Ντίσελντορφ: Τα Χριστούγεννα του πάνε πολύ

Ντίσελντορφ: Τα Χριστούγεννα του πάνε πολύ

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου η γερμανική πόλη φιλοξενεί επτά γιορτινές αγορές και μεταμορφώνεται σε παραμυθούπολη για μικρούς και μεγάλους.

Είναι η μοναδική γερμανική πόλη που περιλαμβάνει (ακόμα) στο όνομά της τη λέξη «dorf», δηλαδή χωριό. Αλλά μόνο χωριό δεν είναι. Σχεδόν δέκα χρόνια είχα να ταξιδέψω στο Ντίσελντορφ. Και το βρήκα εντελώς διαφορετικό – περισσότερο το Μανχάταν μου θύμισε παρά ευρωπαϊκή μητρόπολη. Ίσως γιατί μέσα σ’ αυτή τη δεκαετία η πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο οικονομικά, άρα και οικοδομικά και εμπορικά. Οι τεράστιοι γυάλινοι ουρανοξύστες μαρτυρούν ότι έχει το δικό της City-έδρα πολυεθνικών εταιρειών, τα «αστεράτα» ξενοδοχεία ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, κάθε πολυτελής φίρμα που σέβεται τον εαυτό της έχει ανοίξει κατάστημα πέριξ της Königsallee, της λεωφόρου με τους πράσινους παπαγάλους στα δέντρα της  (ναι, είναι αλήθεια) και τα αστρονομικά ενοίκια.

Ντίσελντορφ: Τα Χριστούγεννα του πάνε πολύ-1

Η εντυπωσιακή ρόδα της Burgplatz, εκεί όπου η Παλιά Πόλη «συναντά» τον Ρήνο.  © Düsseldorf Marketing & Tourismus

Οι διεθνείς εκθέσεις είναι η ζωογόνος δύναμη που ευθύνεται για όλη αυτή την άνθηση: από τη Medica, τη μεγαλύτερη έκθεση ιατρικού εξοπλισμού, μέχρι την ProWein, την κορυφαία οινική εκδήλωση, που τον περασμένο Μάρτιο προσέλκυσε σχεδόν 62.000 επισκέπτες από 142 χώρες. «Το 2020, οι ημέρες των εκθέσεων θα ξεπεράσουν τις 200», με ενημέρωσε ο ταξιτζής που με μετέφερε από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο μου. «Τα καταλύματα δεν επαρκούν πλέον. Πολύ συχνά μεγάλα κρουαζιερόπλοια αγκυροβολούν στις ακτές του Ρήνου και λειτουργούν ως ξενοδοχεία, για να καλύψουν τις ανάγκες των ταξιδιωτών για διαμονή».

Αντίστοιχες ανάγκες προκύπτουν και τον Δεκέμβριο. Κι αυτό γιατί η γερμανική πόλη των περίπου 700.000 κατοίκων έχει επενδύσει πολύ στις εορταστικές εμπειρίες που προσφέρει στους επισκέπτες της. Επτά χριστουγεννιάτικες αγορές ανοίγουν στα μέσα του Νοεμβρίου και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου μετατρέπουν το Ντίσελντορφ σε παραμυθούπολη, για μικρούς και μεγάλους. Απλώνονται σχεδόν σε όλο το κέντρο, από το ποτάμι μέχρι το υπέροχο πάρκο Hofgarten, αλλά στην πραγματικότητα τα όριά τους είναι δυσδιάκριτα, αφού παντού βλέπεις ξύλινα σπιτάκια με κάθε λογής λιχουδιές και εμπορεύματα, ταράνδους και δέντρα με λαμπάκια, μπάντες και Αγιοβασίληδες.

Ντίσελντορφ: Τα Χριστούγεννα του πάνε πολύ-2

Το κανάλι της Königsallee, ενός από τους ακριβότερους δρόμους της Ευρώπης.  (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

BUTTERSTOLLEN ΚΑΙ ΚΑΡΟΥΖΕΛ

Ο Τόμας Μπολένιους έχει στήσει τον πάγκο του στην Engelchen-Markt. Πουλάει υφασμάτινα ζωάκια, που φτιάχνει ο ίδιος και γεμίζει με κόκκους πολυπροπυλενίου. Τα περισσότερα είναι εμπνευσμένα από τους τετράποδους ήρωες των ιστοριών των αδελφών Γκριμ ή παραδοσιακών γερμανικών παραμυθιών. Οι φίλοι του ζύθου θα αναζητήσουν τον Μάριο Μπίμερμαν στην ίδια αγορά, γιατί ξέρουν ότι θα βρουν 200 και πλέον σπάνιες ετικέτες μπίρας. Η Φατίμα Μράχα, από το Μαρόκο, «συστήνει» την πατρίδα της στους επισκέπτες της Kö-Bogen-Markt: χειροποίητα μαροκινά διακοσμητικά αντικείμενα από μέταλλο και πηλό, λάδι αργκάν και υφαντά. Στη Sternchen-Markt ο Μάρτιν Χόλτε είναι ο βασιλιάς του μελιού. Οι πελάτες του μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πενήντα και πλέον είδη. Το αγαπημένο του ίδιου; «Το μέλι βελανιδιάς. Δεν είναι πολύ γλυκό, έχει μεγάλη θρεπτική αξία και ταιριάζει τέλεια με τα κατσικίσια τυριά, στα οποία έχω αδυναμία», μου εξηγεί και με προτρέπει να το δοκιμάσω. Άλλωστε στο κατάστημά του υπάρχουν και βαζάκια των 50 γραμμαρίων. «Πάρτε το και είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψετε για μεγαλύτερη ποσότητα», λέει.

Ντίσελντορφ: Τα Χριστούγεννα του πάνε πολύ-3

Καρουζέλ στην Παλιά Πόλη (Aldstadt). (Φωτογραφία: ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ)

Οι άνθρωποι των χριστουγεννιάτικων αγορών του Ντίσελντορφ κάνουν τη διαφορά, με το κέφι και την ευγένειά τους. Τι άλλο θα θυμάμαι; Το καρουζέλ (ηλικίας εκατό και πλέον ετών) της αγοράς των χειροτεχνών, στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο δημαρχείο, του οποίου η ιστορία ξεκινά το 1750. Τα 15.000 φωτάκια LED που κάνουν τη νύχτα μέρα στη Märchen-Markt. Τις διασκεδαστικές δραστηριότητες για παιδιά στην Kö-Bogen-Markt (κουκλοθέατρο, ακροβατικά κ.ά.). Την ποικιλία που εξασφαλίζουν για όποιον θέλει να αγοράσει ρούχα, κοσμήματα ή αξεσουάρ τα περίπου 150 καταστήματα της Schadow Μarkt. To παγοδρόμιο των 1.700 τ.μ. στην Corneliusplatz. Τις live μουσικές της Kö-Bogen-Markt: από γιορτινές μελωδίες μέχρι τζαζ και μπλούγκρας. Την Altstadt-Markt με τα πεντανόστιμα λουκάνικά της, τα οποία άλλωστε ως έδεσμα αφθονούν στην πόλη. Διαλέξτε αυτό που σας αρέσει –μοσχαρίσιο, χοιρινό ή ανάμεικτο– και απολαύστε το σε ψωμάκι ή συνοδεύστε το με τηγανητές πατάτες.

Ντίσελντορφ: Τα Χριστούγεννα του πάνε πολύ-4

Τηγανίτες πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη και κανέλα, το γλύκισμα των ημερών στο Ντίσελντορφ. (Φωτογραφία: ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ)

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο κεφάλαιο «φαγητό». Δεν υπάρχει περίπτωση να περιδιαβείτε τις αγορές της πόλης και να μη δοκιμάσετε τις παραδοσιακές γερμανικές λιχουδιές, εορταστικές και μη. Ποιες είναι αυτές; Πατάτες, πολλές πατάτες: με βούτυρο και αλάτι, με σκόρδο, με τυρί, με τσίλι κον κάρνε, ακόμα και με σος ολλαντέζ (3,50-5 ευρώ μερίδα). Μηλόπιτες: με κανέλα και ζάχαρη, με κρέμα βανίλια, με σαντιγί ή ραντισμένες με λικέρ (5-7 ευρώ το κομμάτι). Μικρές τηγανίτες, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη και κανέλα (3,50 ευρώ τα δέκα κομμάτια). Και φυσικά butterstollen, τα παραδοσιακά γερμανικά χριστουγεννιάτικα γλυκά που μοιάζουν με τα δικά μας τσουρέκια, αλλά με σταφίδες και μάρτσιπαν (από 18 ευρώ το κιλό). Eπίσης παντού θα βρείτε μπισκότα –συνήθως σοκολάτας και σε σχήμα καρδιάς– με ευχές και μηνύματα για τους αγαπημένους σας: «Σ’ αγαπώ», «Είσαι ο άνδρας των ονείρων μου», «Η καλύτερη μαμά του κόσμου» και τα σχετικά. Το Glühwein έχει επίσης την τιμητική του. Προφέρεται «γκλιβάιν», με το πρώτο «ι» παχύ, και είναι το ζεστό κόκκινο κρασί με πορτοκάλι, κανέλα, μοσχοκάρυδο και άλλα μπαχαρικά που λατρεύουν οι Γερμανοί.

Αν βρεθείτε την περίοδο των εορτών στο Ντίσελντορφ, προετοιμαστείτε για… πολλές θερμίδες. Δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Χαλαρώστε και απολαύστε το. Και μην ξαφνιαστείτε αν συνεχώς ακούτε ελληνικά γύρω σας: 200.000  Έλληνες ζουν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και περισσότεροι από 20.000 στην όμορφη πρωτεύουσά του.

 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

• Το Ντίσελντορφ συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα με απευθείας δρομολόγια της Aegean. Ενδεικτική τιμή για πτήσεις στα μέσα Δεκεμβρίου: από 164 ευρώ με επιστροφή.

 

Ντίσελντορφ: Τα Χριστούγεννα του πάνε πολύ-5

(Φωτογραφία: Shutterstock)

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Steigenberger Parkhotel (Königsallee 1a, steigenberger.com). Σε πολύ κεντρική τοποθεσία, επί της Königsallee, προσφέρει 130 πολυτελή δωμάτια και σουίτες με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Aπό 154 ευρώ το δίκλινο.

• Maritim Hotel (Herforder Strasse 2, maritim.com). Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο (απέχει 20 λεπτά με ταξί από το κέντρο της πόλης), με το οποίο συνδέεται με εσωτερική πεζογέφυρα. Εκλεπτυσμένο design και μοντέρνα ατμόσφαιρα. Από 104 ευρώ το δίκλινο.

ΙΝFO

• Οι χριστουγεννιάτικες αγορές λειτουργούν έως τις 30/12. Tο ωράριο λειτουργίας είναι:

Κυριακή έως Πέμπτη: 11.00-20.00,

Παρασκευή & Σάββατο: 11.00-21.00,

24 Δεκεμβρίου: 11.00-15.00,

26 Δεκεμβρίου: 14.00-20.00.

Χριστούγεννα κλειστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή