Αφιέρωμα Road Trips: Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία

Αφιέρωμα Road Trips: Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προορισμό την  Έδεσσα και τη Δράμα, σχεδιάζουμε μια σειρά από ενδιαφέρουσες επισκέψεις και απολαμβάνουμε την οδήγηση του Volvo XC60.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ (146 χλμ.)

Δύο ενδιαφέρουσες επαρχιακές πόλεις, οι Σέρρες και η Δράμα, δύο εντυπωσιακά σπήλαια, της Αλιστράτης και του Αγγίτη, διαμονή σε ένα ξενοδοχείο-παλιά καπναποθήκη και επισκέψεις σε ένα οινοποιείο και ένα χιονοδρομικό. Καλύπτουμε 146 χλμ. εύκολης οδήγησης σε ένα όμορφο και με ποικιλία road trip.

 

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η πόλη των Σερρών, με το ευρύ δίκτυο πεζόδρομων, τη μεγάλη κεντρική πλατεία, τα πολλά καφέ και μεζεδοπωλεία, προσφέρεται για βόλτα και χάζι. Παρκάρετε το αυτοκίνητο σε ένα από τα πολλά πάρκινγκ της πόλης με προσιτές τιμές (29ης Ιουνίου και Παύλου Μελά, τηλ. 23210-22378, 1 ευρώ/ώρα) και κινηθείτε με τα πόδια. Στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας δοκιμάστε την περίφημη μπουγάτσα Σερρών στο «Ρεκόρ» (Κ. Καραμανλή 1, πλατεία Ελευθερίας, τηλ. 23210-55444). Σερβίρεται κομμένη σε κομματάκια, ζεστή, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα, και εκτός από τη γλυκιά, υπάρχει και με τυρί ή κιμά. Από εκεί κατευθυνθείτε με τα πόδια μέσω των πεζόδρομων προς το «Αλχημείο» (Κουντουριώτου 22, τηλ. 23210-62155), όπου σερβίρουν ωραίο καφέ. Για φαγητό, μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα πιάτα στο «Μαντάμ» (Οπλαρχηγού Δούκα 6, τηλ. 23214-01366).

Παραδοσιακά υλικά και τεχνικές με ένα μοντέρνο twist και πιάτα πεντανόστιμα, όπως το ψητό ταλαγάνι με μαρμελάδα ντομάτας, τηγανιά κοτόπουλου σε καρβελάκι, δροσερές σαλάτες και μεγάλη ποικιλία σε μεζέδες. Πάρτε το αυτοκίνητο και οδηγήστε ένα χιλιόμετρο μέχρι την Κοιλάδα του Καραμανλή, όπως λένε οι κάτοικοι την κοιλάδα Αγίων Αναργύρων, ένα μεγάλο πάρκο με δέντρα και ρυάκια. Είναι το ιδανικό σημείο για να κάνετε έναν περίπατο, πριν συνεχίσετε τον δρόμο για να ανεβείτε μέχρι το τέρμα του δρόμου, στην τοποθεσία Κουλά ή αλλιώς Βυζαντινή Ακρόπολη, από όπου θα έχετε θέα σε όλη την πεδιάδα των Σερρών. Ξαναγυρίστε στην κοιλάδα και κάντε ακόμα μία στάση, 4,5 χλμ. πιο κάτω, στον δρόμο για Δράμα. Εδώ θα δείτε τους καταρράκτες του Αγίου Ιωάννη, ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια και λιμνούλες με πάπιες.

Ο δρόμος που συνδέει τις Σέρρες με τη Δράμα είναι άνετος και φαρδύς, με εξαίρεση λίγα χιλιόμετρα όπου στενεύει για κάποιο διάστημα, περνώντας μέσα από λόφους. Λίγο πριν φτάσετε στη Δράμα, περίπου 50 χλμ. μετά την πόλη των Σερρών, θα κάνετε στάση στο Σπήλαιο Αλιστράτης (θέση Πετρωτό, 6 χλμ. από το χωριό, τηλ. 23240-82045, καθημερινά 09.00-17.00, είσοδος 8 ευρώ). Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ευρώπης, με μήκος διαδρομών περίπου 3 χιλιόμετρα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του είναι οι εκκεντρίτες, σπάνιοι, ακανόνιστοι σχηματισμοί με διακλαδιζόμενες δομές.

Μέχρι τη Δράμα απομένουν 30 εύκολα χιλιόμετρα σε ευθεία. Κατευθυνθείτε στο Hydrama Grand Hotel (Αγίας Βαρβάρας 11, Δράμα, τηλ. 25210-33322, hydramagrandhotel.gr, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Άνετα δωμάτια, σε μοντέρνο στιλ, με king size κρεβάτια και στρώματα της Coco-Mat. Απέναντι από το ξενοδοχείο βρίσκεται το πάρκο Αγίας Βαρβάρας, μια μεγάλη έκταση με τεράστια πλατάνια, πολλές πηγές και λιμνούλες, ξύλινα γεφύρια και μονοπάτια. Για φαγητό με ανατολίτικες νότες, δίπλα στο πάρκο και κοντά στο ξενοδοχείο θα βρείτε την ταβέρνα «Ροδόσταμο» (Αγίας Βαρβάρας 13, Δράμα, τηλ. 25210-33889). Μη χάσετε τη σαλάτα ταμπουλέ, τα πικάντικα κεφτεδάκια, τα ιτσλί κιοφτέ και το ατζέμ πιλάφι.

Φεύγοντας από τη Δράμα, θα ακολουθήσετε τον δρόμο για Νευροκόπι και, αφού περάσετε το χωριό Προσοτσάνη, θα φτάσετε στα Κοκκινόγεια (συνολική απόσταση από Δράμα 19 χλμ.). Εδώ βρίσκεται το επισκέψιμο οινοποιείο Κτήμα Παυλίδη (τηλ. 25210-58300, καθημερινά 10.00-14.00 κατόπιν επικοινωνίας). Θα περιηγηθείτε στους αμπελώνες και στους χώρους παραγωγής, θα δείτε το κελάρι και θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα εκλεκτά κρασιά του κτήματος. Μόλις 5 χλμ. πιο κάτω βρίσκεται το Σπήλαιο των Πηγών του Αγγίτη ποταμού (τηλ. 25220-60460, καθημερινά 10.30-17.00, είσοδος 7 ευρώ). Το σπήλαιο διαθέτει λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες, έναν μεγάλο υδραυλικό τροχό με διάμετρο 8 μ., ο οποίος κάλυπτε τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής από την οθωμανική περίοδο, και είναι επισκέψιμο από το 2001.

Οδηγήστε πίσω 7 χλμ. στην ίδια διαδρομή, για να ξαναβγείτε στην επαρχιακή οδό Δράμας-Νευροκοπίου. Θα χρειαστείτε 20 χλμ. σε δρόμο στενό με στροφές μέχρι το χωριό Βώλακας, όπου υπάρχουν οι ξενώνες και οι ταβέρνες που φιλοξενούν τους επισκέπτες του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Για εξαιρετικό γεμιστό μπιφτέκι, παραδοσιακή φασολάδα και «πήλινα» ψημένα σε ξυλόφουρνο, κατευθυνθείτε στο εστιατόριο του ξενώνα «Αλώνι» (τηλ. 25230-23714).

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού απέχει 14 χλμ. από τον Βώλακα (τηλ. 6987-603409). Καιρού επιτρέποντος θα βρείτε είκοσι πίστες σκι, πίστα snowmobile, σχολές και καταστήματα ενοικίασης, σαλέ και καφέ.


Ταξιδεύοντας με το Volvo XC60

 ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Έχοντας προγραμματίσει να ταξιδέψουμε μέχρι τη Δράμα, το μυαλό μας πήγε κατευθείαν στην επιλογή του Volvo XC60, με το μοτέρ πετρελαίου 2.000 κυβικών εκατοστών και το ήπιο υβριδικό σύστημα.

Τα πολλά χιλιόμετρα (αν ταξιδέψετε από την Αθήνα, ξεπερνούν τα 630) περιλαμβάνουν κυρίως σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με πολλά οργανωμένα ΣΕΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Οι άπλετοι χώροι, τα πολυτελή υλικά και ο αποδοτικός κινητήρας του σουηδικού SUV δεν άφησαν τον οδηγό και τους επιβάτες να δείξουν σημάδια κόπωσης.

Το premium XC60 εξοπλίζεται με προηγμένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, χαρίζοντας σίγουρο πάτημα στον δρόμο, ειδικά όταν η βόλτα περιλαμβάνει τις διαδρομές προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού και το Σπήλαιο Αλιστράτης. Και τα δύο έχουν απόσταση μικρότερης της μιας ώρας από τη Δράμα και αναμφίβολα με τα 235 άλογα του τετρακίνητου XC60 μπορείτε να εξερευνήσετε ξεκούραστα τα μοναδικά τοπία της βόρειας Ελλάδας.

              

Volvo XC60: Σουηδική πρωτοπορία

ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η απόλυτη επιλογή στα premium μεσαία SUV φέρει το έμβλημα της Volvo και συνδυάζει κορυφαίο επίπεδο ασφάλειας, επιβλητική, αλλά και απέριττη σχεδίαση και προηγμένη τεχνολογία που αναβαθμίζεται συνεχώς. Tο Volvo XC60 πρωτοπορεί και πάλι, καθώς με την προσθήκη των ήπιων υβριδικών κινητήρων σειράς «Β» στην γκάμα του, όλα τα συστήματα κίνησης που διαθέτει ενσωματώνουν κάποια μορφή ηλεκτροκίνησης. Ο πιο ισχυρός κινητήρας της σειράς Β είναι ο πετρελαιοκινητήρας Β5, με απόδοση 235 ίππων και 480 Nm ροπής. Όπως όλα τα συστήματα της σειράς Β, διαθέτει προηγμένο σύστημα ανάκτησης κινητικής ενέργειας κατά το φρενάρισμα και ηλεκτρικό κύκλωμα 48V, που κάνουν ακόμη πιο δυναμική την οδηγική εμπειρία, προσφέροντας βελτιωμένη απόδοση, μειωμένη κατανάλωση και εκπομπές καυσαερίων, καθώς και ομαλότερη και πιο άμεση επανεκκίνηση. Το XC60 Β5 διατίθεται αποκλειστικά με ένα εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων και κίνηση σε όλους τους τροχούς.                                                         

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή