Όμορφα γενέθλια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξενοδοχείο The Excelsior στη Θεσσαλονίκη συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια από την ανακαίνιση και την επαναλειτουργία του.

Ακόμα κι αν αγνοούν την ιστορία του, όλοι οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν το νεοκλασικό του 1924 που δεσπόζει στη συμβολή Μητροπόλεως και Κομνηνών, σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Αριστοτέλους. Επί δεκαετίες φιλοξενούσε γραφεία και εργαστήρια, φέροντας στα «χαρτιά» την επωνυμία «Μέγαρο Ματαλών». Και όμως, το όνομα «Εξέλσιορ» που υπήρχε εξαρχής σκαλισμένο ψηλά στη μετόπη της πρόσοψής του παραπέμπει σε ξενοδοχείο. Ίσως μάλιστα για κάποια περίοδο της ζωής του να λειτούργησε ως τέτοιο.

Χρειάστηκε, ωστόσο, να περάσουν 85 χρόνια για να βρει τη θέση που του άξιζε στην ιστορία της πόλης. Και ίσως να μην την είχε βρει ποτέ χωρίς το όραμα της οικογένειας Τορνιβούκα, που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της φιλοξενίας από το 1925, όταν οι πρόγονοί της ανήγειραν στην παλιά παραλία το Hotel Mediterranée, ξενοδοχείο που κρίθηκε κατεδαφιστέο μετά τον σεισμό του 1978.

Όμορφα γενέθλια-1

Εξωτερική άποψη.

Το 2004, οι απόγονοι της οικογένειας οραματίστηκαν ένα μέλλον πολύ διαφορετικό για το παραμελημένο νεοκλασικό και άρχισαν να αγοράζουν ένα ένα τα γραφεία από τους ιδιοκτήτες του. Η επιθυμία τους να διασώσουν ένα κτίριο σύγχρονο του Mediterranée ικανοποιούσε και μια βαθύτερη συναισθηματική τους ανάγκη: να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη των προγόνων τους, χαρίζοντας στην πόλη στοιχεία από την αίγλη μιας μακρινής εποχής.

Και αυτό φαίνεται από την ευαισθησία και την καλαισθησία με τις οποίες ανακαίνισαν τους εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας ένα ξενοδοχείο μοντέρνο, που όμως αναδεικνύει το νεοκλασικό του παρελθόν διατηρώντας πολλά από τα αυθεντικά στοιχεία του: από την πόρτα που σε υποδέχεται όλο μεγαλοπρέπεια επί της οδού Μητροπόλεως και τη μαρμάρινη σκάλα μέχρι τα βιτρό παράθυρα του κλιμακοστασίου και τα ανάγλυφα διακοσμητικά στις οροφές των υπνοδωματίων.

Δέκα χρόνια μετά την επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείο, το πεντάστερο The Excelsior αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή καταλύματα της Θεσσαλονίκης. Η εξαιρετική του τοποθεσία, η θαλπωρή που εκπέμπει, το ευγενέστατο προσωπικό του σε κερδίζουν αμέσως. Εδώ και έναν χρόνο έχει γίνει αγαπημένος προορισμός και πολλών ντόπιων, που απολαμβάνουν εδώ τις γευστικές προτάσεις του restaurateur Απόστολου Τραστέλη, ο οποίος έχει αναλάβει τα ηνία της νέας  μπρασερί Charlie D. στο ισόγειο, όπου σερβίρεται και το πρωινό για τους πελάτες του ξενοδοχείου.

excelsiorhotel.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή