Μπρατισλάβα by locals

6' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δοκιμάστε μπίρες από όλη τη Σλοβακία, επισκεφτείτε μια γκαλερί φωτογραφίας και ανεβείτε σε μία από τις ιστορικές βουνοκορφές της πόλης.

Χώρος πολιτισμού Nova Cvernovka

Racianska 78

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-22.00,

Σάββατο 16.00-22.00,

Κυριακή 16.00-17.00

«Cvernovka» ονομαζόταν ένα παλιό εργοστάσιο της Μπρατισλάβα που παρασκεύαζε υψηλής ποιότητας κλωστές. Εκεί στεγάζονταν για κάποια χρόνια τα στούντιο ντόπιων καλλιτεχνών, σχεδιαστών, αρχιτεκτόνων, φωτογράφων και σχεδιαστών μόδας μέχρι το 2016, οπότε και αναγκάστηκαν να φύγουν, γιατί ο χώρος θα άλλαζε χρήση. Απογοητευμένοι οι δημιουργοί, μεταφέρθηκαν στο πενταώροφο κτίριο του παλιού τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου της πόλης και αποδείχθηκε πως η μετακόμιση τους έκανε καλό. Στο νέο κτίριο, που ονομάστηκε Nova Cvernovka, συστεγάζονται μεταξύ άλλων ατελιέ, γκαλερί, μαγαζιά, σινεμά, συναυλιακές αίθουσες, κ.ά. Πάντα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον για να παρακολουθήσεις ή να κάνεις εκεί.

– Lea Kostolna


Μπιστρό Zufana

Dulovo namestie 4

Τηλ. +42 1948768086

Δευτέρα-Παρασκευή 07.00-16.00,

Σάββατο-Κυριακή 08.00-16.00

Σούπα: 5 ευρώ

«Zufana» στα σλοβακικά είναι η κουτάλα με την οποία σερβίρεις τη σούπα ή το πόριτζ, και αυτά ακριβώς τα δύο πιάτα αποτελούν τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται για κάποιο γκουρμέ μπιστρό, αλλά για έναν φιλικό και ανεπιτήδευτο χώρο, όπου θα έρθετε με την παρέα σας για ζεστό και τίμιο φαγητό ή για ένα πλούσιο πρωινό. Σερβίρει επίσης διαφορετικές αλοιφές με φρεσκοζυμωμένο ψωμί και λαχανικά, ενώ εξαιρετικά είναι ο καφές και η σπιτική λεμονάδα τους.

– Lea Kostolna


Πολυκατάστημα Place Store

Hurbanovo namestie 1

Τηλ. +42 1904011038

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-19.00

 

Το Place Store είναι ένα τσεχικό κατάστημα franchise που πουλάει αποκλειστικά χειροποίητα προϊόντα: από κοσμήματα, παπούτσια και ρούχα μέχρι είδη για το σπίτι και καλλυντικά. Και ενώ μέχρι εδώ δεν μοιάζει να προσφέρει κάτι διαφορετικό από τόσα άλλα καταστήματα χειροποίητων ειδών, η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι δεν κρατάει προμήθεια από τις πωλήσεις των προϊόντων. Όλα τα έσοδα πηγαίνουν κατευθείαν στον δημιουργό. Ως αντάλλαγμα οι χειροτέχνες απλώς νοικιάζουν χώρο στο κατάστημα, όπως για παράδειγμα ένα ράφι, κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα αυτούς που δεν τα καταφέρνουν με το marketing ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανοίξουν δικό τους μαγαζί.

– Lea Kostolna


Μπιραρία Kollarko

Kollarovo namestie 23

Τηλ. +42 1944185461

Κυριακή-Τετάρτη 14.00-01.00,

Πέμπτη-Σάββατο 14.00-03.00

Μπίρα: 3 ευρώ

Εδώ και κάποια χρόνια, η Μπρατισλάβα ακολουθεί την τάση που θέλει τα παλιά της κτίρια να αναζωογονούνται, αλλάζοντας χρήση. Αυτό συνέβη και με το κτίσμα επί της πλατείας Kollarovo, που ξεκίνησε ως καφέ, στέγασε ταξιδιωτικό γραφείο, στη συνέχεια έμεινε ανεκμετάλλευτο για αρκετά χρόνια και τελικά μετατράπηκε στον «ναό» της μπίρας Kollarko, όπου θα βρείτε πολλές ετικέτες από ολόκληρη τη Σλοβακία. Εκτός από τον κυρίως χώρο, στον οποίο απαγορεύεται το κάπνισμα, υπάρχει ένας ακόμα στο υπόγειο για καπνιστές, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες βγάζει τραπεζάκια έξω. Σνακ-έκπληξη που θα έρθει δωρεάν μαζί με την μπίρα σας είναι τα πολύ δημοφιλή στη Σλοβακία γαριδάκια chrumky, με γεύση αράπικου φιστικιού.

– Lea Kostolna


Ξενοδοχείο Hotel Kyjev

Rajska 2

Καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο

Μπρατισλάβα by locals-1

Την πρόσοψη του κτιρίου του Hotel Kyjev κοσμεί η μεγαλύτερη τοιχογραφία της κεντρικής Ευρώπης. © Akos Stiller/The New York Times

Το ξενοδοχείο Kyjev χτίστηκε το 1973 και ήταν ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πόλης. Εδώ έμεναν οι επίσημοι φιλοξενούμενοι του κράτους, ενώ ακόμα και ο πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας είχε τη δική του σουίτα. Το ξενοδοχείο συνέχισε να λειτουργεί και μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, ενώ η ρετρό του επίπλωση, που δεν άλλαξε ποτέ, έγινε πόλος έλξης για τους τουρίστες. Δυστυχώς, η αισθητική του ιδιαιτερότητα δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει το Kyjev ανοιχτό και το 2011 έκλεισε. Όσοι από μας το προλάβαμε περάσαμε ουκ ολίγα βράδια (παρανόμως) στην άδεια ταράτσα του με την υπέροχη θέα, για κάποιο ραντεβουδάκι. Σήμερα, στον χώρο που καταλάμβανε το μπαρ του ισογείου λειτουργεί το δημοφιλές νυχτερινό κλαμπ Luna, με τον αυθεντικό διάκοσμο των ’80s. Είτε πιείτε το ποτό σας εκεί είτε όχι, μπορείτε απλώς να θαυμάσετε το κτίριο απέξω, μια και από φέτος την πρόσοψή του καλύπτει η μεγαλύτερη τοιχογραφία στην κεντρική Ευρώπη, διά χειρός του φωτογράφου Lousy Auber.

–  Lea Kostolna


Εστιατόριο-μπαρ Downtown

Panenska 31

Τηλ. +42 1905259714

Δευτέρα-Πέμπτη 10.00-23.00,

Παρασκευή-Σάββατο 10.00-00.00,

Κυριακή 10.00-22.00

0,5 lt Pilsner: 1,80 ευρώ

Δεν ξέρω αν γνωρίζετε το concept «μπίρες της Πέμπτης» και αν το έχετε στη χώρα σας, στην υπόλοιπη Ευρώπη πάντως αποτελούν συνήθεια αρκετά διαδεδομένη στον επιχειρηματικό κόσμο. Πρακτικά σημαίνει ότι κάθε Πέμπτη βράδυ, τελειώνοντας τη δουλειά τους, πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να βγουν μαζί και να πάνε στο πλησιέστερο μπαρ για μπίρες. Εδώ στην Μπρατισλάβα, ένα από τα στέκια που επιλέγουμε είναι το Downtown, γνωστό και ως The Hostel. Όσοι δεν πίνουν μπορούν να επιλέξουν κάποιο τσάι (που σου το σερβίρουν σε ποτήρι μπίρας, αν θέλεις μεγάλη ποσότητα) ή λεμονάδα το καλοκαίρι, όταν το μπαρ βγάζει τραπεζάκια στην πίσω αυλή. Αν πεινάτε, υπάρχει επιλογή μεταξύ διαφόρων σνακ, όπως τυρί σαγανάκι, και κανονικών πιάτων, όπως σνίτσελ και bryndza (ντάμπλινγκ με πρόβειο τυρί), μια νοστιμότατη σλοβακική σπεσιαλιτέ.

– Paulina Popjakova


Εστιατόριο Buchtaren

Hurbanovo Namestie 6

Τηλ. +42 1918506704

Δευτέρα-Παρασκευή 13.00-19.00,

Σάββατο-Κυριακή 14.00-19.00

Μερίδα ντάμπλινγκ: 2,50 ευρώ

 

Το καλύτερο που συνέβη ποτέ στη γαστρονομική σκηνή της Μπρατισλάβα ήταν η άφιξη του Buchtaren, του πρώτου εστιατορίου street food που σερβίρει τα διάσημα parene buchty, τα παραδοσιακά σλοβακικά ντάμπλινγκ. Η γέμισή τους μπορεί να είναι γλυκιά (με μαρμελάδα, δαμάσκηνο κ.ά. και επικάλυψη από κακάο, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς) ή αλμυρή (με κρέας και επικάλυψη από τυρί, ξινόκρεμα με κρεμμύδι κ.ά.). Αγαπώ πολύ τη γλυκιά εκδοχή τους με μαρμελάδα φράουλα, κακάο, λιωμένο βούτυρο και μία μπάλα παγωτό ως συνοδευτικό. Στη Σλοβακία είμαστε πολύ περήφανοι για τα parene buchty και σας προτείνω να τα δοκιμάσετε όλα!  

– Jana Podhraday


Γκαλερί SEDF

Prepostska 4

Τρίτη-Κυριακή 13.00-18.00

Είσοδος: 3 ευρώ

Η γκαλερί Central European House of Photography (SEDF), αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη φωτογραφία, βρίσκεται στην πιο τουριστική πλευρά της πόλης, αλλά σε ένα μικρό στενάκι, που σημαίνει ότι από πολλούς περνάει απαρατήρητη. Όσες φορές έχω πάει είναι άδεια και, για να είμαι ειλικρινής, μου αρέσει γιατί την απολαμβάνω με την ησυχία μου. Αν και μικρή σε μέγεθος, η γκαλερί διοργανώνει κάθε χρόνο από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο τον Μήνα της Φωτογραφίας, το μεγαλύτερο στο είδος του φεστιβάλ της Σλοβακίας, με πλήθος εκθέσεων σε διάφορα σημεία της Μπρατισλάβα. Και τον υπόλοιπο χρόνο, όμως, φιλοξενεί αξιόλογες εκθέσεις τόσο από καταξιωμένους φωτογράφους του εξωτερικού όσο και από ντόπιους δημιουργούς. Η γκαλερί διοργανώνει επίσης αρκετά εργαστήρια για αρχάριους και προχωρημένους, ενώ στο πωλητήριό της θα βρείτε περιοδικά φωτογραφίας και βιβλία Σλοβάκων και Τσέχων φωτογράφων.  

– Lenka Encingerova


Βουνοκορφή Devinska Kobyla

Pavla Horova

Καθημερινά επί 24 ώρες

Μπρατισλάβα by locals-2

Aν έχετε χρόνο μόνο για ένα αξιοθέατο στο προάστιο Devin, αυτό πρέπει να είναι το κάστρο του. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Αν βαρεθείτε την πόλη, σας προτείνω μια βόλτα σε ένα από τα περιαστικά δάση της, και συγκεκριμένα σε αυτό που βρίσκεται στη βουνοκορφή Devinska Kobyla. Είναι το πιο γαλήνιο και βρίσκεται δυτικά των προαστίων Dubravka, Karlova Ves και Devinska Nova Ves. Στη Σλοβακία τα μονοπάτια είναι σηματοδοτημένα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε. Η αγαπημένη μου διαδρομή είναι η πράσινη, που ξεκινά από το τέρμα της οδού Devinska’s Pavla Horova. Καθώς θα ανεβαίνετε το βουνό, ίσως προσέξετε κάποιες στρογγυλές πέτρες. Αυτές αποτελούσαν τμήμα της συνοριογραμμής μεταξύ της Σλοβακίας και του προαστίου Devin, που κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανήκε στη ναζιστική Γερμανία. Η ανάβαση μέχρι την κορυφή διαρκεί περίπου μία ώρα. Από εκεί θα απολαύσετε τη θέα προς τον ποταμό Δούναβη, αλλά και την εξοχή της γειτονικής Αυστρίας. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορεί κανείς να δει μέχρι και τη λίμνη Neusiedler στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα.

– Lenka Encingerova

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή