Στο μουσείο από το σπίτι

7' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εικονικά τουρ σε «ναούς» της παγκόσμιας τέχνης δίνουν διεξόδους σε καιρό εγκλεισμού.

RIJKSMUSEUM, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Εξερευνήστε διαδικτυακά τα αριστουργήματα της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής (17ος αιώνας) και περιπλανηθείτε στους χώρους και στις αίθουσες του μεγαλύτερου μουσείου τέχνης των Κάτω Χωρών χρησιμοποιώντας την περιήγηση Google Street View. Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου ξεχωρίζουν «Η Νυχτερινή Περίπολος» του Rembrandt και «Η Γαλατού» του Vermeer. Το εντυπωσιακό Εθνικό Μουσείο (Rijksmuseum) αποτελεί έναν συνδυασμό γοτθικής αρχιτεκτονικής και αναγεννησιακών στοιχείων. Έπειτα από πολυετή ανακαίνιση, που κράτησε έως το 2013, ο πίνακας «Νυχτερινή Περίπολος» είναι το μοναδικό από τα εκθέματα που επέστρεψε στην αρχική του θέση, σε δική του αίθουσα, στο κέντρο του κτιρίου.

ΤΙP: Εμπλουτίζοντας την online εμπειρία ξενάγησης, το μουσείο διοργανώνει και ψηφιακές εκθέσεις, ειδικά για τους διαδικτυακούς του φίλους.

rijksmuseum.nl


UFFIZI GALLERY, ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Στο μουσείο από το σπίτι-1

© AFP/VISUALHELLAS.GR

Η Πινακοθήκη Ουφίτσι, όπως αλλιώς λέγεται, είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής χώρος τέχνης στην Ιταλία μετά τα Μουσεία του Βατικανού. Στεγάζει τη συλλογή έργων τέχνης της δυναστείας των Μεδίκων, φημισμένων οικογενειών της Φλωρεντίας. Εκτός από την υπέροχη συλλογή με έργα από την Αναγέννηση, υπάρχουν ακόμα κλασικά γλυπτά και χαρακτικά. Στη διαδικτυακή περιήγησή σας θα δείτε τα δωμάτια με έργα του Μποτιτσέλι, όπου ξεχωρίζει «Η Γέννηση της Αφροδίτης», σήμα κατατεθέν της ιταλικής τέχνης του 15ου αιώνα, το δωμάτιο με τα έργα «Η Θυσία του Ισαάκ», «Βάκχος» και «Μέδουσα» του Caravaggio, όπως και έργα των Michelangelo, Tiziano, Raphael κ.ά. Oι «επισκέπτες» του μουσείου, εκτός από τα έργα τέχνης, θαυμάζουν και εκπληκτικές νωπογραφίες στις οροφές των αιθουσών του.

uffizi.it


BRITISH MUSEUM, ΛΟΝΔΙΝΟ

Στο μουσείο από το σπίτι-2

© The Trustees of the British Museum

Δύο εκατομμύρια χρόνια ιστορίας και πολιτισμού στεγάζει στις συλλογές του το Βρετανικό Μουσείο μέσα από οκτώ εκατομμύρια αντικείμενα, τα μισά από τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα online. Οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μερικές από τις πρώτες δημιουργίες του ανθρώπου, έργα παγκοσμίου φήμης, όπως η «Στήλη της Ροζέτας», που πάνω της αναγράφεται το διάταγμα για τη θέσπιση της θεϊκής λατρείας του Πτολεμαίου Ε΄, τα γλυπτά του Παρθενώνα, οι αιγυπτιακές μούμιες, η συλλογή υφασμάτων Kanga από την Αφρική, αλλά και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Η εφαρμογή εικονικής περιήγησης του Βρετανικού Μουσείου σάς καλωσορίζει με τον τίτλο «History Connected» και σας ζητά να διαλέξετε ήπειρο, περίοδο που σας ενδιαφέρει, ακόμα και θεματολογία, π.χ. Art & Design, Religion & belief, για να σας αποκαλύψει μικρές ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα αντικείμενα που βλέπετε – εκτός από τη βασική περιγραφή, υπάρχει και audio με επιπλέον πληροφορίες. Τέλος, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας Google Street View, μπορείτε να περιηγηθείτε ακόμα και μέσα στις αίθουσες ή στους διαδρόμους του μουσείου. •britishmuseum.org


THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Στο μουσείο από το σπίτι-3

(Φωτογραφία: Shutterstock)

Το Μet φιλοξενεί πάνω από δύο εκατομμύρια έργα τέχνης, ωστόσο μπορείτε να περιηγηθείτε σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια του, συμπεριλαμβανομένων των έργων του Vincent van Gogh, του Jackson Pollock και του Giotto di Bondone, ακόμα και από τον καναπέ σας. Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης διαθέτει ένα πρόγραμμα περιήγησης VR που ονομάζεται Met 360°, με σειρές βίντεο που επιτρέπουν στους εικονικούς θεατές να εξερευνήσουν γωνίες του μουσείου που πιθανόν να μην έβλεπαν ούτε σαν πραγματικοί επισκέπτες. Τα εκθέματα είναι από όλες τις περιόδους και τους πολιτισμούς και παρουσιάζονται σε τμήματα σύμφωνα με το είδος τέχνης όπου ανήκουν, όπως Ελληνορωμαϊκής, Μεσαιωνικής, Ισλαμικής, Ασιατικής και σύγχρονης τέχνης, φωτογραφίας, κ.ά. Εκτός από τα σημαντικά ζωγραφικά –πού αλλού θα δείτε πέντε από τα 36 γνωστά έργα του Johannes Vermeer, δέκα έργα του Vincent van Gogh κ.ά.–, διαθέτει και τη μεγαλύτερη αιγυπτιακή συλλογή εκτός Καΐρου. Eπίσης, ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη, τον ναό του Dendur, χτισμένο πριν από 2.000 χρόνια στις όχθες του Νείλου, αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε σε δικό του χώρο μέσα στο μουσείο, κά.

Tip: Το Μet είναι το πρώτο μουσείο που έχει ψηφιοποιήσει βιβλία, καταλόγους, αφίσες, μελέτες κ.ά., τα οποία προσφέρονται στο κοινό δωρεάν.

metmuseum.org


PERGAMONMUSEUM, ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Στο μουσείο από το σπίτι-4

©  VISUALHELLAS.GR

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Γερμανίας και έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη ακόμα και χωρίς τη φυσική του παρουσία μέσα στον χώρο του. Διαθέτει μία από τις πιο διάσημες συλλογές αρχαιοτήτων στην Ευρώπη, αυτά που καθηλώνουν ωστόσο ακόμα και τον «εικονικό» θεατή είναι ο ανακατασκευασμένος Βωμός της Περγάμου, από τον οποίο πήρε το όνομά του το μουσείο, η Πύλη της αγοράς της Μιλήτου και η Πύλη Ishtar της Βαβυλώνας. Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις συλλογές του μουσείου –των Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων, του Μουσείου Εγγύς Ανατολής και του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης (με χαρακτηριστικό έκθεμα την πρόσοψη Islamic Mshatta, από ένα παλάτι στο Αμμάν της Ιροδανίας)– οργανώθηκαν από ευρήματα ανασκαφών στην Εγγύς και Μέση Ανατολή του 19ου και 20ού αιώνα. Σε ένα τόσο διάσημο και με μεγάλη επισκεψιμότητα μουσείο, η διαδικτυακή περιήγηση σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε τους θησαυρούς του με την ησυχία σας και όχι βιαστικά και στριμωγμένοι ανάμεσα σε πλήθος τουριστών.

smb.museum

 


ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ

Στο μουσείο από το σπίτι-5

(Φωτογραφία: Shutterstock)

 

Το μουσείο στεγάζεται σε επιβλητικό νεοκλασικό του 19ου αιώνα, που διαμορφώθηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ. Διαθέτει 11.000 εκθέματα κατανεμημένα σε πέντε συλλογές, ανάμεσά τους τη Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, με έργα των μεγάλων πολιτισμών του Αιγαίου από την 6η χιλιετία έως το 1050 π.Χ. και ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Θήρας, καθώς και τη Συλλογή Έργων Γλυπτικής, με έργα από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ., κ.ά.  Σημαντικά εκθέματα που φιλοξενούνται εδώ θα δείτε και online είναι «Η μάσκα του Αγαμέμνονα», από την ανασκαφή του Ερρίκου Σλήμαν στις Μυκήνες το 1876, η τοιχογραφία της «Άνοιξης», που κοσμούσε δωμάτιο στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, το σύμπλεγμα «Αφροδίτη και Πάνας» που βρέθηκε στη Δήλο, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και άλλα πολλά.

namuseum.gr


HERMITAGE, ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Στο μουσείο από το σπίτι-6

©  AFP/VISUALHELLAS.GR

Το Ερμιτάζ ιδρύθηκε από τη συλλογή 200 έργων της Μεγάλης Αικατερίνης στα 1764. Το μουσείο στεγάζεται σε έξι κτίρια και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη έκθεση του ολλανδικού μπαρόκ και της γαλλικής ζωγραφικής του 19ου και του 20ού αιώνα. Με βάση την έκτασή του, η διαδικτυακή περιήγηση -παρότι πλούσια- μοιάζει μικρή, καθώς λέγεται ότι ένας επισκέπτης θα χρειαζόταν γύρω στα δέκα χρόνια για να δει όλα τα αριστουργήματα της συλλογής του, αν στεκόταν μπροστά τους μόλις για ένα λεπτό. Στις 400 αίθουσες του μουσείου ξεχωρίζουν οι πίνακες «Η επιστροφή του ασώτου υιού» του Rembrandt –και άλλοι 24 πίνακες του ζωγράφου–, η «Madonna Litta» του Da Vinci, η «Μυστική Madonna» του Raphael, οι «Απόστολοι Πέτρος και Παύλος» του El Greco, η «Γυναίκα που κρατά φρούτα» του Paul Gauguin, το πορτρέτο «Lady in Blue» του Gainsborough… τι να πρωτοδιαλέξει κανείς.

hermitagemuseum.org


THE LOUVRE,  ΠΑΡΙΣΙ

Στο μουσείο από το σπίτι-7

©Frank Heuer/laif

Το Λούβρο έγινε μουσείο μετά τη Γαλλική Επανάσταση και αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους τέχνης του κόσμου. Σήμερα, ακόμα κι αν δεν ταξιδέψει κανείς ως τις όχθες του Σηκουάνα για να το επισκεφτεί, προσφέρει δωρεάν online περιηγήσεις σε μερικά από τα πιο δημοφιλή εκθέματά του, όπως την πτέρυγα με τις Αιγυπτιακές Αρχαιότητες και τα έργα του Michelangelo. Πιο συγκεκριμένα, το μουσείο έχει μοιράσει τα αντικείμενα της συλλογής του σε οκτώ τμήματα, μεταξύ αυτών είναι το Τμήμα των Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων, με κυριότερα εκθέματα την Αφροδίτη της Mήλου, τις Καρυάτιδες, τη Νίκη της Σαμοθράκης και το μαρμάρινο άγαλμα της Αθηνάς, το Τμήμα της Ζωγραφικής, με τη «Μόνα Λίζα» του Leonardo da Vinci να είναι αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια, αλλά και την «Ελευθερία» του Eugène Delacroix, «Tο Πλοίο των Τρελών» του Hieronymus Bosch και την «Κοίμηση της Θεοτόκου» του Caravaggio. Επίσης το Hall de Napoleon, κάτω από τη γυάλινη πυραμίδα της εισόδου, φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

louvre.fr


MUSEO DEL PRADO, ΜΑΔΡΙΤΗ

Στο μουσείο από το σπίτι-8

© AP Photo/Bernat Armangue

Είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου και στέκεται επάξια δίπλα στο Λούβρο και στο Βρετανικό, καθώς διαθέτει 5.000 ζωγραφικούς πίνακες, 2.000 prints, σχεδόν 2.000 άλλα έργα τέχνης, 700 γλυπτά, 1.000 νομίσματα. Στεγάζεται σε δύο κτίρια, το Villanueva και το Cason del Buen Retiro, και στην online περιήγησή σας θα θαυμάσετε, μεταξύ άλλων, τα αριστουργήματα «Las Meninas» του Diego Velazquez, τον αινιγματικό μεγάλων διαστάσεων πίνακα που απασχολεί τους ερευνητές για περισσότερα από 350 χρόνια. Τις «Τρεις Χάριτες» του Rubens, την «Ντυμένη Maja» του Francisco Goya, τον «Ευγενή» του El Greco, «To Τρίπτυχο των Πειρασμών» του Hieronymus Bosch και τόσα άλλα ακόμα.

museodelprado.es


PINACOTECA DI BRERA, ΜΙΛΑΝΟ

Στο μουσείο από το σπίτι-9

(Φωτογραφία: Shutterstock)

Η Pinacoteca di Brera στεγάζεται μαζί με την Ακαδημία Καλών Τεχνών, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το αστεροσκοπείο και το Ίδρυμα Ερευνών της Μπρέρα στο Palazzo Brera. Στις 38 αίθουσες της Πινακοθήκης, τα έργα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά και σύμφωνα με τη σχολή όπου ανήκουν. Οι «επισκέπτες» θα ανακαλύψουν περισσότερα από 669 έργα τέχνης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν «Το φιλί» του Francesco Hayez, «Ο γάμος της Παναγίας» του Raphael και ο «Θρήνος του Χριστού» του Andrea Mantegna. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως, παρότι πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους τέχνης του Μιλάνου και της Ιταλίας, τα έργα που παρουσιάζει εστιάζουν στη θρησκευτική τέχνη. 

pinacotecabrera.org

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή