεχίσαμε έως την Κροατία και εκεί μου ανακοίνωσε ότι επιστρέφει. Προχώρησα μόνος σε Βοσνία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και μετά Ελλάδα.  

Πού συνάντησες τη Nala;

Λίγο πριν βγω από τα σύνορα της Βοσνίας. Άρχισε να τρέχει πίσω μου. Ίσως τη δελέασε η μουσική – έχω ένα ηχείο πάνω στο ποδήλατο. Νιαούριζε για να τραβήξει την προσοχή μου. Σταμάτησα. Ήρθε κοντά, την πήρα αγκαλιά. Είχε τα χάλια της, φαινόταν πολύ ταλαιπωρημένη. Αλλά από εκείνη τη στιγμή δεν έχει φύγει ούτε στιγμή από το πλευρό μου.

Πώς είναι να ταξιδεύεις με μια γάτα;

Είναι ευθύνη. Στην Αλβανία πέσαμε σε καταιγίδα, γίναμε και οι δύο μούσκεμα. Η Νala έπαθε πνευμονία. Την πήγα στον κτηνίατρο. Χρειάστηκε να μείνω 3-4 εβδομάδες σε hostel μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή της και να ξεκινήσουμε πάλι. Απολάμβανε τις διαδρομές στο καλαθάκι στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου, πάνω σε δύο μπλούζες μου. Τώρα όμως της πήρα γατοφόρο, για να είναι προστατευμένη από το κρύο και τον ήλιο.

Χρειάστηκε να κάνεις αλλαγές λόγω της γάτας;

Κάνουμε περισσότερες στάσεις. Αν χρειάζεται τουαλέτα, νιαουρίζει δυνατά. Όταν θέλει νερό, έρχεται και με γλείφει στο στόμα. Περνάμε όλο το 24ωρο παρέα, επικοινωνούμε. Έχω μάθει πια τι θέλει και πότε.

Έχει ταξιδιωτικά έγγραφα;

Της έβγαλα διαβατήριο ΕΕ.

Πόσο δύσκολο είναι να κουβαλάς αποσκευές με το ποδήλατο;

Στην πορεία συνειδητοποίησα ότι πήρα πολύ περισσότερα απ’ όσα έπρεπε. Μαθαίνεις όμως καθώς προχωράς. Το ηχείο μου, για παράδειγμα, είναι πολύ μεγάλο. Επιπλέον έχω τη σκηνή μου, μια αιώρα, εξοπλισμό για να κοιμάμαι.

Αλήθεια, πού κοιμάσαι τα βράδια; Δεν φοβάσαι;

 Όχι. Παντού κυκλοφορούν «κακοί». Κοιμάμαι οπουδήποτε, σε παλιά κτίρια, κοντά σε αυτοκινητόδρομους, στην κορυφή λόφων.

Dean Nicholson: Blogger-1

Το χειρότερο που έχω αντιμετωπίσει είναι ο καιρός. Το κρύο, το χιόνι. Έχω περάσει παγωμένες νύχτες, να μην μπορώ να κλείσω μάτι. Μάλιστα, όταν ήρθα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, νόμιζα ότι θα είναι κάπως ζεστά. Πόσο λάθος έκανα! Τέσσερα πουλόβερ, σκούφο, γάντια και τίποτε.

Ποια μέρη σού άρεσαν έως τώρα;

Μου άρεσε πολύ η Ελβετία – υπέροχη! Και κάποια μέρη στη Βοσνία και στην Κροατία.

Πώς σχεδιάζεις τις διαδρομές;

Στην Ιταλία «κόλλησα» στην ακτογραμμή – έτσι, δεν χάνεσαι. Χρησιμοποιώ GPS στο τηλέφωνό μου. Γενικά, προτιμώ να ταξιδεύω στην εξοχή και να βρίσκω βολικά μέρη για να κοιμηθώ.

 

Επισκέπτεσαι αξιοθέατα;

Δεν προγραμματίζω τις διαδρομές μου με βάση τα αξιοθέατα, όμως σίγουρα θα επισκεφτώ έναν χώρο αν είναι κοντά. Είδα τον Πύργο της Πίζας, πήγα στην Ακρόπολη.

 

Πώς αντιδρά στο εγχείρημά σου ο κόσμος που συναντάς; Οι ακόλουθοί σου στο Instagram;

Παίρνω πολλά μηνύματα και έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους στη διαδρομή. Τους αρέσει αυτό που κάνω. Με σταματούν αυτοκίνητα στον δρόμο για να τραβήξουν φωτογραφίες. Συχνά δεν χρειάζεται καν να συστηθώ – αν και προτιμώ να περνώ απαρατήρητος. Μου προσφέρουν φιλοξενία στη χώρα τους. Έχω αποκτήσει πλέον τόσο μεγάλο δίκτυο, που ξέρω ότι, αν χρειαστώ βοήθεια, αρκεί να τη ζητήσω στο Instagram.

 

Ποιες θα είναι οι επόμενες στάσεις στο ταξίδι σου;

Φεύγοντας από Τουρκία (σ.σ. είναι ήδη εκεί), θα πάω Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν. Στην Κίνα φαντάζομαι θα είναι δύσκολο να περάσω με τη γάτα. Ελπίζω να συνεχίσω Ινδία, Μπούρμα, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία. Αλλά ακόμη όλα αυτά είναι πολύ μακρινά.

 

Σε τι αισθάνεσαι ότι σε έχει ωφελήσει αυτό το ταξίδι;

Νιώθω πραγματικά ελεύθερος. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο απ’ όλα είναι ότι κάθε μέρα είναι διαφορετική. Ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Το ένα βράδυ μπορεί να κοιμηθώ σε παγκάκι, το επόμενο σε γιοτ.

 

Πώς είναι να ποδηλατείς τόσο χρόνο μόνος με τις σκέψεις σου;

Αισθάνομαι ότι έγινα καλύτερος άνθρωπος. Εκτιμώ την ίδια τη ζωή περισσότερο. Επειδή πολλοί δουλεύουν χωρίς να εξασφαλίζουν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους.

 

Έχεις νιώσει ποτέ ότι όλο αυτό είναι πολύ «βαρύ»; Ότι δεν μπορείς να το διαχειριστείς;

Μόνο κάτι βράδια με τρομακτικά πολύ κρύο.

 

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την Ελλάδα;

Μου άρεσε πολύ η εναλλαγή του τοπίου. Από την άλλη, συνάντησα πάρα πολλά αδέσποτα. Είναι σημαντικό να τα υιοθετούμε – αυτό είναι και το μήνυμά μου προς τους αναγνώστες.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον. Πώς βλέπεις τον εαυτό σου;

Να ταξιδεύει. Ίσως αποκτήσω κάποτε ένα φορτηγάκι, κάτι σαν τροχόσπιτο.

 

Κι αν συναντήσεις τον έρωτα της ζωής σου;

Το αποφεύγω (γέλια). Δεν θέλω να σταματήσω το ταξίδι μου λόγω έρωτα. Αν όμως θελήσει να με ακολουθήσει, μια χαρά!

Ο Dean φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από τις εταιρείες Friendship Cruise & Captain George.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή