Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»

16' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλεγμένα οινοποιεία, από τη Μακεδονία και τα Επτάνησα έως την Κρήτη, μας εμπνέουν για θεματικές αποδράσεις.

ΟΙ ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ

ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ – ΔΡΑΜΑ

ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ – ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»-1

Η ξενάγηση στο Κτήμα Λαζαρίδη ανατρέχει, μεταξύ άλλων, στην ιστορία του κρασιού της Δράμας. (Φωτογραφία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ)

Κρασιά με ουσία παράγονται με την καθοδήγηση του διάσημου Γάλλου οινολόγου Michel Rolland και κερδίζουν τις εντυπώσεις σταθερά εδώ και κάμποσες δεκαετίες. Ποιος δεν γνωρίζει τα δύο πασίγνωστα brands Αμέθυστος και Πύργος Ιουλία (Château Julia); Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, με δύο υποδειγματικά οινοποιεία, ένα στο Καπανδρίτι κι ένα στη Δράμα, διαχειρίζεται «καλοκουρδισμένα» οινοτουριστικά πακέτα σε ατμοσφαιρικές σάλες γευσιγνωσιών, με την καθοδήγηση έμπειρων connoisseurs.

Στη Δράμα η ξενάγηση αρχίζει με αναδρομή στην ιστορία του κρασιού της περιοχής, μέσα από τους χώρους του οινοποιείου και τον χώρο παλαίωσης των ερυθρών κρασιών στα δρύινα βαρέλια και στο ειδικά διαμορφωμένο κελάρι παλαίωσης της ναυαρχίδας του κτήματος, Amethystos CAVA, για να καταλήξει στον πανέμορφο χώρο γευσιγνωσίας «Μαργαρίτα», όπου οι επισκέπτες δοκιμάζουν αντιπροσωπευτικές ετικέτες του κτήματος.

Στο Καπανδρίτι η ξενάγηση περιλαμβάνει την ιστορική αναδρομή της εταιρείας και την πολύ ενδιαφέρουσα πορεία του ιδρυτή της –του οινοποιού Κώστα Λαζαρίδη– στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, ενώ στη συνέχεια στο Μουσείο Οίνου οι επισκέπτες κάνουν βουτιά στην ιστορία του κρασιού. Έπειτα, περνώντας μέσα από τον χώρο των αποσταγμάτων και την αίθουσα παλαίωσης του aceto botanico (βαλσαμικό ξίδι παραγωγής τους), μαθαίνουν τα πάντα για τη διαδικασία παραγωγής των δύο αυτών προϊόντων του οινοποιείου. Η περιήγηση συνεχίζεται στο υπόγειο του μουσείου, ανάμεσα σε δρύινα βαρέλια, στο φελλόδεντρο μαζί με φελλούς, στο πλούσιο κελάρι, καθώς και σε μια συλλογή από ζωγραφιστές magnum φιάλες, και καταλήγει στο ειδικά διαμορφωμένο wine bar για δοκιμή αντιπροσωπευτικών ετικετών του κτήματος.

Κτήμα Οινότρια Γη / 2ο χλμ. Καπανδριτίου-Καλάμου, Καπανδρίτι, τηλ. 22950-52213, 22950-52214, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη / Αδριανή Δράμας, τηλ. 25210-82231, 25210-82348, domaine-lazaridi.gr. Καθημερινές 09.00-17.00 και  Σαββατοκύριακα 11.00-15.00 κατόπιν κράτησης. Η ξενάγηση είναι δωρεάν, ενώ υπάρχουν πολλά πακέτα εμπειριών. Ενδεικτικά, η γευσιγνωσία στο οινοποιείο της Δράμας με 2 κρασιά συνοδεία τυριών και αρτοσκευασμάτων κοστίζει 5 ευρώ/άτομο, ενώ στο Καπανδρίτι τα πακέτα ξεκινούν από 10 ευρώ/άτομο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»-2Στο Μουσείο Οίνου του Κτήματος Γεροβασιλείου φιλοξενείται συλλογή με πάνω από 2.600 ανοιχτήρια.

Στο μέσον ενός νοικοκυρεμένου αμπελώνα στις πλαγιές της Επανομής βρίσκεται το σπουδαίο αυτό οινοποιείο της Θεσσαλονίκης. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, υπεύθυνος για την αναβίωση της Μαλαγουζιάς, παράγει κάποια από τα πιο δημοφιλή ελληνικά κρασιά. Στο Μουσείο Οίνου δείτε τη συλλογή με αμπελοοινικά εργαλεία και πάνω από 2.600 ανοιχτήρια, μεταξύ των οποίων ορισμένα σπάνια και ξεχωριστά, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Δοκιμάστε τη σειρά κρασιών Museum Collection, που διατίθεται μόνο στο πωλητήριο του οινοποιείου. Εκπαιδευτικά προγράμματα και πλήθος εκδηλώσεων, από κινηματογραφικές προβολές μέχρι εικαστικές εκθέσεις, λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια του χρόνου. Ενημερωθείτε σχετικά μέσα από τη σελίδα τους στο facebook.

Επανομή, Θεσσαλονίκη, τηλ. 23920-44567, gerovassiliou.gr. Δευτ., Πέμ., Παρ., 10.00-16.00, Τετ. 13.00-19.00, Σάβ.-Κυρ. 11.00-17.00. Ξενάγηση και γευστική δοκιμή 2 κρασιών: 7 ευρώ/άτομο.

ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ – ΜΕΤΣΟΒΟ

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»-3

Στο Κατώγι Αβέρωφ θα δοκιμάσετε τα λεγόμενα «κόκκινα του βουνού» ή Rossiu di Μunte. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Στους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ελλάδας παράγονται τα εκλεκτά ερυθρά και κάποια πολύ ενδιαφέροντα λευκά κρασιά του ιστορικού οινοποιείου. Μάλιστα στα αμπελοτόπια αυτά πρωτοφυτεύτηκε Cabernet σε ελληνικά εδάφη. Η επίσκεψη στο παραδοσιακό κτίσμα του οινοποιείου περιλαμβάνει πλούσιες ιστορικές αναφορές και πλήρη περιγραφή της διαδικασίας της οινοποίησης, μέσα από μια θεαματική ξενάγηση με φουτουριστικά οπτικοακουστικά συστήματα. Θα δοκιμάσετε τα βουνίσια κρασιά του «Κατώγι Αβέρωφ», με ναυαρχίδα το ομώνυμο κρασί με τον ξεχωριστό χαρακτήρα και το signature ρουστίκ στιλ. Συμπεριλάβετε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σας επίσκεψη στο τυροκομείο του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα και στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, καθώς επίσης διαμονή και δείπνο στον ξενώνα του «Κατώγι Αβέρωφ» (ακριβώς δίπλα στο οινοποιείο). Συνοδεύστε το φαγητό σας με την ντόπια, πολυδιάστατη ποικιλία Βλάχικο με το brand name Γινιέτς, από τη σειρά Rossiu di Munte (δηλαδή «τα κόκκινα του βουνού»). 

Μέτσοβο, τηλ. 26560-31490, katogiaveroff.gr. Κατόπιν επικοινωνίας, καθημερινά 10.00-16.00. Διάφορα πακέτα, που ξεκινούν από 5 ευρώ/άτομο, για γευστική δοκιμή τριών κρασιών.

ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ – ΝΕΜΕΑ

Ο οινολόγος Γιώργος Σκούρας, πρωτομάστορας στη θεμελίωση και στην εδραίωση των ποιοτικών ελληνικών οίνων, παράγει στο οινοποιείο του μερικές από τις πιο εμβληματικές εγχώριες ετικέτες, για τις οποίες μπορεί να περηφανεύεται ολόκληρη η χώρα. Ο Μέγας Οίνος, ο Λαβύρινθος και το Σύνορο είναι μερικές κορυφαίες δημιουργίες του. Να δοκιμάσετε παλιές χρονιές, αλλά και τα ωραιότερα Viognier που παράγονται στην Ελλάδα.  

10ο χλμ. Άργους-Στέρνας, Μαλανδρένι, τηλ. 27510-23688, skouras.gr. Κατόπιν συνεννόησης, καθημερινές 08.00-15.00, Σάββατο 10.30-18.00, 9 ευρώ/άτομο για γευσιγνωσία 4 κρασιών με κριτσίνια και τυρί.

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ – ΗΛΕΙΑ

Ειδυλλιακό τοπίο, αμπελώνες, ελιές, φοίνικες και ένα απέραντο Ιόνιο πέλαγος. Στο εντυπωσιακό αρχοντικό καταμεσής του κτήματος, μία από τις πιο παλιές οικογένειες της Ελλάδας στον χώρο του κρασιού καθόρισε και στιγμάτισε την οινική ενηλικίωσή μας. Η οινοτουριστική εμπειρία κορυφώνεται με κρασιά από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, καλλιεργημένες με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σε έναν αυτόρριζο, ιστορικό αμπελώνα. Αξίζει επίσης η δοκιμή του θαυμάσιου ελαιολάδου που παράγεται στο κτήμα τους.

Κορακοχώρι Ηλείας, τηλ. 26210-41601, mercouri.gr. Δευτ.-Σάβ. 08.00-14.30, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Κόστος ξενάγησης 5 ευρώ/άτομο, κόστος γευσιγνωσίας από 3 ευρώ/ποτήρι.


ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ – ΜΑΓΟΥΛΑ

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»-4Η οικογένεια Λαφαζάνη έχει πάνω από μισό αιώνα ιστορία στο κρασί.

Μοιράζουν την οινοποιητική τους δύναμη ανάμεσα στη Μαγούλα, όπου βρίσκεται το οινοποιείο, στις Πλαγιές του Κιθαιρώνα και στη Νεμέα, όπου εκτείνονται οι αμπελώνες τους. Η οικογένεια Λαφαζάνη έχει ιστορία στο κρασί εδώ και πάνω από εβδομήντα χρόνια, με χρονιά-ορόσημο το 1946, καθώς τότε ξεκινά η παραγωγή κρασιού από τον Βασίλειο Γ. Λαφαζάνη στην περιοχή του Πειραιά. Το 1960 η οικογένεια εγκαθιδρύει το οινοποιείο της σε καίριο γεωγραφικό σημείο, ούτως ώστε να αξιοποιεί στο έπακρο τον αττικό, τον βοιωτικό και τον πελοποννησιακό αμπελώνα. Η ιστορία του κτήματος συνεχίζεται με τους απογόνους του Βασιλείου Λαφαζάνη. Σήμερα το οινοποιείο λειτουργεί από την τρίτη γενιά, η οποία συμβάλλει με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και παραγωγή μοντέρνων, σημερινών κρασιών. Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θα σας διηγηθούν και οι ίδιοι στις εγκαταστάσεις τους, καθώς θα δοκιμάζετε τα κρασιά τους. Μην παραλείψετε να γευτείτε τη Νεμέα τους, όπως και το Artisti, ένα αφρώδες κρασί από μοσχομυριστό Μοσχάτο, που είναι η δική τους εκδοχή του Moscato d’Asti.   

Σωκράτους και Θριασίου Πεδίου, Μαγούλα, τηλ. 210-5555501. Επισκέψιμο κατόπιν επικοινωνίας καθημερινά 08.00-16.00 και Σάββατο 09.00-15.00. Ξενάγηση και γευσιγνωσία χωρίς χρέωση.

ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ – ΚΑΒΑΛΑ

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»-5

Στο Κτήμα Βιβλία Χώρα θα γευτείτε μια παλιά ελληνική ποικιλία που δεν καλλιεργήθηκε στη σύγχρονη εποχή. (Φωτογραφία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ)

Στις πλαγιές του Παγγαίου όρους είναι χτισμένο το επιβλητικό κτίσμα του οινοποιείου. Ολόγυρά του βρίσκονται και τα 480 στρέμματα των βιολογικά καλλιεργημένων αμπελώνων τους που δίνουν τα ομώνυμα κρασιά, τα οποία φιγουράρουν σε κάθε επίκαιρη λίστα εστιατορίου της χώρας και σε πολλές του εξωτερικού. Υποδειγματική η φιλοξενία των δύο οινοποιών, του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του Βασίλη Τσακτσαρλή, με τις ξεναγήσεις και τις γευσιγνωσίες που προσφέρει η ομάδα του οινοποιείου να είναι άριστα οργανωμένες. Ζητήστε για δοκιμή τον Βίβλινο, ένα κρασί από μια παλιά ελληνική ποικιλία που δεν καλλιεργήθηκε στη σύγχρονη εποχή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το τεστ DNA. Και μην παραλείψετε να απολαύσετε τα ολοκαίνουργια κρασιά από δύο σπουδαία αμπελοτόπια, της Σαντορίνης και της Ηλείας, στα οποία πρόσφατα επένδυσαν τη δημιουργικότητά τους οι δύο συνέταιροι.

Κοκκινοχώρι Καβάλας, τηλ. 25920-44974, bibliachora.gr. Επισκέψιμο κατόπιν επικοινωνίας Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00, χωρίς κάποια χρέωση.

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ – ΝΑΟΥΣΑ

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»-6Ο «κόκκινος αμπελώνας» της Νάουσας δίνει τον καρπό για τα σπουδαία κρασιά του Κτήματος Κυρ-Γιάννη.

Στα αμπελοχώραφα της οικογένειας Μπουτάρη γεννιούνται καλοθρεμμένα σταφύλια και στο οινοποιείο της εκλεκτά κρασιά. Ο «κόκκινος αμπελώνας» του Ξινόμαυρου, της ποικιλίας που κυριαρχεί στην περιοχή, αποτελεί προορισμό για κάθε γνήσιο οινόφιλο. Κατά τη διάρκεια των περιπάτων στους αμπελώνες και στο οινοποιείο θα ακούσετε διηγήσεις για τη μακρά αμπελοοινική ιστορία της οικογένειας του πρώην δημάρχου της Θεσσαλονίκης. Και θα κλείσετε με γευσιγνωσία Ξινόμαυρου, φυσικά.

Γιαννακοχώρι Νάουσας, τηλ. 23320-51100, kiryianni.gr. Καθημερινά 09.00-16.00 και Σαββατοκύριακα, κατόπιν συνεννόησης, 11.00-15.00. Η ξενάγηση είναι δωρεάν, ενώ η γευσιγνωσία κρασιών κοστίζει 0,50-2,50 ευρώ το ποτήρι των 30 ml. Ενημερωθείτε τηλεφωνικώς για τα πακέτα γευσιγνωσίας και φαγητού. 

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ – ΠΑΤΡΑ

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»-7

Στα κελάρια της οικογένειας Παρπαρούση. (Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ)

Η οικογένεια Παρπαρούση ήταν η πρώτη που έβαλε στα ποτήρια μας την ντόπια ποικιλία Σιδερίτη. Αλλά και η ξηρή Μαυροδάφνη τους είναι αμίμητη, ενώ το πρωτοκλασάτο παλαιωμένο απόσταγμα οίνου είναι επιπέδου κονιάκ! Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1974 στα Μποζαΐτικα της Πάτρας και αποπνέει μια ανεπιτήδευτη αρχοντιά παλιών καλών καιρών, ενώ η πηγαία ευγένεια της οικογένειας θα σας ταξιδέψει στον χρόνο.

Πολυκάστης, Πάτρα, τηλ. 2610-420334, parparoussis.com. Επισκέψιμο κατόπιν επικοινωνίας. Ξενάγηση και γευστική δοκιμή χωρίς χρέωση.

ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΣ

Δημιούργημα του γιατρού Δημήτρη Κατσαρού είναι το οινοποιείο στην Κρανιά του Ολύμπου, στα 800 μ. Τα βουνίσια κρασιά από τις ποικιλίες Cabernet, Merlot και Chardonnay κλέβουν την παράσταση με τον κοσμοπολιτισμό τους. Διαθέτουν αρχοντικό στιλ και οινοποιούνται πλέον με την επιμέλεια του υιού Κατσαρού, του οινολόγου Ευριπίδη, που παραδίδει μαθήματα κλασικής οινοποίησης. Η ανάβαση στους δροσερούς αμπελότοπους και η επίσκεψη στο ορεινό κτήμα θα σας μείνουν αξέχαστες. 

Κρανιά Ολύμπου, τηλ. 2410-536811, 24950-41666, ktimakatsarou.gr. Επισκέψιμο καθημερινά κατόπιν συνεννόησης. Ενδεικτική τιμή για γευσιγνωσία 3 κρασιών: 5 ευρώ/άτομο.


OI ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΙ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΙΕΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΝΕΜΕΑ

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»-8

Ένας ενθουσιώδης οινοποιός, ο Χρόνης Ιερόπουλος, θα σας καλοδεχτεί στο οινοποιείο του στη Νεμέα.

Καλώς ήρθατε στο βασίλειο του Αγιωργίτικου. Ο πολυταξιδεμένος Χρόνης Ιερόπουλος και η οικογένειά του μας ξεναγούν όλο καμάρι στα δικά τους νεμεάτικα αμπελοτόπια, στα οινοπέδια του Κουτσίου και του ορεινού Ασπροκάμπου, κι ύστερα στο καλόγουστο, πετρόχτιστο οινοποιείο τους με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μικρής δυναμικότητας. Στα κρασιά τους φαίνεται η προσεγμένη δουλειά και το ενδιαφέρον για την πρώτη ύλη και το τελικό αποτέλεσμα. Ασφαλώς, επιβάλλεται μια οριζόντια δοκιμή στα Αγιωργίτικα του κτήματος, με ετικέτες φιλοτεχνημένες από τον ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο. Θα ακούσετε να σας μιλούν με υπερηφάνεια για όλες τους τις δημιουργίες και ειδικά για το Χρυσόβουλον, το κρασί που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Πρόκειται για μια limited edition ετικέτα που κυκλοφορεί σε λιγότερες από 700 φιάλες. Είναι η κορωνίδα των κρασιών τους, η premium Νεμέα τους, με υποδειγματική φινέτσα και εξαιρετική δομή, πολύπλοκη μύτη με γινωμένα φρούτα και βότανα, και μπαχαρένιο στόμα, στιβαρό.

Βαριές, Νεμέα, τηλ. 6974-848486, f-iero.gr. Ξενάγηση έως 10 ατόμων στο οινοποιείο και στον αμπελώνα χωρίς χρέωση και κατόπιν ραντεβού.

ΚΤΗΜΑ ΟΨΙΜΟΣ – ΝΕΜΕΑ

Σε ένα πολύ καινούργιο οινοποιείο στεγάζει η οικογένεια Όψιμου την οινοποιητική ιστορία της, στους πρόποδες του Μεγαλοβουνίου, στο χωριό Γυμνό. Καταπιάνονται με τα Αγιωργίτικα, που είναι και η ειδικότης του κτήματος και, όπως και τα υπόλοιπα αμπέλια τους, καλλιεργούνται βιολογικά. Τα μεστά κρασιά τους, με τον πηγαίο χαρακτήρα του terroir, θα τα απολαύσετε με θέα το όρος Φαρμακάς.

Γυμνό, Νεμέα, τηλ. 6973-493028. Επισκέψιμο καθημερινά κατόπιν συνεννόησης. Χωρίς χρέωση.

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗ – ΚΑΒΑΛΑ

Ο περίπατος στα αμπελοτόπια της οικογένειας Τσικρικώνη θα σας φέρει αντιμέτωπους με Ροζακί Καβάλας, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Σάμου και Μαλβαζία, αλλά και κάποιες διεθνείς ποικιλίες. Εκεί, στους πρόποδες του όρους Σύμβολο, στο μικρό ορεινό χωριό Μυρτόφυτο Καβάλας, βρίσκεται το οινοποιείο, καταμεσής ενός παλαιού ελαιώνα. Δεν είναι νέοι, αλλά είναι ανερχόμενοι. Δοκιμάστε τα μονοποικιλιακά κρασιά τους, για να αποτυπώσετε τους ιδιαίτερους χαρακτήρες τους.

Μυρτόφυτο, Καβάλα, τηλ. 25940-92059, tsikrikonis-winery.gr. Απλή ξενάγηση και γευσιγνωσία δωρεάν. Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης Δευτ.- Σάβ. 09.00-15.00. Δυνατότητα για επισκέψεις εκτός ωραρίου. Για σύνθετα οινοτουριστικά πακέτα μπορείτε να ενημερωθείτε τηλεφωνικά.

VOLCANIC SLOPES VINEYARDS – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»-9

Στο Volcanic Slopes Vineyards, στη Σαντορίνη, θα απολαύσετε μια σπάνια εμπειρία κάθετης γευσιγνωσίας Ασύρτικου. © TRYFON GEORGOPOULOS

 

Πατητήρια και υπόγειοι ληνοί πλάι σε τσιμεντένιες, φουτουριστικές δεξαμενές, σχεδιασμένες σαν έργα τέχνης. Το πριν και το μετά συναντιούνται σε ένα από τα πιο καινούργια και πολλά υποσχόμενα οινοποιεία της Σαντορίνης και σε ένα αυστηρό κρασί, όνομα και πράγμα Pure, που παράγεται με αυθόρμητη ζύμωση από σταφύλια Ασύρτικου από αμπελώνες 200 ετών, στον Πύργο και στο Μεγαλοχώρι.

Επισκοπή Γωνιά, Σαντορίνη, τηλ. 22860-31368, vsvwinery.com. Επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού ή με κράτηση μέσω του site, Δευτέρα-Σάββατο, από Απρίλιο έως Οκτώβριο 11.00-19.00 και από Νοέμβριο έως Μάρτιο 10.00-18.00. Κάθετη γευστική δοκιμή των Pure 2013-2016 στα 40 ευρώ/άτομο, συνοδεία τυριών και φρούτων. 

VOLACUS – ΤΗΝΟΣ

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»-10Ο Μιχάλης κερνάει κρασί και η Ειρήνη διηγείται ιστορίες καταμεσής του αμπελώνα Volacus στην Τήνο. © ΕΒΕΛΥΝ ΦΩΣΚΟΛΟΥ

Σε μια περιοχή την οποία ορίζουν οι στρογγυλοί γρανιτένιοι βράχοι (βώλακες), ο Μιχάλης Κοντιζάς και η Ειρήνη Δελλατόλα καλλιεργούν βιολογικά μια Μαλαγουζιά αλλιώτικη από τις άλλες, ανάλαφρη και λουλουδιαστή, καθώς επίσης Ασύρτικο, Ροζακί και Μαυροτράγανο. Δεν διαθέτουν δικό τους οινοποιείο, όμως αξίζει η επίσκεψη στον θεαματικό αμπελώνα της Μαλαγουζιάς, που ολοκληρώνεται σε μια παλιά κατοικία κάτω από έναν πλάτανο, με γευσιγνωσία κρασιού και τηνιακών τυριών και αλλαντικών.

Θέση Γάρδαρη, Φαλατάδος, Τήνος, τηλ. 6978-485671, volacuswine.gr. Επισκέψιμο κατόπιν επικοινωνίας από Μάιο έως Σεπτέμβριο, 17.30-20.30. Επίσκεψη και γευστική δοκιμή δωρεάν.


ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ – ΑΤΤΙΚΗ

Το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο στην Ελλάδα, που λειτουργεί αξιοποιώντας τα οφέλη του ήλιου και του αέρα και εξοικονομώντας περίπου 25% ενέργεια, διακρίθηκε στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του 2008 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Στην καρδιά του αττικού αμπελώνα, ο οινοποιός Βασίλης Παπαγιαννάκος κατάφερε να αντεπεξέλθει στην πιο γερή πρόκληση και μπορεί πλέον να περηφανεύεται για πέντε πολύ διαφορετικές μεταξύ τους –κι εξίσου ενδιαφέρουσες– εκδοχές της ποικιλίας-σύμβολο των Μεσογείων, του Σαββατιανού. Μάλιστα, από το σύνολο της παραγωγής τους –περί τις 250.000 φιάλες ετησίως– έχουν καταφέρει το 70% να εξάγεται, εκπροσωπώντας επάξια το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό. Μη σας ξεφύγει καμία από τις εκφάνσεις του Σαββατιανού τους, oι οποίες παράγονται από τα μεγάλης ηλικίας κλήματα, άνω των 60 ετών, ένα σοβαρό ποιοτικό πλεονέκτημα που, όπως θα σας εξηγήσουν οι άνθρωποι του κτήματος, συνεπάγεται συμπύκνωση, γευστικό βάθος και πολυπλοκότητα στο κρασί. Kαι μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τη Ρετσίνα τους. 

Πούσι-Καλογέρι, Μαρκόπουλο, τηλ. 22990-25206, papagiannakos.gr. Κατόπιν συνεννόησης καθημερινά. Ελάχιστη χρέωση για ξενάγηση και γευσιγνωσία 2 κρασιών: 10 ευρώ/άτομο.

ΚΕΧΡΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ρετσίνα με διαβαθμίσεις παράγει εδώ και χρόνια η οικογένεια Κεχρή. Δεν παράγει μόνο αυτό το κρασί, αλλά αυτό είναι το φόρτε της. «Η Ρετσίνα είναι ένα δυνατό brand name», υποστηρίζουν, και γι’ αυτό στην γκάμα τους έχουν τέσσερις εκδοχές: μια παραδοσιακή, μια premium περασμένη από βαρέλι, μια ροζέ και μια pet nat (αφρώδη). Δοκιμάστε τες όλες, αντίστοιχη εμπειρία δεν θα έχετε ξανά.

Ολύμπου 33, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310-751283, kechri.gr. Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης Δευτ. – Παρ. 11.00-16.00. Διάφορα πακέτα επίσκεψης. Η Retsina Experience (4 Ρετσίνες μαζί με επιλεγμένα εδέσματα) κοστίζει 10 ευρώ/άτομο.

ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ – ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Η Γουμένισσά τους είναι ένα από τα πιο άρτια και συνεπή κρασιά της Ελλάδας, η κορωνίδα τους και το καμάρι τους. Η σειρά Chloe, με τα κρασιά που παράγει η νεαρή οινολόγος Χλόη Χατζηβαρύτη, βάζει στη συζήτηση τη βιοδυναμική καλλιέργεια, τα φυσικά κρασιά και τις αυθόρμητες ζυμώσεις. Όσο για το «Βαγγέλη με προσέχεις», παίρνει τη σκυτάλη ως το κρασί-αφορμή για τρικούβερτα γλέντια.

6ο χλμ. επαρχιακής οδού Γουμένισσας-Γιαννιτσών, Γουμένισσα, τηλ. 2310-215259, chatzivaritis.gr. Καθημερινά 10.00-16.00 και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Γευσιγνωσία 3 κρασιών: 5 ευρώ/άτομο.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ – ΔΙΑΚΟΠΤΟ

Εδώ δοκιμάζουμε Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Μαύρο Καλαβρυτινό, Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc και Merlot από βιολογικούς αμπελώνες με θέα, κρεμασμένους στις πλαγιές της ορεινής Αιγιάλειας. Στο οινοποιείο των Καλαβρύτων θα χαρείτε μερικά πολύ ιδιαίτερα, φυσικά κρασιά (χωρίς θειώδη), ένα σπάνιο κρασί από την ποικιλία Μαύρο Καλαβρυτινό και την ιδιαίτερη Ρετσίνα τους, ζυμωμένη σε πήλινους αμφορείς.

8ο χλμ. Πούντας-Καλαβρύτων, Άνω Διακοπτό, τηλ. 26910-97500, tetramythoswines.com. Καθημερινά 09.00-15.30, Σαββατοκύριακα 10.00-18.00. Ξενάγηση και γευστική δοκιμή 2 κρασιών χωρίς χρέωση. Διάφορα πακέτα με κόστος μέχρι 30 ευρώ.

VASSALTIS VINEYARDS – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ο Ηλίας Ρουσάκης και ο Γιάννης Παπαοικονόμου είναι οι οινολόγοι που υπογράφουν τα κρασιά του οινοποιείου, αξιοποιώντας σταφύλια από τον οικογενειακό αμπελώνα του ιδιοκτήτη Γιάννη Βαλαμπούς στον Βουρβούλο. Από τα χέρια τους θα δοκιμάσετε μερικά από τα πιο μοντέρνα κρασιά της Σαντορίνης, που «αναβλύζουν» το ιδιαίτερο terroir σε σύγχρονη βερσιόν. Highlight του μίνιμαλ οινοποιείου είναι η Plethora και η Gramina, δύο κρασιά-δυναμίτες, συνοδεία μικρών τάπας. 

Βουρβούλος Σαντορίνη, τηλ. 22860-22211, vassaltis.com. Καθημερινά από Απρίλιο έως Οκτώβριο 11.00-20.00. Είναι προτιμότερο να προηγηθεί κράτηση. Ξενάγηση και γευσιγνωσίες από 15 ευρώ/άτομο, ανάλογα με το πακέτο που θα επιλεγεί.


ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΘΑΛΑΣΣΙΑ  

ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ – ΕΥΒΟΙΑ

AVANTIS CELLAR DOOR – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»-11

Γευστική δοκιμή στο ολοκαίνουργιο οινοποιείο Avantis Cellar Door, στα Φηρά της Σαντορίνης. © Ventouris Photography/www.gventouris.com

Στο Ληλάντιο Πεδίο στην Εύβοια, το οινοποιείο του Απόστολου Μούντριχα και της Λένγκας Γρηγοριάδου γράφει ήδη ιστορία σε χρώμα κόκκινο. Αφού  ταυτίστηκαν με το κοσμοπολίτικο Syrah, προσφέροντας βαρβάτες εκδοχές της ποικιλίας, επενδύουν παράλληλα και σε ένα ολοκαίνουργιο εγχείρημα, βάζοντας στόχο τον λευκό, ηφαιστειογενή αμπελώνα της Σαντορίνης. Ο οινοτουρισμός είναι ένα άθλημα που γνωρίζουν καλά και η φιλοξενία κυλάει στο αίμα τους. Ειδικά στο οινοποιείο της Σαντορίνης λειτουργεί επίσης εστιατόριο με μοντέρνα ελληνική κουζίνα, ενώ και το διαδραστικό μοντέλο οινοτουρισμού που προσφέρουν στον επισκέπτη είναι άκρως ενδιαφέρον και καταλήγει στις ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης του κρασιού, στο υπόγειο κελάρι με τις άφουρες (δρύινα βαρέλια άνω των 1.000 λίτρων) και στο τραπέζι της γευστικής δοκιμής, με την καθοδήγηση των σομελιέ του οινοποιείου. 

Κτήμα Αβαντίς, Μύτικας, Εύβοια, τηλ. 22210-53350, avantisestate.gr. Από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο καθημερινά 11.00-17.00 και Σαββατοκύριακα 11.00-15.00. Για επισκέψεις μεταξύ Οκτωβρίου και Μαΐου θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση. Ενδεικτικά, για γευστική δοκιμή 5 κρασιών: 6 ευρώ/άτομο.

Avantis Cellar Door, Κοντοχώρι, Φηρά, Σαντορίνη, τηλ. 22860-23140. Από Απρίλιο έως Οκτώβριο κάθε μέρα 11.00-21.00. Για γευστική δοκιμή 4 κρασιών συνοδεία amuche bouche: 15 ευρώ/άτομο.

NOPERA – ΣΑΜΟΣ

Μια ωραία, ταξιδιάρικη ιστορία θα σας διηγηθούν στο σαμιώτικο οινοποιείο του Νίκου Μυτιληναίου. Κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα, οι πρόγονοί του, η μαλτέζικη οικογένεια Nopera, μεταναστεύουν στη Σάμο και δημιουργούν κρασιά ποιότητας, που καταφέρνουν να μπουν ακόμα και στις δύσκολες αγορές της Γαλλίας. Ανάμεσα στους φημισμένους πελάτες τους είναι, όπως λένε, και η περίφημη γαλλική εταιρεία Noilly Prat στη Μασσαλία.

Σήμερα, η Nopera διαθέτει τρεις πανέμορφους, ιδιόκτητους, βιολογικούς και βιοδυναμικούς αμπελώνες με κλήματα ηλικίας κατά μέσο όρο 20 χρονών, τα οποία φροντίζει με περίσσια γνώση ο έμπειρος αμπελουργός του κτήματος, Γιάννης Κωστάκης. Καρπός τους είναι το σπουδαίο λευκό Μοσχάτο σταφύλι της Σάμου, το οποίο μπορεί κανείς να δοκιμάσει στο οινοποιείο, τόσο σε γλυκιά όσο και σε ξηρή εκδοχή. Μη φύγετε χωρίς μία φιάλη επιδόρπιο Μοσχάτο Epitome, ένα γνήσιο οινικό διαμάντι, blend των πιο ιδιαίτερων βαρελιών.

Kαρλόβασι, Σάμος, τηλ. 6987-083307, noperawine.com. Επισκέψιμο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Ξενάγηση και οινογνωσία 2 κρασιών χωρίς κάποια χρέωση.

GENTILINI – ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Η σπαρταριστή Ρομπόλα φυτρώνει ακόμα κι εκεί που δεν τη… σπέρνουν στον κεφαλονίτικο αμπελώνα, και το οινοποιείο των Πέτρου Μαρκαντωνάτου και Μαριάννας Κοσμετάτου αξιοποιεί τις χάρες της υποδειγματικά. Εκτός από γευσιγνωσία Ρομπόλας, δοκιμάστε τις σχετικά άγνωστες τοπικές ποικιλίες Τσαούσι και Μοσχάτο Κεφαλονιάς. Οι λάτρεις των ερυθρών θα ενθουσιαστείτε με την ξηρή Μαυροδάφνη Eclipse Limited Edition και το Syrah Limited Release.

Μηνιές Κεφαλονιάς, τηλ. 26710-41618, gentilini.gr. Μάιος-Αύγουστος καθημερινά 11.00-20.00 και Οκτώβριος Δευτ.-Σάβ. 11.00-18.30. Διάφορα πακέτα γευσιγνωσιών από 5 ευρώ/άτομο για 3 κρασιά, συνοδεία πλατό με τυρί, ντοματίνια, ψωμί και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Gentilini.  

ΚΛΗΜΑ ΓΡΑΜΨΑ – ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Παύλος, Γουστολίδι και Αυγουστιάτης είναι οι ντόπιες ποικιλίες που ευδοκιμούν στο Φιόρε του Λεβάντε. Τα αδέλφια Τάσος και Χρήστος Γράμψας έχουν πάθος με το κρασί. Μας παρουσιάζουν με καμάρι τον άγνωστο οινικό πλούτο της Ζακύνθου στο μικρό, καλόγουστο οινοποιείο τους στο ημιορεινό, ριζίτικο χωριό Λαγωπόδο. Παράγουν και μοσχοβολιστό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Λαγωπόδο, Ζάκυνθος, τηλ. 26950-92286, ktimagrampsa.gr. Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης καθημερινά 09.00-20.00 και Κυριακή 10.00-14.00. Διάφορα πακέτα από 5 ευρώ/άτομο για ξενάγηση και γευσιγνωσία με συνοδευτικά. 

ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»-12Ρώγα ρώγα διαλέγουν το σταφύλι στο Κτήμα Σιγάλα της Σαντορίνης, όπου θα δοκιμάσετε μερικά από τα πιο εμβληματικά κρασιά του νησιού. © Malte Jaeger/laif

Εκ των θεμελιωτών του οινοτουρισμού στη Σαντορίνη, το Κτήμα Σιγάλα βρίσκεται στην καρδιά ενός αμπελώνα με Ασύρτικα, θυμίζει επιμελώς ατημέλητο αγροτόσπιτο και διαθέτει ένα πολύ καλά οργανωμένο σχετικό τμήμα, προσφέροντας ενδιαφέρουσες εμπειρίες, ανάμεσα στις οποίες και γεύμα αξιώσεων. Μερικά από τα σημαντικότερα κρασιά της Ελλάδας, σπουδαίοι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό, παράγονται εδώ, σε αυτό το μικρό οινοποιείο με τη μεγάλη ιστορία. Ο Καβαλιέρος είναι ένα εξ αυτών.  

Μπαξές, Οία, Σαντορίνη, τηλ. 22860-71644, sigalas-wine.com. Καθημερινά 11.00-22.30 από Ιούνιο έως Αύγουστο και 11.00-20.00 Απρίλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Γευστική δοκιμή 12 οίνων: 35 ευρώ/άτομο. Υπάρχουν πολλά ακόμα πακέτα.

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ – ΧΑΝΙΑ

Αφιέρωμα Οινοτουρισμός: Ραντεβού στην «πηγή»-13

Αν βρεθείτε στα Χανιά, σας περιμένει σοβαρή εμπειρία οινοτουρισμού στο Κτήμα Μανουσάκη.

Οι Μανουσάκηδες, εξπέρ στο κρασί αλλά και στη φιλοξενία, έβαλαν τα Χανιά στον οινικό χάρτη. Έχουν σχεδιάσει ένα πλήρες οινοτουριστικό πακέτο και προσφέρουν άψογες υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν από γευστικές δοκιμές και περιηγήσεις στους αμπελώνες μέχρι γεύμα στο εστιατόριο του οινοποιείου, πριβέ δείπνα, ακόμα και παρακολούθηση της οινοποίησης κατά τη διάρκεια του τρύγου.   

Βατόλακκος Χανιά, τηλ. manousakiswinery.com. Από Μάιο έως Οκτώβριο καθημερινά 11.00-22.00, Απρίλιο και Νοέμβριο Δευτ.-Σάβ. 11.00-17.00. Τον υπόλοιπο χρόνο, μόνο με ραντεβού μέσω του site τους. Προσφέρονται δύο κύρια πακέτα γευσιγνωσίας: το Terroir, με 5 κρασιά στα 10 ευρώ/άτομο, και το Premium, με 7 κρασιά στα 15 ευρώ/άτομο.

**** Για μεγάλα γκρουπ ή επισκέψεις εκτός ωραρίου τα οινοποιεία προτείνουν να προηγείται τηλεφώνημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή