Αφιέρωμα “Ταξίδια Οικογενειακώς”: Από δεντρόσπιτα μέχρι χαυλιόδοντες

Αφιέρωμα “Ταξίδια Οικογενειακώς”: Από δεντρόσπιτα μέχρι χαυλιόδοντες

19' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φύση, ιστορία και πολιτισμός δίνουν ιδέες και αφορμές για οικογενειακές εκδρομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

ΘΡΑΚΗ

Κανόε-καγιάκ στον Νέστο

Στην ενδοχώρα του νομού Ξάνθης θα βρείτε τον Νέστο, ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, και ανάλογα με τη σύνθεση, τα γούστα και τις δυνατότητες της παρέας θα οργανώσετε τις δραστηριότητές σας. Η δημοφιλέστερη είναι η κατάβαση με κανό-καγιάκ –το ποτάμι σχηματίζει απίθανους μαιάνδρους–, ενώ ανάλογα με την εταιρεία που θα επιλέξετε μπορείτε να κάνετε και άλλες δραστηριότητες στα πέριξ: από ομαδικά παιχνίδια μέχρι πεζοπορία, ποδηλασία, παρατήρηση πουλιών, κ.ά. – Κ. Β.

Vistonis Outdoor Activities, gonestos.gr / Forestis, forestis.gr.  

Οι μαυρόγυπες της Δαδιάς

Το θέαμα μπορεί να καθηλώσει μικρούς και μεγάλους: όρνια, ασπροπάρηδες και μαυρόγυπες που ανοίγουν τα φτερά τους σε πλάτος 3 μ. και χτυπούν το στέρνο τους για να επιβληθεί το ένα στο άλλο. Όλα αυτά, βέβαια, αν σταθείτε τυχεροί και την ώρα που θα είστε στο παρατηρητήριο τα πουλιά βρίσκονται στην ταΐστρα (οι καλύτερες ώρες είναι νωρίς το πρωί). Στο κέντρο ενημέρωσης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, στη Δαδιά, θα ενημερωθείτε επίσης για τον φυσικό πλούτο της περιοχής και τις συνήθειες των αρπακτικών, ενώ ειδικά για τα παιδιά διοργανώνονται διάφορες περιβαλλοντικές δραστηριότητες – από ζωγραφική μέχρι παιχνίδια στο δάσος, όταν πρόκειται για μεγάλες ομάδες παιδιών. – Ο. Χ.

Καθημερινά 08.00-16.00, dadia-np.gr.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Προϊστορικό υπερθέαμα στα Γρεβενά

Στη Μηλιά Γρεβενών τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι τα τεράστια ζώα που βλέπουν σε ταινίες ή βιντεογκέιμ υπήρξαν στ’ αλήθεια. Για όλα αυτά ευθύνονται οι σκελετοί και οι χαυλιόδοντες των προϊστορικών μαστόδοντων (Mammut borsoni) που έζησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια στην αχανή σαβάνα που υπήρχε εδώ. Οι χαυλιόδοντες των γιγαντιαίων φυτοφάγων ζώων έχουν μήκος 4,39 και 5,02 μέτρα και είναι οι μεγαλύτεροι που έχουν βρεθεί στον κόσμο. Εκτός από τα μαστόδοντα, θα δουν επίσης απολιθωμένα μέλη από ρινόκερους, μαχαιρόδοντες, ελέφαντες, βοοειδή, ακόμη και χελώνες. – Ο. Χ.

Δευτ.-Παρ. 09.00-14.20, Σάβ.-Κυρ. 09.00-17.00, mfi-miliasgrevenon.gr.  

Bασιλικές ιστορίες από τη Βεργίνα

Μια θρυλική βασίλισσα ήταν η Βεργίνα, που λέγεται ότι κυβερνούσε στην περιοχή βόρεια του Αλιάκμονα και είχε το θερινό παλάτι της κοντά στα Παλατίτσια. Η φιγούρα της αναδύθηκε από τα βάθη της ιστορίας, όταν ο μητροπολίτης Βεροίας πρότεινε να δοθεί το όνομά της στη μικρή πόλη της Ημαθίας, που ιδρύθηκε το 1922. Εκεί όπου έμελλε να βρεθούν οι τάφοι των Μακεδόνων βασιλέων, ένας εκ των οποίων (σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή) είναι ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μεγάλες οι προσδοκίες από έναν τέτοιο χώρο, που όμως ικανοποιούνται από τα εκθέματα του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών (τηλ. 23310-92347):  την πανοπλία με τη χρυσελεφάντινη ασπίδα, τις χρυσές λάρνακες και τα χρυσά στεφάνια, που συνθέτουν μια συναρπαστική βασιλική ιστορία με τεράστια αντοχή στον χρόνο. – Ε. Α.

Τετ.-Δευτ. 08.00-20.00, Τρ. 12.00-20.00 (έως 31/10).  

Αριστοτελικά παιχνίδια στα Στάγειρα

Εκκρεμές, πρίσμα, υδροστρόβιλος, σφαίρες αδράνειας, πεντάφωνο, οπτικοί δίσκοι, παραβολικά κάτοπτρα, ηλιακό ρολόι, φακός, πυξίδα, τηλεσκόπια, το ρολόι του Αριστοτέλη. Το παιχνίδι στο Άλσος του Αριστοτέλη είναι και πρωτότυπο και εποικοδομητικό, αφού μέσα από τα διαδραστικά όργανα τα παιδιά ανακαλύπτουν τα φυσικά φαινόμενα που διατύπωσε ο Αριστοτέλης στα «Φυσικά». Θα το βρείτε στο χωριό Στάγειρα (από τα Αρχαία Στάγειρα, που βρίσκονται κοντά στην Ολυμπιάδα, καταγόταν ο μεγάλος φιλόσοφος), με θέα στον κόλπο της Ιερισσού και στον Άθωνα. – Ο. Χ.

Ανοιχτά καθημερινά, τηλ. 23770-21130.

Κανό στη λίμνη Ζάζαρη

Μια ήρεμη λίμνη χωρίς απρόοπτα, ιδανική για παιχνίδι και άτυπες κόντρες, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους της: ποιος θα φτάσει πρώτος στην απέναντι όχθη; Τα κανό είναι διπλά και τα παιδιά συνοδεύονται από οδηγό, που τους μαθαίνει να κάνουν κουπί και… ησυχία, για να ακούσουν τα κρωξίματα των πουλιών. Εκτός λίμνης προσφέρονται ιππασία, τοξοβολία κι ένας ιδιαίτερος περίπατος ευαισθητοποίησης στο δάσος, όπου θα μάθουν να παρατηρούν τη φύση: τα βότανα, τα μανιτάρια, τα ίχνη των άγριων ζώων. Όλες οι δραστηριότητες αφορούν παιδιά από 6 ετών και πάνω και γίνονται υπό την καθοδήγηση της οικογένειας Βογλίδη. – Ο. Χ.

Τηλ. 23860-31028, artemisoe.gr.

Με φόντο την Κερκίνη

Αφιέρωμα “Ταξίδια Οικογενειακώς”: Από δεντρόσπιτα μέχρι χαυλιόδοντες-1

Πλέοντας για ορνιθοπαρατήρηση στα νερά της Κερκίνης. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε τον υγροβιότοπο της λίμνης Κερκίνη θα έχετε αν διαβείτε την πόρτα του Οικοπεριηγητή (oikoperiigitis.gr), που είναι ξενώνας, εστιατόριο και κυρίως ένα οικολογικό κέντρο με σημαντική παρουσία στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Ελάτε με όρεξη και οι έμπειροι οδηγοί/εκπαιδευτές του θα σας αναλάβουν οικογενειακώς για μια υδάτινη περιήγηση με κανό ή βάρκα, παρατήρηση πουλιών, παραλίμνια ποδηλασία, αλλά και τοξοβολία, εκμάθηση καταρρίχησης από βράχο, κ.ά. Σε αυτή την εκδρομή θα δείτε και θα μάθετε πολλά για τη φύση και τη ζωή τόσο της λίμνης όσο και της γύρω περιοχής. – Κ. Β.


ΗΠΕΙΡΟΣ

Ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη

Από τα πιο ήρεμα, όμορφα και καθαρά ποτάμια, ο Βοϊδομάτης και η φύση γύρω του συνθέτουν ένα τοπίο που τα παιδιά δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Ράφτινγκ γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για παιδιά άνω των 8 ετών. Η διαδρομή ξεκινά από τη γέφυρα της Αρίστης, για να τερματίσει στο γεφύρι της Κλειδωνιάς έπειτα από μιάμιση ώρα. Οι οδηγοί εξηγούν το ταξίδι που κάνει ο Βοϊδομάτης μέχρι να συναντήσει τον Αώο και να συνεχίσουν μαζί προς Αλβανία, τους μιλούν για τη φύση και τα πέτρινα γεφύρια και τα παρακινούν να πιουν απευθείας από τα νερά του, μια και είναι πόσιμα! – Ο. Χ.

Τηλ. 6944-750009, 26510-71703, trekking.gr.

Περιβαλλοντική γνωση στον Άραχθο

Βίντεο για τη δημιουργία του Αμβρακικού κόλπου και των μοναδικών λιμνοθαλασσών του, παιχνίδια γνωριμίας με την άγρια ζωή της περιοχής, εκπαιδευτικά προγράμματα φτιαγμένα με πολλή προσοχή, που παρουσιάζουν τον θαυμαστό κόσμο των πουλιών και των ψαριών, αλλά και την ιστορία της περιοχής. Ένας παιδότοπος όπου τα παιδιά απολαμβάνουν το παιχνίδι προσπαθώντας να σώσουν μια θαλάσσια χελώνα και μια ωραία διαδρομή στη φύση έως τον φάρο της Κόπραινας, από όπου μπορούν να παρατηρήσουν με τα ειδικά κιάλια τα πουλιά. Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο ΚΠΕ Αράχθου (τηλ. 26810-69683) προσφέρουν μια ολοκληρωμένη ξενάγηση, μετά την οποία τα παιδιά θα βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. – Ο. Χ.

Με κουπί στον Αχέροντα

Ράφτινγκ δεν το λες ακριβώς, μια και είναι μηδενικού βαθμού δυσκολίας και γι’ αυτόν τον λόγο μπορείτε άφοβα να μυήσετε τα παιδιά σας στο κουπί. Ενάντια στις αρχέγονες δοξασίες, που θέλουν τον μυθικό ποταμό Αχέροντα πέρασμα των ψυχών προς τον Κάτω Κόσμο, τα νερά του σήμερα κάθε άλλο παρά υποχθόνια είναι. Στο χωριό Γλυκή έχουν την έδρα τους αρκετές εταιρείες δραστηριοτήτων που οργανώνουν ράφτινγκ και ιππασία. Τα τέσσερα τελευταία χιλιόμετρα του ποταμού είναι πλωτά, οπότε ολοκληρώστε την εμπειρία με μια βαρκάδα με αφετηρία το χωριό Αμμουδιά, όπου οι βαρκάρηδες θα τους εξιστορήσουν και όλους τους μύθους. – Ο. Χ.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ιππασία στο Πήλιο

Μια αλλιώτικη πρόταση περιήγησης στα μονοπάτια του βουνού των Κενταύρων έρχεται από τις Μηλιές και τον τοπικό Ιππικό Φυσιολατρικό Όμιλο. Με διαφορετικές διαδρομές για όλες τις ηλικίες (μισής ώρας για παιδιά 2-5 ετών με τους γονείς τους, συνοδεία οδηγών περιβαλλοντικής ιππασίας, αλλά και 1-2 ωρών για μεγαλύτερες ηλικίες), η ιππική εμπειρία περιλαμβάνει επαφή με την πλούσια βλάστηση και το υδάτινο στοιχείο της περιοχής, είτε πρόκειται για το ποτάμι Μπελεγρίνο είτε για την κοντινή παραλία των Καλών Νερών. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν από τη βόλτα, η παρακολούθηση ενός μίνι μαθήματος βασικών ιππικών γνώσεων και ασφάλειας από ειδικούς εκπαιδευτές. – Κ. Β.

Επ. οδός Καλών Νερών-Μηλέας, τηλ. 6981-176203.

«Μουντζούρης» όπως παλιά

Άνω Λεχώνια, ώρα δέκα το πρωί. Ο «Μουντζούρης», το ιστορικό ατμοκίνητο τρενάκι του Πηλίου, σφυρίζει δυνατά και μοιάζει να αγκομαχεί καθώς διασχίζει τις κατάφυτες πλαγιές του βουνού, σε μία από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο. Η γραμμή λειτουργεί πλέον μόνο για τουριστικούς λόγους το καλοκαίρι και τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου, καιρού επιτρέποντος. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί δρομολόγια μέχρι και τον Νοέμβριο. Καθώς ανεβαίνετε, αξίζει να δείτε τη λίθινη πεντάτοξη γέφυρα Καλόρεμα και τη μεταλλική γέφυρα του Εβαρίστο ντε Κίρικο, σχεδιαστή της γραμμής και πατέρα του γνωστού ζωγράφου. – Κ. Β.

Τηλ. 24210-39723, trainose.gr.

Σπορ του νερού στη Λίμνη Πλαστήρα

Αφιέρωμα “Ταξίδια Οικογενειακώς”: Από δεντρόσπιτα μέχρι χαυλιόδοντες-2

Απολαμβάνοντας τα οφέλη της ιππασίας στη Λίμνη Πλαστήρα. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Για ομαλή εισαγωγή στη φύση και στις υπαίθριες δραστηριότητες η Λίμνη Πλαστήρα μοιάζει ιδανική. Το πιο ασφαλές παιχνίδι στο νερό –για όλες τις ηλικίες– είναι το υδροποδήλατο, αφού δεν απαιτεί τεχνική και οι επιβαίνοντες δεν χρειάζεται να ξέρουν καν ισορροπία. Για πολύ μικρές ηλικίες, μάλιστα, διατίθενται ποδήλατα με ειδικό παιδικό κάθισμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πλεύσετε με διπλό κανό ή καγιάκ, φέρνοντας τα παιδιά κοντά στα φιορδ, ώστε να παρατηρήσουν τα πουλιά, ή να κάνετε τοξοβολία (από 8 ετών), ιππασία, οργανωμένες πεζοπορίες και ποδήλατο βουνού, επιλέγοντας διαδρομή ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση. – O. X.

Tηλ. 24410-92552, tavropos.com.


ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Αγάπη για τα άλογα στην Εύβοια

Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις «ίππος» και «έρως». Η αγάπη για τα άλογα είναι εξάλλου η κινητήριος δύναμη του αγροκτήματος «Ίππερος» στο Ψαροπούλι, το επίνειο των Βασιλικών. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν μαθήματα ιππασίας και να εξοικειωθούν με τα άλογα και πολλά άλλα ζώα που φιλοξενεί το αγρόκτημα. Να δουν τη σταχτί Αλυσίβα να καλπάζει ελεύθερη στην αμμουδιά και να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο σε έναν ήσυχο αυτή την εποχή παραθαλάσσιο οικισμό. Η μονάδα διαθέτει και 6 γκαρσονιέρες, που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 4 άτομα η καθεμία. – Β. Κ.

Τηλ. 22260-43546, 6974-237477, psaropouli.gr.

Πεζοπορία στη Στενή

Αφιέρωμα “Ταξίδια Οικογενειακώς”: Από δεντρόσπιτα μέχρι χαυλιόδοντες-3

Το αισθητικό δάσος της Στενής Ευβοίας αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για μονοήμερη εκδρομή από την Αθήνα. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Εύκολοι περίπατοι μέσα στο αισθητικό δάσος της Στενής, είτε στο μονοπάτι προς το Ξεροβούνι είτε προς το καταφύγιο της Δίρφυος. Πλατάνια, καστανιές, τρεχούμενα νερά και αίσθηση ελευθερίας που ανοίγει το μυαλό μικρών και μεγάλων. Στη Στενή επιπλέον θα βρείτε τον ξενώνα Μουσικό Πανδοχείο, όπου από τις 28/10 και κάθε Σάββατο παρουσιάζεται από τον ιδιοκτήτη Τάσο Ιωαννίδη η μουσική παράσταση «Λάχανα και χάχανα». Επίσης, υπάρχει παιδικός χώρος με παιχνίδια και βιβλία, ενώ ενθαρρύνεται η παρέα και απαγορεύονται τα κινητά και τα τάμπλετ. Ένας επιπλέον… κανόνας για τα παιδιά είναι να ζητούν ό,τι θέλουν τραγουδιστά. – Ο. Χ.

Τηλ. 6932-344755, mousikopandoxeio.gr.

Ιβάρια, αλυκές και φλαμίνγκο

Παρότι δεν είναι ανεπτυγμένο τουριστικά, το Μεσολόγγι προσφέρεται για οικοαποδράσεις. Αν σας αρέσει να περιηγείστε στη φύση μόνοι, μπορείτε να πάρετε τα κιάλια σας και να πάτε στο παρατηρητήριο της ανατολικής Κλείσοβας, για να παρακολουθήσετε πώς ζουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τα πουλιά. Αν προτιμάτε κάτι πιο οργανωμένο, απευθυνθείτε στο ταξιδιωτικό γραφείο Discover Messolonghi, για εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης στον περίβολο της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας, οι οποίες μπορεί να συνδυαστούν με εκδρομή στο δέλτα του Αχελώου ή στο δέλτα του Ευήνου (κιάλια και τηλεσκόπιο θα σας δώσουν εκείνοι). Διοργανώνουν, επίσης, επίσκεψη σε ιβάρι (φυσικό ιχθυοτροφείο) με γαΐτα (βάρκα για ρηχά νερά) και ξενάγηση στις αλυκές, στις οποίες, εκτός από βουνά από αλάτι, είναι πιθανόν να δείτε και φλαμίνγκο – Ε. Α.

Τηλ. 26310-25545, discovermessolonghi.gr.

 

Στα μεταλλεία της Άμφισσας

Το Vagonetto είναι ένα εξειδικευμένο θεματικό πάρκο στην Άμφισσα που αφορά τα παλιά μεταλλεία της και τη διαδικασία εξόρυξης βωξίτη. Δεν είναι σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά, αλλά έχει σίγουρα έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα που μέσα από τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων κρατάει το ενδιαφέρον τους ζωντανό. Θα ξεκινήσετε από το παλιό μεταλλείο (Στοά 850) και θα συνεχίσετε με το τρενάκι μέσα στις στοές (η εμπειρία συνιστάται για παιδιά σχολικής ηλικίας και άνω), με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού που ζωντανεύει την ξενάγηση. – Β. Κ.

Καθημερινά 09.00 -17.00, vagonetto.gr.

 

Στα μονοπάτια των Δελφών

Τον Παρνασσό, και ειδικά την πλαγιά των Δελφών, διατρέχουν μυθικά μονοπάτια διαφορετικού βαθμού δυσκολίας. Επιλέξτε τη διαδρομή που ταιριάζει στη σύνθεση της παρέας και στην ηλικία των παιδιών που συνοδεύετε και απολαύστε τη μαγική θέα στον Κορινθιακό κόλπο και στις βουνοκορφές. O Aραχωβίτης Γιώργος Κοροδήμος και η ομάδα του γνωρίζουν την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή και θα σας καθοδηγήσουν με ασφάλεια. Οι διαδρομές ποδηλάτου βουνού απευθύνονται σε παιδιά άνω των 10 ετών, με σημείο εκκίνησης το Λιβάδι Παρνασσού. Ακολουθούν ήπια μονοπάτια και χωματόδρομους, με διάρκεια περίπου 3 ώρες. – Β. Κ.

Tηλ. 22670-31901, 6972-536453, trekking.gr.

Η φύση της Παύλιανης

Ανάμεσα στην Άνω και την Κάτω Παύλιανη το φυσικό τοπίο έχει μετατραπεί σε ένα πολύ διασκεδαστικό πάρκο με ήπιες παρεμβάσεις, που κάνουν την πεζοπορία παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Μπαίνοντας στο Αισθητικό Δάσος, θα «χορέψετε» πάνω στις νότες που είναι ζωγραφισμένες στη μουσική γέφυρα και θα δείτε το Μουσείο Υδροκίνησης. Ακολουθώντας τα μονοπάτια γύρω από το ποτάμι, κάτω από τα πλατάνια και τις καστανιές θα ξαποστάσετε σε παγκάκια που φέρουν χιουμοριστικά μηνύματα, θα διασχίσετε τούνελ και μυστικά μονοπάτια. Για παρέες με μεγαλύτερα παιδιά, η πεζοπορία καταλήγει στο Καταφύγιο Οίτη, ένα καλά οργανωμένο κέντρο που προσφέρει εναλλακτικές δραστηριότητες βουνού ή απλώς λίγη ξεκούραση μετά το περπάτημα, καφέ και φαγητό στο σαλέ. – Β. Κ.

Tηλ. 22650-62496, 6936-944300, katafygio-oiti.gr.

Μικροί επιστήμονες στην Ευρυτανία

Ένα υπαίθριο εκπαιδευτικό πάρκο στην Ευρυτανία ψυχαγωγεί το κοινό με όχημα τους Νόμους του Νεύτωνα, τις Μηχανές του Αρχιμήδη και το Πυθαγόρειο Θεώρημα. Το The Newton Park φέρνει σε επαφή τα παιδιά με τις φυσικές επιστήμες, αλλά και με δράσεις όπως η ανακύκλωση, ενώ δεν λείπουν οι δραστηριότητες που συγκινούν μικρούς και… μικρότερους: λαβύρινθος, τραμπολίνο, εναλλακτικά μουσικά όργανα, γιγάντιες σαπουνόφουσκες, παιδική χαρά, φάρμα με οικόσιτα ζώα, κ.ά. Το εκπαιδευτικό πάρκο ανήκει στο ξενοδοχείο Νηνεμία, το οποίο προσφέρεται για οικογενειακή διαμονή. – Κ. Β.

7ο χλμ. Καρπενησίου-Προυσού, thenewtonpark.gr, 11.00-15.00 (χειμερινό ωράριο).

Απόδραση στην «Άγρια» πλευρά

Έτερο πάρκο δραστηριοτήτων στην Ευρυτανία για παιχνίδια στη φύση, αλλά και για καφέ, σνακ και γλυκό. Στο Saloon Park θα κάνετε κατ’ αρχάς ιππασία (εντός πάρκου τα παιδιά και εκτός οι ενήλικες). Στη διάθεση του κοινού βρίσκονται επίσης τοξοβολία με εκπαιδευτικά τόξα, πύργος αναρρίχησης και καταρρίχησης, εναέριο πέρασμα, ένα «western style» τρενάκι και μια πίστα με κανό, μαζί με ένα πανέμορφο ξύλινο σαλέ που λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Σε πλήρη λειτουργία θα βρείτε το Saloon Park τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. – Κ. Β.

4ο χλμ. Καρπενησίου-Προυσού, saloonpark.gr.


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Σκαρφαλώνοντας στα Καλάβρυτα

Από την Αθήνα μέχρι το Διακοπτό η οδική διαδρομή διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά. Στον σιδηροδρομικό σταθμό του θα επιβιβαστείτε στο σύγχρονο τρενάκι, που θα σας περιμένει έτοιμο να βγάλει «δόντια» και να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα. Ο οδοντωτός μετράει πάνω από 120 χρόνια ιστορίας και καλύπτει 22 θεαματικά χιλιόμετρα –μια ώρα περίπου– μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού με τις 49 γέφυρες, τους καταρράκτες και ένα σωρό σημεία που εντυπωσιάζουν, όπως οι «Πόρτες», το στενότερο σημείο της διαδρομής. Για τα πιο μεγάλα παιδιά η βόλτα με το τρενάκι μπορεί να συνδυαστεί και με μια επίσκεψη ιστορικού ενδιαφέροντος στο εξαιρετικό Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. – Κ. Β.

Τηλ. 26910-43206 (Διακοπτό), trainose.gr.

Αρχαίων θαύματα στο Κατάκολο

Αφιέρωμα “Ταξίδια Οικογενειακώς”: Από δεντρόσπιτα μέχρι χαυλιόδοντες-4

Οι εφευρέσεις των προγόνων μας παρουσιάζονται στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, στο Κατάκολο. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Ένα πέτρινο ζωοκίνητο ελαιοτριβείο των κλασικών χρόνων δεν είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό έκθεμα, τουλάχιστον όχι για τα περισσότερα παιδιά. Όμως στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο Κατάκολο δεν θα δείτε μόνο αυτό, αλλά και το υδραυλικό ρολόι-ξυπνητήρι του Πλάτωνα. Επίσης, τη μαγική κρήνη του  Ήρωνος, που εκτοξεύει νερό ψηλότερα από τη διαθέσιμη στάθμη της δεξαμενής της. Τον διπλό κώνο πάνω σε δοκούς, όπου, σύμφωνα με το μηχανικό παράδοξο του Αρχιμήδη, δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι κινείται προς τα πάνω. Η συλλογή είναι μικρή αλλά περιεκτική, με εκθέματα, που κάνουν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό απτό και κατανοητό, λειτουργώντας συμπληρωματικά στη θεωρητική γνώση που παρέχει το σχολείο. – Ε. Α.

Είσοδος κατόπιν ραντεβού, kotsanas.com

Μελισσοκομική στην αρχαία Ολυμπία

Αφιέρωμα “Ταξίδια Οικογενειακώς”: Από δεντρόσπιτα μέχρι χαυλιόδοντες-5

Μελισσοκόμοι για μία μέρα στη φάρμα της Κλειούς, στην Αρχαία Ολυμπία. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Περάστε από τη φάρμα της Κλειούς στην Αρχαία Ολυμπία, για να μάθετε τα πάντα για τη μέλισσα και την απίθανη ζωή της. Πώς κατέληξε να ζει σε μοντέρνες κυψέλες, ποια είναι τα προϊόντα της και πού χρησιμοποιούνται, πώς αναπαράγεται και πώς καταφέρνουν να ζουν αρμονικά οι κηφήνες με τις εργάτριες μέλισσες. Οδηγός σας θα είναι η Κλειώ, επαγγελματίας μελισσοκόμος με μεγάλη αγάπη για το αντικείμενο. Τα παιδιά θα κρατήσουν τα εργαλεία του μελισσοκόμου (το καπνιστήρι και το ξέστρο) και φυσικά θα φορέσουν το καπέλο του. – Ε. Α.

Οκτώβριο και Νοέμβριο Δευτ.-Σάβ. 11.00-16.00 και με ραντεβού εκτός ωραρίου, klioshoneyfarm.com.

Τέχνη και γνώση στο Φουγάρο

Αφιέρωμα “Ταξίδια Οικογενειακώς”: Από δεντρόσπιτα μέχρι χαυλιόδοντες-6

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φουγάρου, στο Ναύπλιο, είναι λόγος για να το επισκεφθείτε. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Ένας όμορφος χώρος όπου τα παιδιά παίζουν ελεύθερα, καφέ, εστιατόριο, αίθουσες με εικαστικές εκθέσεις για μια πρώτη μύηση στην τέχνη και μια παιδική-εφηβική και βρεφική βιβλιοθήκη. Αυτοί είναι αρκετοί λόγοι για να έρθετε στο Φουγάρο του Ναυπλίου, ωστόσο ο βασικότερος είναι τα πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες. Διαδραστικά, μουσικά, βιωματικά παιχνίδια, χειροτεχνίες, θέατρο σκιών, μαγειρική, κυνήγι γρίφων συμβάλλουν στην ανάπτυξη σώματος και πνεύματος και στοχεύουν κάθε φορά στη γνώση, στην ευαισθητοποίηση, στην αυτοσυγκέντρωση, στη δημιουργικότητα, στην ενσυναίσθηση κ.λπ. Μολονότι τους επισκέπτες αφορούν κυρίως τα προγράμματα του Σαββατοκύριακου, αν βρεθείτε στο Ναύπλιο καθημερινή, μπορείτε να συμμετάσχετε και σε αυτά που διοργανώνονται μεσοβδόμαδα. – Ο. Χ.

Τηλ. 27520-47370, fougaro.gr.

Μυκήνες: το δικό μας Στόουνχεντζ

Πριν ξεκινήσετε, δείτε ένα βίντεο στο youtube («Οι Μυκήνες σε τρισδιάστατη αναπαράσταση») για να πάρετε μια πρώτη γεύση από τις «πολύχρυσες» Μυκήνες με τα κυκλώπεια τείχη και τους απίστευτους θολωτούς τάφους της Κλυταιμνήστρας και του Ατρέως, που θα ζωντανέψουν τους μύθους μπροστά στα μάτια σας. Η μεγαλιθική πύλη των λεόντων (κάτι σαν το «δικό μας Στόουνχεντζ») δεν θα εντυπωσιάσει μόνο τα παιδιά, αλλά και εσάς. Εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο, περάστε και από το μουσείο, για να δείτε ειδώλια ζώων, μια μπότα από τερακότα και μια σειρά από γκροτέσκες φιγούρες σαν αρλεκίνους. Βάλτε αθλητικά παπούτσια οικογενειακώς, γιατί η εκδρομή έχει περπάτημα. – E. A.

Τηλ. 27510-76585, Δευτ.-Κυρ. 08.00-18.00 (16- 31/10). Από 1/11 08.30-16.00.

Αναρριχητικό Πάρκο Καλαμιτσίου

Ο βασικότερος λόγος που το Καλαμίτσι είναι ιδανικό για να μυηθούν τα παιδιά στην αναρρίχηση είναι η εύκολη πρόσβαση στο πεδίο, αφού παρκάρεις σχεδόν κάτω από τον βράχο. Έπειτα είναι εντελώς καθαρισμένο, χωρίς σαθρά τμήματα και λιθοπτώσεις. Συνολικά έχει 33 διαδρομές, κάποιες από τις οποίες φτάνουν τα 60 μ. Εδώ, τα παιδιά από 8 ετών και πάνω θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα εις ύψος με απόλυτη ασφάλεια, αφού καθοδηγούνται από έμπειρο, πιστοποιημένο από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης εκπαιδευτή. Θα σκαρφαλώσουν στις εύκολες πίστες και θα νιώσουν τη χαρά της κατάκτησης της κορυφής, ανεξάρτητα από τη φυσική τους κατάσταση. – Ο. Χ.

Climb up, τηλ. 6973-342282.

Και δεντρόσπιτα, και αγρόκτημα

Διαμονή σε αληθινά δεντρόσπιτα, όπου νιώθεις σαν ήρωας παραμυθιού, ένα αγρόκτημα με οικόσιτα ζώα, αλλά και ένας μικρός βοτανόκηπος στον οποίο γίνεται ξενάγηση. Μια υπαίθρια κουζίνα όπου θα φτιάξουν και θα φάνε πατάτες τηγανητές ή θα καπνίσουν το τοπικό σύγλινο, μια λαογραφική συλλογή που δείχνει τον παλιό τρόπο ζωής και ξενάγηση με περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, αφού στο κτήμα δεν πετιέται τίποτα στα σκουπίδια. Παράλληλα, πεζοπορίες στη γύρω φύση ή ζωγραφική, κεραμική και μαθήματα μαγειρικής εάν η παρέα είναι μεγάλη και έχει οργανωθεί από πριν η δραστηριότητα. – Ο. Χ.

Aνοιχτά μέχρι 30/10, τηλ. 27211-10443, artfarm.gr.

Ιππασία στην Ελάτη

Ο Χρήστος Σιμόπουλος είναι ξυλογλύπτης και στο εργαστήριό του στην Ελάτη θα δείτε τις ιδιαίτερες δημιουργίες του στο ξύλο, αλλά και τα ζωγραφικά έργα της συζύγου του Νάντιας, θα μάθετε για την τέχνη κι έπειτα θα μπείτε στη φάρμα απέναντι για  ιππασία. Συνολικά 11 άλογα και 6 γαϊδουράκια (σε αυτά μπορούν να ανέβουν και δύο παιδιά μαζί ή παιδί με ενήλικα, από 3 ετών) προσφέρονται για βόλτα 10 λεπτών. Για τους γονείς υπάρχουν δύο διαδρομές εκτός φάρμας, μέσα στο ελατοδάσος του Μαινάλου, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και μεγαλύτερα παιδιά, αν έχουν εμπειρία (τηλ. 27950-29017). Tip: Tο ξύλινο σπιτάκι που έχει φτιάξει ο Χρήστος λειτουργεί σαν παιδότοπος. – O. X.

Πεζοπορία στο Μαίναλο

Το φθινόπωρο είναι ιδανική περίοδος για πεζοπορία. Το Μονοπάτι του Μαινάλου (menalontrail.eu), μήκους 75 χλμ., περνά μέσα από αρκετά χωριά της Γορτυνίας και χωρίζεται σε 8 τμήματα ποικίλων βαθμών δυσκολίας. Διαλέξτε διαδρομή (ή μέρος κάποιας μεγαλύτερης) ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και την εξοικείωσή τους, ενώ καλό είναι να κλείσετε κάποιον οδηγό βουνού, ώστε να απολαύσετε τη φύση με ασφάλεια. Στη Δημητσάνα, αξίζει να περάσετε και από το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (piop.gr), όπου τα παιδιά θα παρακολουθήσουν τη ρυθμική κίνηση του μπαρουτόμυλου και θα ρίξουν σπόρους καλαμποκιού στη σκαφίδα του αλευρόμυλου, για να δουν πώς αλέθεται ο καρπός από τις μυλόπετρες και πέφτει στην αλευροδόχη. – K. B.

Aπευθυνθείτε στην Explore Μαίναλο (explore-mainalo.gr) ή στην Trekking Αρκαδίας (trekking.gr) για την οργάνωση της εκδρομής σας.   

Πλεύση στον Ισθμό

Επιβιβαστείτε στο καραβάκι «Αργώ» και αντικρίστε τον Ισθμό από κοντά. Η πλεύση ξεκινά από τα Ίσθμια, καταλήγει στην Ποσειδωνία και επιστρέφει. Παράλληλα θα ακούσετε την ιστορία της διώρυγας από την αρχαιότητα και την εποχή του Νέρωνα –οπότε ξεκίνησε η διάνοιξη– μέχρι την ολοκλήρωσή της τον 19ο αιώνα. Η εμπειρία μπορεί να ολοκληρωθεί ή να ξεκινήσει στο μουσείο Γραμμή του Χρόνου στην Ποσειδωνία, όπου παρουσιάζεται με σύγχρονα μέσα (πειράματα, 3D προβολές, κ.ά.) η ιστορία της διώρυγας και της αρχαίας Διολκού. Ενδιαφέρον έχει και το εργαστήριο για την κατασκευή της πλαγγόνας, αρχαίας κορινθιακής κούκλας.  – O. X.

C.A.T Αργώ, τηλ. 6942-542548, έως 15/11. Γραμμή Χρόνου, τηλ. 27410-76420, grammi.org.

Οι δίδυμοι της Κλένιας

Τα παιδιά είναι σε θέση να αντιληφθούν ακόμη και τις πιο σύνθετες έννοιες, αρκεί να τους τις εξηγήσει κανείς με απλό και εύληπτο τρόπο. Αφού λοιπόν περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, αφιερώστε χρόνο στη νέα πτέρυγα του μουσείου της. Εκτός του ότι μυεί τους επισκέπτες μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και μια σύγχρονη μουσειακή αφήγηση (για τη λατρεία των θεών, την οικιακή καθημερινότητα, την καλλιτεχνική δραστηριότητα, τον πόλεμο, κ.λπ.) στην έννοια της πόλης-κράτους, δίνει την αφορμή και για μια κουβέντα περί αρχαιοκαπηλίας και των συνεπειών της. Και αυτό γιατί εδώ εκτίθενται από το 2016 οι περίφημοι Κούροι της Κλένιας, τα δίδυμα αρχαϊκά αγάλματα που κατασχέθηκαν το 2010 σε χέρια αρχαιοκάπηλων στην Κλένια Κορινθίας. Ζητήστε από τα παιδιά σας να τους παρατηρήσουν προσεκτικά: τα σημάδια από αγροτικό μηχάνημα που πέρασε από πάνω τους είναι εμφανή στο σώμα τους. – Α. Μ.

Από 16 έως 31/10: 08.00-18.00. Από 1/11: 08.00-15.00, corinth-museum.gr.  

Οινοτουρισμός οικογενειακώς

Υπάρχει τρόπος οι μεγάλοι να ζήσουν εμπειρίες «Πλαγίως» και οι μικροί να μη βαρεθούν, ενόσω οι γονείς τους θα απολαμβάνουν γευσιγνωσίες με τις Νεμέες της επιλογής τους. Το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Venikos οργανώνει οικογενειακές περιηγήσεις στα αμπελοτόπια του Αγιωργίτικου, συνδυάζοντας το κρασί με τη μυθολογία –εδώ ο Ηρακλής ολοκλήρωσε τον πρώτο άθλο του, αντιμετωπίζοντας το λιοντάρι της Νεμέας–, την ιστορία και την τοπική γαστρονομία. Οι εμπειρίες περιλαμβάνουν από σεμινάρια μαγειρικής με βάση τα παράγωγα του σταφυλιού (πετιμέζι, ξίδι και κρασί) μέχρι wine tasting για παιδιά (οι μικροί γευσιγνώστες ανακαλύπτουν με τη μύτη τους τα κρυμμένα αρώματα έξι διαφορετικών κρασιών) και μυθολογική αφήγηση στο στάδιο της Αρχαίας Νεμέας. – Α. Μ.

Τηλ. 27460-23436, venikos.gr, από 40 ευρώ το άτομο με ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων 4 άτομα.  

Από τις σταφίδες στις Στυμφαλίδες

Αφιέρωμα “Ταξίδια Οικογενειακώς”: Από δεντρόσπιτα μέχρι χαυλιόδοντες-7

Στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. (Φωτογραφία: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

Για έναν περίεργο λόγο, στην Πελοπόννησο δεν υπάρχει μόνο ένα Ψάρι, αλλά πολλά, γι’ αυτό μην μπερδευτείτε: κατευθυνθείτε προς το Ψάρι Κορινθίας, ένα σταφιδοχώρι λίγο μετά τη Νεμέα, δύο ώρες από την Αθήνα. Εκεί θα βρείτε τέσσερις πεζοπορικές διαδρομές που εγκαινιάστηκαν προ πενταετίας. Το επίπεδο δυσκολίας ποικίλλει (πιο εύκολη είναι η κυκλική διαδρομή Ψάρι-Άλικος-Αμπελώνας-Ψάρι, μήκους 3 χλμ. και διάρκειας 45 λεπτών, που περνάει μέσα από τα αμπέλια), γι’ αυτό επιλέξτε μονοπάτι ανάλογα με την ηλικία και την εξοικείωση της οικογένειά σας με το περπάτημα. Πολύ κοντά (στα 12,5 χλμ.) θα βρείτε και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, με ένα ανοιχτό ενυδρείο με ενδημικά φυτά και ψάρια. Μπροστά σας απλώνεται η μυθική λίμνη, γνωστή από τις Στυμφαλίδες όρνιθες, που σκότωσε ο Ηρακλής με τις σαΐτες του. – Ε. Α.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας: από 16/10 10.00-17.00 καθημερινά εκτός Τρίτης. Για τα μονοπάτια του Ψαριού επισκεφθείτε τον ιστότοπο ellet.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή