Αφιέρωμα “Ταξίδια Οικογενειακώς”: Πώς πας με τα παιδιά στη Σρι Λάνκα

Αφιέρωμα “Ταξίδια Οικογενειακώς”: Πώς πας με τα παιδιά στη Σρι Λάνκα

7' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλέξτε προορισμό, προετοιμαστείτε κατάλληλα και ταξιδέψτε με τα παιδιά σας. Κάνει καλό!

«Πιστεύεις πραγματικά ότι είναι εύκολο να ταξιδεύεις με παιδιά; Αφού, όταν είναι πολύ μικρά, δεν θυμούνται τίποτα, και έχεις να κουβαλήσεις και ένα σωρό πράγματα μαζί σου…» «Αλλά και όταν είναι μεγαλύτερα, γκρινιάζουν, κουράζονται, θέλουν τις ευκολίες τους, τους φίλους τους, τα παιχνίδια τους…» «Άσε το κόστος. Αεροπορικά εισιτήρια, καλό ξενοδοχείο…» «Έχουν χρόνια μπροστά τους να ταξιδέψουν, θα έρθει η ώρα τους».

Αυτά και άλλα πολλά συζητιούνται μεταξύ των γονέων όταν έρχεται η κουβέντα στο ταξίδι, και σε πολλές περιπτώσεις όχι άδικα. Το κόστος, για παράδειγμα, είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την απόφαση μιας οικογένειας να ταξιδέψει ή όχι. Δεν είναι όμως πάντοτε αυτό. Ούτε είναι απαραίτητο να πας με τα παιδιά σου στην Αργεντινή για είκοσι ημέρες και να ξοδέψεις χιλιάδες ευρώ. Κάθε ταξίδι, ακόμα και για ένα Σαββατοκύριακο, ακόμα και στον διπλανό νομό, ωφελεί τους συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας – αρκεί να το θεωρουν προτεραιότητα. Κοινώς, να το κάνουν και να το ευχαριστιούνται.

Τον Μιχάλη τον ακολουθώ στο Instagram εδώ και καιρό. Πέρυσι το καλοκαίρι, λοιπόν, έμαθα ότι επισκέφτηκε με την οικογένειά του την Τανζανία και φέτος πήγαν στην Κούβα. Σήμερα ο γιος του είναι έντεκα ετών και η κόρη του εξίμισι, έμπειροι περιηγητές και οι δυο τους πλέον, αφού έχουν προηγηθεί η Σρι Λάνκα πριν από τέσσερα χρόνια, η Μαλαισία πριν από τρία και κάμποση Ευρώπη στο μεταξύ. «Ταξιδεύαμε… προ παιδιών και συνεχίσαμε να ταξιδεύουμε και μαζί τους», είναι το πρώτο πράγμα που μου λέει στο τηλέφωνο. «Τώρα όμως η εμπειρία είναι διαφορετική. Κάνουμε άλλα πράγματα από αυτά που θα κάναμε αν ήμασταν μόνοι μας –δεν θα ανεβούμε στο πιο ψηλό βουνό δηλαδή– και δεν σου κρύβω ότι έχουμε αποκτήσει διαφορετικά βιώματα ταξιδεύοντας με τα παιδιά, καθώς παρατηρήσαμε ότι απολαμβάνουμε μια άλλη σχέση με τους ντόπιους στα μέρη όπου πηγαίνουμε. Το γεγονός ότι είμαστε οικογένεια τους κάνει να συνδεθούν πιο εύκολα μαζί μας, νιώθουν μεγαλύτερη οικειότητα, μας ανοίγουν τα σπίτια τους. Πριν, μας αντιμετώπιζαν περισσότερο ως τουρίστες».

Πόσο εύκολο είναι, ωστόσο, να οργανώσεις ένα μεγάλο ταξίδι με τα παιδιά; «Τις ημέρες που προηγήθηκαν της αναχώρησης για τη Σρι Λάνκα, είχα έναν κόμπο στο στομάχι. Το γεγονός ότι τα καταφέραμε ήταν και η αρχή για όλα τα επόμενα. Κατά τα άλλα, όταν είναι να λείψουμε πολλές ημέρες, το πακετάρισμα γίνεται με μεγάλη προσοχή και με την προοπτική ότι θα χρειαστεί να πλύνουμε ρούχα περίπου τρεις φορές μέσα στις δυόμισι με τρεις εβδομάδες. Έχουμε μαζί μας οπωσδήποτε ένα καλό φαρμακείο και γενικά μελετάμε διεξοδικά βιβλία και οδηγούς για τα μέρη που θα επισκεφτούμε, ώστε να πάμε προετοιμασμένοι. Δεδομένου ότι για εμάς το ταξίδι έχει το στοιχείο της εξερεύνησης και της περιπέτειας, τηρουμένων των αναλογιών βέβαια, δεν επιλέγουμε μεγάλα ξενοδοχεία που «ξυπνούν» τις συνήθειες της κατανάλωσης δυτικού τύπου, εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο. Και ναι, δεν θα σου πω ότι δεν υπάρχει γκρίνια και κούραση – άνθρωποι είμαστε».

Και συνεχίζει: «Κατά τα άλλα, στα σημαντικότερα οφέλη θα έλεγα πως συγκαταλέγεται η συνειδητοποίηση του “άλλου”, όπως τη βλέπω στον μεγάλο μου γιο, το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται πλέον τη φτώχεια και τις δυσκολίες που υπάρχουν στον κόσμο, ενώ οι συζητήσεις που κάνουμε πια για τη φύση, την ιστορία και την πολιτική όταν βρισκόμαστε σε μια άλλη χώρα είναι ατελείωτες. Επίσης, όταν η οικογένεια βρίσκεται μόνη της σε κάποιο μακρινό μέρος για μέρες, τα μέλη της έρχονται πιο κοντά το ένα με το άλλο, και αυτό είναι πολύ ισχυρό κίνητρο για την οργάνωση του επόμενου ταξιδιού».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της Ταξιδιωτικής Ένωσης Σπουδαστών και Νέων (Student and Youth Travel Association, syta.org), στην οποία πήραν μέρος 1.500 δάσκαλοι από τις ΗΠΑ, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (74%) συμφώνησε ότι το ταξίδι έχει «πολύ θετικό αντίκτυπο στην προσωπική ανάπτυξη των μαθητών». Και όχι μόνο αυτό. Οι εκπαιδευτικοί ανέπτυξαν ακόμα πιο πολύ το σκεπτικό τους, υποστηρίζοντας ότι «τα παιδιά που ταξιδεύουν έχουν αυξημένη κατανόηση και σεβασμό για άλλους πολιτισμούς, αλλά και μεγαλύτερη προθυμία να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Είναι επίσης πιθανότερο να επιδείξουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση, ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση, προσαρμοστικότητα και ευαισθησία όταν αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά».

Όλα τα παραπάνω είναι συμπεράσματα που δεν χρειάζεται απαραιτήτως να τα πουν οι «ειδικοί». Αρκεί μια ολιγοήμερη απόδραση με τα παιδιά, για να δούμε και να νιώσουμε στο ίδιο μας το σπίτι τον ενθουσιασμό από τις νέες εικόνες και τα ερεθίσματα, τη διεύρυνση της σκέψης, αλλά και τη λαχτάρα για την οργάνωση της επόμενης εξόρμησης το συντομότερο δυνατό. Τα ταξίδια είναι άλλος ένας τρόπος για να κατανοήσουμε τον κόσμο όπου ζούμε, τους άλλους ανθρώπους, τις διαφορετικές κουλτούρες και οπωσδήποτε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου.


ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Πρακτικές συμβουλές και έξυπνες λύσεις για την οργάνωση του ταξιδιού.

ΕΛΛΑΔΑ ΄Ή ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;

• Ξεκινήστε με προορισμούς για τους οποίους νιώθετε εξοικείωση, καθώς οι πρώτες εξορμήσεις με τα παιδιά θα είναι και κάπως διερευνητικές. Πρέπει να διαμορφώσετε το νέο ταξιδιωτικό σας προφίλ, μην το ξεχνάτε!

• Προορισμοί τους οποίους μπορείτε να προσεγγίσετε οδικώς στην Ελλάδα ίσως είναι πιο εύκολοι σε πρώτη φάση (π.χ. τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, το Πήλιο ή τα Ζαγοροχώρια). Ωστόσο, θα σας κερδίσουν σίγουρα και οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις με το πόσο «φιλικές» είναι στα παιδιά.

• Στις βόλτες σας με μωρό στην ελληνική ενδοχώρα ή στις ευρωπαϊκές Παλιές Πόλεις φροντίστε να έχετε μαζί σας στιβαρό καρότσι, με μεγάλες ρόδες και αναρτήσεις. Με ένα τέτοιο «όχημα» (που όλο και κάποιος θα έχει να σας δανείσει), μπορείτε να κάνετε πολλά χιλιόμετρα με το μωρό σας, χωρίς να διαταράσσεται ο ύπνος του όταν κοιμάται και χωρίς να κουνιέται ολόκληρο όσο είναι ξύπνιο και χαζεύει έξω. Τα μικρά ταξιδιωτικά καρότσια (σπαστά) μπορεί να εξυπηρετούν λόγω μεγέθους και λειτουργικότητας, αλλά είναι μια λύση ανάγκης για πιο μεγάλα παιδάκια, που κυρίως θα περπατούν. Για πεντάχρονους, εξάχρονους και επτάχρονους ταξιδιώτες σκεφτείτε επίσης την περίπτωση να πάρετε μαζί σας πατίνι – και πάλι, βέβαια, ανάλογα με τον προορισμό.

• Μπορεί οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις να είναι kids friendly, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα βρείτε όλα έτοιμα «στο πιάτο». Το citymapper είναι μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή, με παρουσία σε 39 πόλεις του κόσμου, την οποία αξίζει να χρησιμοποιήσετε σε μέρη όπως το Λονδίνο, για να βρίσκετε ποιες είναι κάθε φορά οι επιλογές σας, ώστε να μετακινηθείτε εύκολα μέσα στην πόλη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με τα πόδια. Αν για παράδειγμα ταξιδεύετε με μωρό σε καρότσι, μέσω του citymapper θα έχετε τη δυνατότητα να οργανώσετε όλες τις μετακινήσεις σας με λεωφορείο και επομένως θα αποφεύγετε το μετρό, όπου σε αρκετούς σταθμούς δεν υπάρχουν ανελκυστήρες.

• Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ταξίδια με τα παιδιά θέλουν καλή προετοιμασία (αναζητήστε από πριν όλες τις προτεινόμενες δραστηριότητες στον προορισμό που θα επισκεφτείτε) και οργάνωση (κάντε κρατήσεις στα πιο δημοφιλή θεάματα, για παράδειγμα).

• Αντλήστε έμπνευση και χρήσιμες συμβουλές από μπλογκ έμπειρων ταξιδιωτών, π.χ. wheressharon.com, worldtravelfamily.com, thefamilywithoutborders.com.

ΤΟ SURVIVAL KIT ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

• Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, οι προτεραιότητες στο πακετάρισμα διαφέρουν. Δεν μπορεί να μην έχετε μαζί σας πάνες, πιπίλα, γάλα και μπιμπερό αν συνταξιδεύετε με το μωρό σας ή φορητό γιογιό αν είστε στη διαδικασία εκπαίδευσης για το κόψιμο της πάνας. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να κάνετε υπερβολές. Τα μωρά ή και τα παιδιά αργότερα δεν χρειάζονται όλα τους τα υπάρχοντα στο ταξίδι. Θέλουν σίγουρα κάποιες παραπάνω αλλαξιές από αυτές που θα πάρετε για εσάς και δύο αγαπημένα παιχνίδια και βιβλία. Έχουν να δουν και να κάνουν τόσα καινούργια πράγματα στην εκδρομή, που σίγουρα δεν θα τους λείψουν τα παιχνίδια τους.

• Φτιάξτε ένα φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα (για τον πυρετό, τον πόνο, τις αλλεργίες, κ.λπ.) που δεν θα βρείτε στα μικρά χωριά ή θα δυσκολευτείτε να προμηθευτείτε στο εξωτερικό.

• Αν το μωρό σας τρώει ακόμη αλεσμένες τροφές, μια καλή ιδέα –ανάλογα με το πόσο μακρινό είναι το ταξίδι σας– είναι να μαγειρέψετε, να αλέσετε, να χωρίσετε σε μερίδες και να καταψύξετε το φαγάκι του, να το μεταφέρετε κατεψυγμένο στον προορισμό σας και έτσι να έχετε έτοιμο φαγητό για όλες τις ημέρες. Για τα μεγαλύτερα, πάλι, φροντίστε να έχετε προμηθευτεί πολλά σνακ. Για κάποιον λόγο τα παιδιά στις εκδρομές πεινούν συνέχεια!

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗ

• Τα σπίτια ή τα ευρύχωρα δωμάτια με καλά εξοπλισμένη κουζίνα είναι η καλύτερη επιλογή για οικογενειακές διακοπές. Για τους ταξιδιώτες του φθινοπώρου και του χειμώνα, καλό είναι να επιλέξετε ξενώνες με ευρύχωρους κοινόχρηστους χώρους, δεδομένου ότι θα περάσετε εκεί τα περισσότερα βράδια σας και οπωσδήποτε στην Ελλάδα να εξασφαλίσετε ότι εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος. Στο εξωτερικό, επίσης, κάντε μια ερώτηση αν έχουν παντζούρια ή κουρτίνες blackout για απόλυτη συσκότιση, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως αν το παιδί σας δυσκολεύεται στον ύπνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή