Βηρυτός by locals

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δρόμος των κοσμηματοπωλείων, δείπνο σε ένα όμορφο αρχοντικό και το πρώτο zero-waste κατάστημα του Λιβάνου.

Μπαρ The Office

Οδός Gemmayze

Δευτέρα-Σάββατο 17.00-01.00

Δύο κοκτέιλ: 12 ευρώ

Από τις 17.00 έως τις 20.00 το μπαρ The Office στην οδό Gemmayze σερβίρει κοκτέιλ και ποτά σε τιμές happy hour και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το γραφείο μου. Παίζει διαφορετική μουσική κάθε βράδυ, ενώ τις Κυριακές οι θαμώνες μπορούν να βάλουν τη δική τους από το τηλέφωνό τους. Κάθε Πέμπτη προσκαλείται special DJ και τα Παρασκευοσάββατα φιλοξενούνται live. Τις Τετάρτες, το happy hour ισχύει για τους φοιτητές όλη νύχτα – στα δικά μου φοιτητικά χρόνια το μπαρ λεγόταν Charlie’s. Αναζητήστε τον Tarek, έναν από τους bartenders, ο οποίος λατρεύει να δημιουργεί κοκτέιλ κατά παραγγελία. Aν δεν σας εντυπωσίασαν όλα αυτά, θα σας δώσω ένα τελευταίο tip που δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους: το μαγαζί είναι εξοπλισμένο με μια τεράστια μηχανή που φτιάχνει ποπκόρν.

– Stephanie Geryes


Διαχείριση θυμού Kasser

Πολυχώρος KED, στις όχθες του ποταμού Beirut

Σάββατο-Κυριακή 14.00-20.00

Συνεδρία: 15 ευρώ

Είχατε μια δύσκολη μέρα που σας έχει «διαλύσει»; Στην ταράτσα του πολυχώρου KED θα τα κάνετε όλα «γυαλιά καρφιά»! Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Kasser συνδυάζει την ανακύκλωση συσκευών και τη διαχείριση της συναισθηματικής έντασης με έναν πρωτότυπο τρόπο. Παλιές συσκευές τηλεοράσεων και ραδιοφώνων, μπουκάλια και άλλα υλικά γίνονται αποδέκτες του θυμού σας, και μπορείτε να τα σπάσετε όλα –σε ένα ασφαλές περιβάλλον– μέχρι να νιώσετε καλύτερα. Φοράτε μια στολή που σας προστατεύει από τα θραύσματα και μπαίνετε σε ένα από τα δωμάτια, κρατώντας σφυρί ή ρόπαλο του μπέιζμπολ. Η Kasser αναλαμβάνει να παραδώσει τα κομμάτια σε εταιρείες ανακύκλωσης ή σε καλλιτέχνες, οι οποίοι τα αξιοποιούν για τη δημιουργία έργων τέχνης.   

– Stephanie Geryes


Καλλιτεχνικός κόμβος Minus 1

Οδός (Rue) 70, αριθμός 124

Τηλ. +961-3064969

Δευτέρα-Παρασκευή 15.00-20.00

Μέσω της οδού Gemmayze, που θεωρείται ένας από τους καλλιτεχνικούς δρόμους της πόλης, θα οδηγηθείτε σε ένα παλιό γκαράζ που στεγάζει τον χώρο πολιτισμού Minus 1. Αυτό το τεράστιο ψηλοτάβανο υπόγειο δίνει την ευκαιρία σε φωτογράφους, σχεδιαστές, εικονογράφους και ομιλητές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό. Στα διαλείμματα των events, ο κόσμος κάθεται στα πολύχρωμα σκαλιά – υπάρχει ακόμα και μια καρέκλα από τουβλάκια Lego. Μέσα θα βρείτε μια μικρή αγορά για να πάρετε καφέ και νερό, ωστόσο στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά εστιατόρια και μπαρ.

– Stephanie Geryes


Καφέ-εστιατόριο Cantina Sociale

Οδός Independance

Τηλ. +961-1334714

Καθημερινά 08.00-01.00

Γεύμα: 18 ευρώ

Βηρυτός by locals-1Κάντε διάλειμμα για κρασί, σε ποτήρι ή σε μπουκάλι,

στην Cantina Sociale.

Η Cantina Sociale είναι ένα ατμοσφαιρικό καφέ-wine bar-εστιατόριο στην καρδιά της Achrafieh, μιας από τις πιο παλιές συνοικίες της Βηρυτού. Ο χώρος λειτουργεί ως self-service και σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μόνοι σας τη δική σας σαλάτα με τα προσφερόμενα υλικά του μενού. Μην προσπεράσετε τη λίστα με τα κρασιά –σε ποτήρι ή μπουκάλι–, καθώς θα βρείτε επιλογές που δεν έχουν άλλα εστιατόρια στην πόλη. Η αυλή προσφέρεται για πρωινά επαγγελματικά ραντεβού συνοδεία ενός παγωμένου americano. Επιπλέον, οι τιμές του είναι πολύ λογικές και το προσωπικό φιλικό – πάντα θα σας καλωσορίσουν με χαμόγελο.

– Nancy Haddad


Κτίριο κατοικιών στο East Village

Οδός Armenia

Galerie Tanit: Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-19.00, Σάββατο 11.00-15.00

Βηρυτός by locals-2Βόλτα στην ανερχόμενη γειτονιά Mar Mikhaël.

Στην καρδιά της συνοικίας Mar Mikhaël, ένας πύργος-τοπόσημο με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το κτίριο σχεδίασε ο Λιβανέζος αρχιτέκτονας Jean Marc Bonfils, κερδίζοντας μάλιστα για τον σχεδιασμό του το πρώτο βραβείο το 2015 στον θεσμό Asia Architecture Awards. Κάθε όροφος έχει δική του ταυτότητα, που υποδηλώνεται από τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Ο κατακόρυφος πράσινος τοίχος λειτουργεί ως υπενθύμιση για το πώς μπορεί να γίνει αποδοτική χρήση ενός χώρου πρασίνου. Στο κτίριο στεγάζεται και παράρτημα της γκαλερί Tanit, η οποία έχει έδρα το Μόναχο.

– Nancy Haddad


Αγορά Barbeer

Οδός Ouzai

Δευτέρα-Σάββατο 10.00-20.00

Δωρεάν

Αν σας αρέσουν τα κοσμήματα και θέλετε να προβάρετε την ντόπια εκδοχή τους, θα πάτε στην περιοχή Barbeer, κοντά στο Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού και στο πάρκο Horsh Beirut. Η οδός Em Wayri/Ouzai είναι γεμάτη κοσμηματοπωλεία με καλές τιμές και λιβανέζικα σχέδια. Ξεκινήστε από την αρχή του δρόμου, χαζέψτε τις βιτρίνες και επισκεφθείτε τα μαγαζιά. Θα βρείτε από απλά χρυσά και ασημένια κοσμήματα μέχρι απομιμήσεις γνωστών σχεδιαστών.

– Lidija Liegis


Εστιατόριο Makan

Οδός Patriarch Arida

Τηλ. +961-70954057

Καθημερινά 12.00-23.00

Ταϊλανδέζικο μενού: 23 ευρώ

Το Makan στεγάζεται σε ένα υπέροχο παλιό αρχοντικό στην περιοχή Mar Mikhaël και σας υποδέχεται με αρώματα από γιασεμιά στον κήπο του, τον οποίο θα διασχίσετε για να μπείτε στο εσωτερικό του. Το μενού αλλάζει συχνά και έτσι μπορεί κανείς να δοκιμάσει ταϊλανδέζικα, ελληνικά, ουζμπεκικά, περουβιανά ή γεωργιανά πιάτα, ανάλογα με την ημέρα και τον σεφ. Η ατμόσφαιρα είναι φιλόξενη, με κεριά και μικρά μπουκέτα με λουλούδια πάνω στα τραπέζια. Όμορφα έπιπλα αντίκες, ρετρό φωτιστικά, κουρτίνες με δαντέλα και παλιές φωτογραφίες στους τοίχους συνθέτουν ένα σκηνικό από άλλες εποχές. Το γεγονός ότι το μενού είναι έκπληξη τοποθετεί το Makan στα αγαπημένα μου εστιατόρια. Την τελευταία φορά που το επισκέφτηκα, επέλεξα το ταϊλανδέζικο μενού εννέα πιάτων (23 ευρώ). Το φαγητό σερβίρεται σε μεγάλες πιατέλες για τη μέση. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα φύγετε πεινασμένοι.

– Lidija Liegis


Χώρος πολιτισμού σε ενα παλιό αρχοντικό

Οδός Abdul Kader

Δευτέρα-Σάββατο 08.00-19.00

Το όμορφο αρχοντικό της οδού Abdul Kader, στην περιοχή Zuqaq al-Blat, χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 και εγκαταλείφθηκε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν από έξι χρόνια, δύο Λιβανέζοι το αγόρασαν για να το μετατρέψουν σε χώρο πολιτισμού, ο οποίος θα χρησιμοποιείται από καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, συγγραφείς, μουσικούς, σχεδιαστές μόδας, ντιζάινερ, κ.ά. Σήμερα στο αρχοντικό ζει μόνιμα ένας Σύριος συγγραφέας, ενώ τα υπόλοιπα δωμάτια ενοικιάζονται σε όσους θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά – η περιοχή έχει κι άλλα παλιά κτίρια που αξίζει να δείτε.

– Rayan Ezzeddine


Οικολογική αγορά Ecosouk

Οδός Antoun Gemayel

Τηλ. +961-71131115

Δευτέρα-Σάββατο 10.00-19.30

Το Ecosouk είναι το πρώτο zero-waste κατάστημα στον Λίβανο και στη Μέση Ανατολή (σ.σ. εμπορεύεται προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαπούνια, σαμπουάν, τσάντες, αξεσουάρ, απορρυπαντικά κ.ά., κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά, αποκλειστικά από Λιβανέζους τεχνίτες και παραγωγούς). Βρίσκεται στη γειτονιά Hamra και προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνει κανείς τις αγορές του και να προμηθευτεί μικροδώρα για αγαπημένα πρόσωπα, υποστηρίζοντας την αειφορία. Το κατάστημα ενθαρρύνει τους καταναλωτές να φέρνουν τη δική τους πάνινη τσάντα, ώστε να περιορίζεται η χρήση της πλαστικής σακούλας.

– Rayan Ezzeddine

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή