Yoga, Jazz ή ΤaiChi;

6' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mην σας αποθαρρύνει η αμηχανία της πρώτης φοράς – τα online μαθήματα άσκησης ήρθαν για να μείνουν.

Είχαμε δώσει ραντεβού στις 10 π.μ. Έβαλα το στρωματάκι γυμναστικής στο καθιστικό και περίμενα να χτυπήσει το τηλέφωνο για να ξεκινήσω την προπόνηση. Μέσα από την πλατφόρμα του messenger o προπονητής μας κάλεσε και τα άλλα δύο κορίτσια του γκρουπ. Οι τέσσερίς μας γυμναζόμαστε εδώ και έναν χρόνο σταθερά κάθε Τρίτη και Πέμπτη σε ένα στούντιο πίσω από το Καλλιμάρμαρο. Με τα νέα δεδομένα και με στόχο να διατηρήσουμε όσο είναι δυνατόν τις συνήθειές μας, οι δύο trainers του Homo Motus (homo_motus_ath), Γιώργος Κιτσαντάς και Αντώνης Γιακουμάς, πήραν την πρωτοβουλία να συνεχίσουμε την άσκηση online. Χωρίς κανένα εξάρτημα, χωρίς βαράκια, λάστιχα, μπάλες, αλλά μόνο με το βάρος του σώματός μας (body weight) και τις οδηγίες τους.

«Βάλτε την κάμερά σας σε κοντινή απόσταση από το στρώμα, έτσι ώστε να βλέπω ολόκληρο το σώμα σας», υπέδειξε ο Γιώργος. Κάναμε ζέσταμα, ανεβάσαμε ρυθμό και παλμούς σε μια προπόνηση που δεν κράτησε πάνω από 40 λεπτά. Καθ’ όλη τη διάρκεια ο γυμναστής παρακολουθούσε αν έχουμε σωστή στάση και έδινε οδηγίες: ίσια πλάτη, σφιχτή κοιλιά, γόνατα ανοιχτά, κάτω οι ώμοι. Δεν παρέλειπε να μας ενθαρρύνει όπως ακριβώς κάνει και στο στούντιο. Ιδρώσαμε (ο καθένας στο σαλόνι του), μιλούσαμε σαν να ήμαστε κοντά, γελάσαμε αρκετά, γιατί πράγματι ήταν περίεργο, αλλά τελικά λειτούργησε. Στην ψηφιακή εποχή όλα γίνονται. Από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σου, με ανθρώπους που γνωρίζεις και διατηρώντας το κίνητρο, γιατί, κακά τα ψέματα, δεν είναι εύκολο να βάλεις εαυτόν σε πρόγραμμα γυμναστικής στο σαλόνι, τώρα που η ζωή μας έχει έρθει τούμπα. Με το e-γυμναστήριο κατάφερα να μην αλλάξω τη ρουτίνα μου, να μην απομονωθώ και να συνεχίσω την άσκηση, να νιώθω δυνατή και ταυτόχρονα να μη νιώθω τύψεις για το ασταμάτητο τσιμπολόγημα (τι να κάνεις όταν δουλεύεις τρία βήματα από την κουζίνα;). Το μόνο που μας λείπει είναι η δυνατή μουσική, καθώς θα δυσκολέψει την επικοινωνία, αλλά ίσως βρεθεί λύση και γι’ αυτό στα επόμενα tutorials.

Insta-yoga: Εδώ και πέντε χρόνια, η Έφη Δήμα είναι δημοφιλής Yoga Ιnstructor στην κανονική ζωή, αλλά και στο Ιnstagram. Τα μαθήματά της, διάρκειας 15 λεπτών, αναρτώνται ως posts στο προφίλ της. Διαβάζοντας τη λεζάντα που συνοδεύει το κάθε post, ενημερώνεστε για το επίπεδο του μαθήματος και τον βαθμό δυσκολίας. «Την τελευταία εβδομάδα, λόγω των συνθηκών, δημιούργησα μια ειδική σειρά βίντεο-μαθημάτων, τα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει, να χαλαρώσει, να ξεχαστεί και να προσφέρει στον εαυτό του μια πολύτιμη διέξοδο. Διανύουμε μια περίοδο στρεσογόνα, που επηρεάζει αρκετά τη συναισθηματική μας ισορροπία, την καθημερινότητα και τη φύση των σκέψεών μας. Σκοπός της Υoga είναι να ενεργοποιεί το σώμα, να ηρεμεί την αναπνοή, να αποδυναμώνει αισθήματα με αρνητική χροιά, όπως το άγχος, η πίεση και η ανασφάλεια. Προσπαθώ, κάνοντας ψηφοφορίες μέσω του Instagram, να αφουγκραστώ και να καλύψω τις ανάγκες όσων θέλουν να συμμετέχουν. Τα μαθήματα διαφέρουν μεταξύ τους, θα βρείτε άλλα με περισσότερα στοιχεία διαλογισμού και επικεντρωμένα σε μια αγχολυτική κατεύθυνση για αρχάριους και μη, αλλά και μαθήματα ενδυνάμωσης για χρόνια ασκουμένους. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος που θέλει να συμμετάσχει είναι να έχει ή να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο Instagram».

instagram.com/omm_yoga/

Inner Hive Studio: «Το concept του live streaming δεν είναι κάτι καινούργιο για μας, καθώς έχουμε μαθητές από διάφορες χώρες του κόσμου», λέει ο Κωνσταντίνος Καργάκης του IHS, που για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα προσφέρει όλα τα on-line μαθήματα στη μισή τιμή (το ένα 6 ευρώ, τα πέντε 24 ευρώ), καθώς και δωρεάν live streaming Vinyasa Class, κάθε Πέμπτη, σε όλα τα μέλη. To «μενού» του στούντιο περιλαμβάνει Υoga, Pilates και γυμναστική, στα ελληνικά και στα αγγλικά, για συμμετέχοντες κάθε επιπέδου (αναλυτικές περιγραφές στο site τους). Κάθε μάθημα έχει τη δική του μουσική (μέσω Spotify), ενώ ο εξοπλισμός είναι βασικός: στρωματάκι ή πετσέτα, μπάλα pilates ή ένα μαξιλάρι. Παράλληλα, η επικεφαλής δασκάλα Bryony Giboin δίνει και μαθήματα διαλογισμού (yogabstudio.com). «Σε αυτές τις περιστάσεις, ο διαλογισμός λειτουργεί αγχολυτικά, μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τις σκέψεις μας, να αποβάλουμε την αρνητικότητα και να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας – γι’ αυτό και αποτελεί μέρος όλων των μαθημάτων μας, κυρίως στη Yin Yoga», λέει ο Κωνσταντίνος. «Πιστεύουμε ότι η άσκηση και ο διαλογισμός στο σπίτι μπορούν να αποτελέσουν μια ευχάριστη καθημερινή ρουτίνα και να μας βοηθήσουν να βγούμε από τη δοκιμασία πιο δυνατοί, ανανεωμένοι, υγιείς, με αυτογνωσία». Και για τον ίδιο αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο: «Βλέπουμε ότι ο κόσμος με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι αποφασισμένος να παλέψει με όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν, δίνοντας έμφαση στο σώμα και στο πνεύμα του. Η αγάπη και η σχέση που αναπτύσσεται με παλιούς και νέους μαθητές μας, έστω και με αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι μοναδικό».

innerhive.gr

Yoga, Jazz ή ΤaiChi;-1

Φωτογραφία: Mia Marinkovic

Tai Chi ή Bagua Zhang; O Πατρίκ Καραντίνος έχει πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας σε πολεμικές τέχνες. Διδάσκει Tai Chi δωρεάν σε μεγάλα πάρκα τρεις φορές την εβδομάδα, καθώς και Bagua Zhang και Χing Yi Quan στη σχολή του δασκάλου του, Μάστερ Τανγκ Τουνγκ Γουίνγκ, στην Καλλιρρόης. Για την περίοδο που θα μείνουμε σπίτι, οργανώνει δωρεάν προπονήσεις μέσω Facebook Live Video, τρία απογεύματα την εβδομάδα – αν δεν μπορεί κάποιος να συμμετάσχει ζωντανά, παρακολουθεί τα βίντεο αργότερα. Δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός, μόνο διάθεση για άσκηση και συγκέντρωση, όπως λέει ο Πάτρικ. «Φυσικά, επειδή δεν έχω επαφή με τους/τις ασκουμένους/ες, δεν μπορώ να ελέγξω σε πρώτο χρόνο την επίδοσή τους, άρα δεν θα ήθελα να δώσω την εντύπωση ότι πρόκειται για μάθημα. Είναι απλώς μια ομαδική προπόνηση, όπου όλες και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να ακολουθούν τις υποδείξεις μου όσο το επιτρέπουν το σώμα και η φυσική τους κατάσταση». Στόχος του είναι να διαδώσει αυτές τις τέχνες και τα πολλαπλά οφέλη τους σε σώμα και νου. «Η ποιότητα της άσκησης καθορίζεται από τη νοητική κατάσταση του ασκουμένου. Χρειάζεται απλώς να κρατάει την προσοχή του στο παρόν, και πιο συγκεκριμένα στο σώμα και στον νου του, δίνοντας έμφαση στη χαλάρωση. Αυτό από μόνο του βοηθάει πολύ στη μείωση του άγχους».

facebook: Patrick.karantinos

Pure Fitness: Όσο τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, η καθηγήτρια Υoga Φωτεινή Μπήτρου «εκπέμπει» από το στούντιό της στην Αίγινα κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 18.30 και καλεί όλους να συμμετάσχουν δωρεάν, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την εμπειρία τους. «Το κάνω έτσι ώστε όσοι ήδη ασκούνταν να μπορούν να συνεχίσουν, αλλά επιπλέον θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα να νιώσουν πιο δυνατοί».

Yoga, Jazz ή ΤaiChi;-2

Facebook: purefitnessgr / Instagram: @fotini_pure_yoga

Jazz at Home: Μια δοκιμασμένη μέθοδος για να κρατήσουν οι καθηγητές χορού το ενδιαφέρον των μαθητών τους είναι το λεγόμενο challenge, δηλαδή ένα σετ καθημερινών μαθημάτων που θέτει μια πρόκληση. Κάτι τέτοιο κάνει και το Jump’n’Jive Athens Swing Team. Μπορείτε να αναζητήσετε στο YouTube τη σελίδα της δασκάλας Elena Evangelia και θα δείτε μια σειρά από βίντεο, καθένα από τα οποία θέτει τον στόχο της ημέρας, δηλαδή την εκμάθηση ενός βήματος του τζαζ χορού και την ενσωμάτωσή του σε μια μικρή χορογραφία. Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους (και γνώστες, και αρχάριους). Όσο για τη δασκάλα, μαγνητοσκοπεί τα βίντεο από την ταράτσα του σπιτιού της. Μπορείτε, σημειωτέον, να μαγνητοσκοπήσετε και εσείς το βήμα της ημέρας και να αναρτήσετε το βίντεο στο Facebook, συνοδεύοντάς το με τα σχετικά hastags (π.χ. #15dayjazzchallenge). Τα μαθήματα γίνονται με εθελοντική συνεισφορά μέσω paypal.

www.youtube.com/elenaevangelia

Kids Yoga: Τα online μαθήματα της κοινότητας Kids Yoga Events in Athens (άλλα επί πληρωμή, άλλα δωρεάν) απευθύνονται σε γονείς με παιδιά από ηλικίες 4 έως 11 ετών, σε εφήβους, αλλά και ενήλικες. «Πρόκειται για μαθήματα Ηatha Υoga, τα οποία περιλαμβάνουν ήπιες και δυναμικές θέσεις, ανάλογα με το επίπεδο και την ανάγκη του κάθε μαθητή, καθώς και συγκεκριμένες πρακτικές χαλάρωσης, τεχνικές mindfulness και ευεξίας», λέει η δασκάλα Εμμανουέλα Παπασωτηρίου. Τα μαθήματα για γονείς και παιδιά περιλαμβάνουν στοιχεία από θεατρικό παιχνίδι Υoga και χορό και γίνονται μέσω Zoom και Skype.

https://www.facebook.com/kidsyogagreece/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή