Μια ποδηλατάδα που έγινε θεσμός

Μια ποδηλατάδα που έγινε θεσμός

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Tweed Run πραγματοποιήθηκε στις Σπέτσες για έκτη συνεχόμενη χρονιά, χαρίζοντας σε κοινό και συμμετέχοντες ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στον χρόνο.

Έχει δύο ρόδες, πετάλια, σέλα και είναι το ποδήλατο, φυσικά. Γνωρίζατε όμως ότι, εκτός από μέσο μεταφοράς, μπορεί να λειτουργήσει και σαν… χρονομηχανή; Το Tweed Run, που πραγματοποιήθηκε στο νησί των Σπετσών για έκτη συνεχόμενη χρονιά, δεν είναι απλώς μια αναζωογονητική ποδηλατάδα, αλλά και η αποθέωση μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Για λίγες ώρες, στη διάρκεια της ετήσιας καθιερωμένης βόλτας με κλασικά ποδήλατα, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να πείσουν σχεδόν τον εαυτό τους ότι είχαν καταφέρει να ταξιδέψουν στον χρόνο.

Ντυμένοι με κομψά ρετρό ρούχα –κυρίως tweed, αλλά και άλλα outfits βρετανικής αισθητικής–, 180 φινετσάτοι ποδηλάτες συγκεντρώθηκαν το πρωινό της 12ης Οκτωβρίου στο ιστορικό ξενοδοχείο Poseidonion Grand Hotel, «οικοδεσπότη» του event. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις –αν και αρκετοί γνωρίζονταν ήδη μεταξύ τους–, είχαν τον χρόνο να πάρουν μια γεύση από τον σκληρό… ανταγωνισμό που τους περίμενε, το απόγευμα, στα καλλιστεία για τις καλύτερες εμφανίσεις της διοργάνωσης, ενώ οι άνδρες να απολαύσουν υπηρεσίες grooming από την ομάδα του «1900 The Barber Shop». Τον χώρο του λόμπι, αλλά και της πλατείας μπροστά στο ξενοδοχείο, μονοπωλούσαν τα σταθμευμένα ιστορικά ποδήλατα, πολλά από τα οποία ήταν διακοσμημένα με λουλούδια, περιποιημένα καλάθια πικνίκ και παλιά βιβλία.

«Είμαι… κακομαθημένος. Οδηγώ ένα διαφορετικό κλασικό ποδήλατο κάθε μέρα!» αναφωνεί ο Αρσένης Σινάνογλου, συνιδιοκτήτης του Ελληνικού Μουσείου Ποδηλάτου. Παρότι οι vintage εμφανίσεις αποτελούν τον συνδετικό κρίκο του Tweed Run, τα ποδήλατα είναι που φέρνουν στις Σπέτσες τoν κόσμο στο νησί κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Ο Γιώργος Κυριακίδης, με το tweed κοστούμι και την τραγιάσκα του, δίνει το «παρών» στο Tweed Run από την πρώτη χρονιά που αυτό φιλοξενήθηκε στο νησί του Αργοσαρωνικού, η οποία συνέπεσε με τους εορτασμούς για τα 100ά γενέθλια του Ποσειδωνίου, το 2014. «Πριν από επτά χρόνια βρήκα το παλιό ποδήλατο του παππού μου, ένα γερμανικό Göricke του 1956, και το επισκεύασα για προσωπική μου ευχαρίστηση. Έπειτα ξεκίνησα να έρχομαι στο Tweed Run. Μέχρι σήμερα έχω επισκευάσει άλλα τρία και ετοιμάζομαι για το επόμενο πρότζεκτ μου, ένα ποδήλατο για την κόρη μου, Μικαέλα», εξηγεί. Η μερικών μηνών Μικαέλα, γαντζωμένη στην αγκαλιά του μπαμπά της, φορώντας κι εκείνη tweed ρούχα, σε λίγη ώρα θα αποσπούσε τα εγκωμιαστικά σχόλια της κριτικής επιτροπής για την επιτυχημένη εμφάνισή της.

Με αφετηρία το Poseidonion Grand Hotel, η ποδηλατάδα ολοκληρώθηκε στον κατάφυτο λόφο με τον φάρο, μετά το παλιό λιμάνι. Οι ντόπιοι δεν σταματούσαν να επευφημούν τους ποδηλάτες με χειροκροτήματα και χαμόγελα. Διοργανώσεις όπως το Spetsathlon (τον Μάιο), η «Αρμάτα» (τον Σεπτέμβριο), το Spetses Mini Marathon (αρχές Οκτωβρίου) και το Tweed Run έχουν εξοικειώσει τους κατοίκους του νησιού με δρώμενα που βοηθούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στον φάρο, τους συμμετέχοντες περίμενε ένα όμορφο πικνίκ συνοδεία κοκτέιλ και σουίνγκ σκοπών. «Αν υπάρχει παράδεισος των χίπστερ, είναι ακριβώς αυτός», αστειεύτηκε κάποιος.

Το αριστοκρατικό Poseidonion Grand Hotel είναι το τέλειο φόντο για το Tweed Run. Ο Μανώλης Βορδώνης, πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Σπετσών, του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για τη διαχείρισή του, ανακαλεί στη μνήμη του την εποχή που ήταν το πιο διάσημο ξενοδοχείο στην Ελλάδα. Προορισμός για την ελίτ της χώρας, αποτελούσε το εκλεπτυσμένο σκηνικό για τα καλοκαιρινά απογεύματα της παιδικής του ηλικίας. Όταν η οικογένεια Βορδώνη ξανάνοιξε το Poseidonion Grand Hotel το 2009, μετά από ολική ανακαίνιση, ο σκοπός ήταν η αναβίωση της ίδιας ατμόσφαιρας, κομψότητας και άνεσης που το είχαν ορίσει από καταβολής του – και αυτός ο σκοπός επιτυγχάνεται απόλυτα κατά τη διάρκεια του Tweed Run. «Μου δίνει μεγάλη χαρά να κάθομαι στην κατάμεστη από ανθρώπους βεράντα, ενώ έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από την ημέρα που το ξενοδοχείο λειτούργησε για πρώτη φορά. Με συγκινεί το γεγονός ότι, ενώ οι άνθρωποι έρχονται εδώ για να περάσουν καλά –να φορέσουν vintage εμφανίσεις και να ανεβούν σε κλασικά ποδήλατα–, βλέπεις πώς αλλάζει η διάθεσή τους καθώς συμμετέχουν στο event. Γίνονται πιο ρομαντικοί. Οι κύριοι χαιρετούν τις κυρίες με ένα χειροφίλημα. Ακόμη και η νέα γενιά μοιάζει να “θυμάται” πώς ήταν παλιά τα πράγματα, αποδεικνύοντας ότι τελικά η ευγένεια είναι στο DNA μας…»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή