Αφιέρωμα Road Trips: Δυτική Μακεδονία

Αφιέρωμα Road Trips: Δυτική Μακεδονία

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη γοητεία της εξερεύνησης και την ασφάλεια του Citroën C5 Aircross, το οδικό ταξίδι στη βόρεια Ελλάδα είναι εμπειρία.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ (180 χλμ.)

Μια χορταστική διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη έως την Καλλίπολη και την Έδεσσα και από εκεί στα Λουτρά Πόζαρ, στον Άγιο Αθανάσιο και στη Βεγορίτιδα, που περιλαμβάνει εστιατόρια-γαστρονομικούς προορισμούς, ιαματικά λουτρά, χιονοδρομικό κέντρο, καταρράκτες και βόλτα γύρω από τη λίμνη.  

 

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, ακολουθούμε την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών, περνάμε την πόλη και συνεχίζουμε μέχρι το χωριό Καλλίπολη (συνολική απόσταση 71 χλμ.). Εδώ βρίσκεται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της βόρειας Ελλάδας, σε ένα μικρό χωριό, την Καλλίπολη. Ο «Βασιλικός» (τηλ. 23815-03707) είναι δημιούργημα του σεφ Βασίλη Μπαρμπαρούση, ο οποίος φροντίζει για τα πάντα: έχει δικά του κηπευτικά, που πολλές φορές γίνονται τουρσί, κάνει ειδικές κοπές σε ντόπια κρέατα, ψήνει σε ξυλόφουρνο και δημιουργεί μοναδικές συνταγές, όπως καπνιστό λουκάνικο με πορτοκάλι, χοιρινή γλώσσα, μπεργκεράκια με κρεμμύδι τουρσί και άλλα πολλά, τόσο νόστιμα που αξίζει να οδηγήσετε έως εδώ.  

Από την Καλλίπολη η απόσταση μέχρι την Έδεσσα είναι σύντομη, μόλις 25 χλμ., σε άνετο δρόμο. Οι καταρράκτες της πόλης είναι το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο. Δώδεκα τον αριθμό, αλλά μόνο τέσσερις είναι ορατοί σε αυτό το μοναδικό γεωπάρκο. Δείτε τους καταρράκτες από μακριά ή περάστε από κάτω τους, αν το επιθυμείτε, με τον κίνδυνο πάντα να σας έρθουν λίγες ψιχάλες νερού. Μια βόλτα στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι θεωρείται απαραίτητη: ο χαρακτηρισμένος διατηρητέος οικισμός είναι γεμάτος παραδοσιακά μακεδονίτικα αρχοντικά του 19ου αιώνα.  

Τα 33 χλμ. μέχρι τα Λουτρά Πόζαρ ή αλλιώς Λουτρά Λουτρακίου (τηλ. 23840-91300, ανοιχτά κάθε μέρα, όλο το 24ωρο, από 1 έως 3 άτομα 10 ευρώ/εσωτερική πισίνα, 3 ευρώ το άτομο για το εξωτερικό υδροθεραπευτήριο) είναι σε δρόμο επαρχιακό, λίγο στενό και με κάποιες στροφές, όχι όμως απότομες. Τα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές Πόζαρ (σλαβική ονομασία, που σημαίνει «θερμότητα») έχουν θερμοκρασία περίπου 37°C και θεωρούνται ιαματικά. Μπορείτε να κάνετε κράτηση για κάποια από τις μικρές εσωτερικές πισίνες (για 1, 6 ή 12 άτομα) ή να προτιμήσετε την εξωτερική πισίνα με τα ιαματικά νερά, δίπλα στον καταρράκτη που πέφτει κρύο νερό.  

Τα 53 χλμ. μέχρι το χωριό Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι σχετικά εύκολα και ξεκούραστα. Το χωριό-χειμερινό θέρετρο, που εξυπηρετεί τους επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμάκτσαλαν, είναι γεμάτο υποδομές. Ξενώνες και ζεστές ταβέρνες με τζάκια γεμίζουν με κόσμο κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Η ταβέρνα «Καταφύγιο» (Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, τηλ. 23810-31883) διαθέτει ένα μεγάλο τζάκι και καλή εξυπηρέτηση. Θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα, όπως κότσι με χυλοπίτες, αλλά και πιο μοντέρνες κοπές, όπως τόμαχοκ. Ο ξενώνας Kaimak Inn (2ο χλμ. Νέου-Παλαιού Αγίου Αθανασίου, τηλ.23817-74340, kaimakinn.gr, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) διαθέτει ατμοσφαιρικά και ρομαντικά δωμάτια, με πέτρινους τοίχους, country έπιπλα και υδρομασάζ. Οι σουίτες διαθέτουν δύο επίπεδα με εσωτερική σκάλα και τζάκι.  

Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 18 χλμ. από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο. Η διαδρομή ανηφορίζει στο βουνό και σε κάποια σημεία θα έχετε θέα και στη λίμνη Βεγορίτιδα. Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρα Καϊμάκτσαλαν (τηλ. 23810-32000) είναι το ψηλότερο της χώρας, με τον ένα αναβατήρα να βρίσκεται σε υψόμετρο 2.489 μ. Δέκα πίστες, δύο σαλέ, παιδική χαρά χιονιού και βόλτα με snowcats θα σας προσφέρουν μια γεμάτη, διασκεδαστική ημέρα.  

Αξίζει να περάσετε μια βόλτα και από τη λίμνη Βεγορίτιδα, που απέχει από το χιονοδρομικό κέντρο περίπου 25 χλμ. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας μετά την Τριχωνίδα και τη Βόλβη και η πιο βαθιά – φτάνει τα 60 μ. Για να κάνετε τον γύρο της λίμνης, ξεκινήστε από το χωριό Άρνισσα, περάστε από το Αμύνταιο και τον Άγιο Παντελεήμονα και ξαναγυρίστε στην Άρνισσα. Η συνολική απόσταση είναι περίπου 60 χλμ. και θα χρειαστείτε μία ώρα χωρίς στάσεις.  

Στον Άγιο Παντελεήμονα εδρεύει το εργαστήριο «Ναουμίδη» (τηλ. 23860-61438), η οικογενειακή επιχείρηση που επεξεργάζεται πιπεριές Φλωρίνης και παράγει μοναδικά προϊόντα, όπως σάλτσες πιπεριάς, αλείμματα και πιπεριές σε βαζάκι. Μπορείτε να επισκεφτείτε τους χώρους μεταποίησης, να δοκιμάσετε τα προϊόντα και να ψωνίσετε και επίσης να γευτείτε παραδοσιακές και πειραγμένες συνταγές με ντόπια υλικά στο εστιατόριο που διατηρούν, με θέα στη λίμνη.


Ταξιδεύοντας με το C5 Aircross της Citroen

ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Για το ταξίδι μας στη Δυτική Μακεδονία επιλέξαμε το Citroën C5 Aircross. Το μεσαίο SUV προσφέρει χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, ενώ, χάρη στην καινοτόμα ανάρτηση με την οποία είναι εξοπλισμένο το γαλλικό μοντέλο, το ταξίδι  ήταν ξεκούραστο και ασφαλές τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο όπου κινηθήκαμε. Επιπλέον, οι τεχνολογίες και οι ανέσεις που διαθέτει κάνουν ευχάριστη τη διαδρομή για όλους.

Τα 33 χλμ. από την Έδεσσα μέχρι και τα Λουτρά Πόζαρ απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, λόγω του επαρχιακού δικτύου. Η άνεση ωστόσο στο εσωτερικό ήταν εξασφαλισμένη για τους επιβάτες – σημαντικό ρόλο έπαιξε τόσο το ειδικό αφρώδες υλικό των καθισμάτων όσο και ο μεγάλος χώρος αποσκευών.

Φτάνοντας στις μεταλλικές πηγές Λουτρά Πόζαρ, τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και οι κάμερες βοήθησαν να παρκάρουμε με ασφάλεια, μια και το μέρος είναι πόλος έλξης και σημειώνεται μεγάλη επισκεψιμότητα.

Το ταξίδι μας έκλεισε στον Άγιο Αθανάσιο, σε υψόμετρο 1.200 μ., όπου φτάσαμε με το Citroën C5 Aircross χωρίς δυσκολίες.

C5 Aircross Citroen: Παντός καιρού

ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

To Citroën C5 Aircross έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Το νέο SUV της Citroën είναι το πιο άνετο και ολοκληρωμένο μοντέλο της κατηγορίας του. Η καινοτόμα ανάρτηση με τα Progressive Hydraulic Cushions προέρχεται από τον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, προσφέροντας εξαιρετική οδηγική άνεση, καθώς σε ελαφριές συμπιέσεις και επαναφορές το αυτοκίνητο δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται πάνω από το οδόστρωμα, ενώ σε ισχυρές συμπιέσεις και επαναφορές μειώνουν προοδευτικά την κίνηση, απορροφώντας τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. O χώρος αποσκευών διαμορφώνεται από 580 έως 720 λίτρα. Μηχανολογικά, υπάρχουν αποδοτικοί κινητήρες με προδιαγραφές Euro 6.2, οι οποίοι εξοπλίζονται με μηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων (BVM6) ή με το νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων (EAT8). Για τους κινητήρες βενζίνης υπάρχουν οι PureTech 130 S&S BVM6 και PureTech 180 S&S EAT8, ενώ από πλευράς κινητήρων diesel οι: BlueHDi 130 S&S BVM6, BlueHDi 130 S&S EAT8 και BlueHDi 180 S&S EAT8.      

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή