Έφη Καραγκούνη, Χρήστος Παπαχρήστου: Ιδρυτές του My Greek Games

Έφη Καραγκούνη, Χρήστος Παπαχρήστου: Ιδρυτές του My Greek Games

5' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Έφη Καραγκούνη και ο Χρήστος Παπαχρήστου είναι Θεσσαλονικείς, φίλοι για περισσότερο από είκοσι χρόνια και εμπνευστές και ιδρυτές της εταιρείας παιχνιδιών My Greek Games. Η Έφη είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ουαλία, και ο Χρήστος είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Sunderland, στην Αγγλία. Και οι δύο αγαπούν πολύ τα παιχνίδια, την τέχνη, την ιστορία, τα παιδιά και, φυσικά, τη δημιουργία. Μας μιλούν για το πώς ξεκίνησαν, την ευγενή άμιλλα που διδάσκει ένα παιχνίδι σε ένα παιδί, αλλά και για τη συνεργασία τους με το Βρετανικό Μουσείο.

 

Πόσο δύσκολο είναι να συλλάβει κανείς ένα παιχνίδι; Υπάρχει «μέθοδος»; Δηλαδή μετά από λίγο καιρό μαθαίνεις πώς γίνεται;

Το να δημιουργήσει κάποιος μια ιδέα για ένα παιχνίδι είναι μάλλον εύκολο, κάτι που μπορεί να γίνει από πολλούς που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και έχουν μια γνώση για τα βασικά κομμάτια ενός τέτοιου παιχνιδιού. Δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι θέλει να φτιάξει ένα παιχνίδι, για παράδειγμα, για τον Οδυσσέα, τον Ηρακλή ή τον Δία. Αυτό που είναι πραγματικά δύσκολο είναι η δημιουργία του game play, της ολοκλήρωσης ενός παιχνιδιού. Αυτό απαιτεί γνώση. Τα δικά μας παιχνίδια θέλουμε να έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά και ψυχαγωγικό, οπότε το να μπορέσεις να τα συνδυάσεις είναι κάτι που απαιτεί γνώση, μελέτη, υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Χρειάζεται επίσης έρευνα για την ιστορία, για τους κανόνες και τον τρόπο που θα παίζεται το παιχνίδι. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι απευθυνόμαστε σε παιδιά και γενικότερα σε χρήστες που θα μάθουν από εμάς. Συνεπώς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, στις πληροφορίες που μεταφέρουμε, καθώς επίσης και στα μηνύματα που περνάμε. Όταν ολοκληρώνεται το στάδιο της έρευνας, καλείσαι να δοκιμάσεις ξανά και ξανά το τελικό game play, να δεις αν το παιχνίδι παίζεται και οδηγεί εκεί που πίστευες, αν είναι ευχάριστο στον χρήστη, αν τα κείμενα είναι σωστά, αν περνούν το μήνυμα που θέλεις και δεν προσβάλλουν κανέναν, αν είναι ψυχαγωγικό.

 

Βοηθάει το ότι είστε δύο άτομα;

Το να υπάρχουν δύο μυαλά και δύο απόψεις πάντα βοηθάει. Συνήθως ο ένας συμπληρώνει τον άλλο σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτά έχουν να κάνουν με το δημιουργικό κομμάτι είτε με άλλα, όπως είναι το λειτουργικό, το οικονομικό, κ.ά. Ο αλληλοσεβασμός και η αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε, καθώς επίσης και η καλή χημεία που έχουμε μεταξύ μας είναι βασικά συστατικά της συνεργασίας μας. Γνωριζόμαστε πλέον καλά, ώστε να ξέρει ο ένας πότε πρέπει να αφήνει τον άλλο να αναλάβει και να κάνει αυτό που νομίζει ότι είναι το καλύτερο για ένα προϊόν που ετοιμάζουμε.

 

Μιλήστε μας λίγο για το πώς γνωριστήκατε και φτάσατε στο σημείο να φτιάχνετε παιχνίδια από τη Θεσσαλονίκη που παίζονται πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο;

Η ιστορία μας ξεκινά πολλά χρόνια πίσω, μετράμε πλέον περισσότερα από είκοσι χρόνια φιλίας. Από τότε που γνωριστήκαμε, είχαμε κοινά ενδιαφέροντα και τρόπο σκέψης και συχνά σκεφτόμασταν ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι μαζί. Στην πορεία ήρθαν οι σπουδές, η εργασία σε διαφορετικά αντικείμενα, ωστόσο το μικρόβιο της δημιουργίας και η ανησυχία του καλλιτέχνη δεν έφυγαν ποτέ. Τέθηκαν πολλές προτάσεις σχετικά με το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί, ώσπου μια μέρα ακούστηκε η δημιουργία των παιχνιδιών. Από εκείνη τη στιγμή ήμασταν σίγουροι πως αυτό ήταν ό,τι ψάχναμε τόσο καιρό.

Με όρεξη, αγάπη και θράσος, θα έλεγε κανείς, δεδομένου ότι ξεκινήσαμε σε μια αβέβαιη και δύσκολη εποχή, αρχίσαμε να φτιάχνουμε το πλάνο μας. Τελικά, στα τέλη του 2016 είχαμε ολοκληρώσει την πρώτη μας σειρά.

 

Σας έχουν προσεγγίσει για να φτιάξετε custom παιχνίδια;

Μας έχει ζητηθεί αρκετές φορές και το βρίσκουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Σύντομα μάλιστα ετοιμάζουμε μια συνεργασία με ένα μουσείο και έναν από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς οργανισμούς. Αυτό άλλωστε είναι μια επιβεβαίωση ότι αυτό που κάνουμε γίνεται σωστά και βρίσκει ανταπόκριση.

 

Τι κάνει ένα παιχνίδι ξεχωριστό ή μοναδικό;

Η πρωτοτυπία, η αισθητική, η καλή ποιότητα, το προσεγμένο περιεχόμενο, η προσοχή στη λεπτομέρεια και η αγάπη με την οποία το φτιάχνεις είναι μερικά από τα συστατικά της δικής μας συνταγής. Για να είναι ξεχωριστό, όμως, χρειάζεται οπωσδήποτε να έχει μαγεία, έναν συνδυασμό δηλαδή πολλών πραγμάτων που δένουν μεταξύ τους και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι.

Έφη Καραγκούνη, Χρήστος Παπαχρήστου: Ιδρυτές του My Greek Games-1

01. Παζλ «Αριστοτέλης_The One».  02. Παιχνίδι μνήμης «Nους». 03. Παιδικό παζλ «Τροία».

Είναι τα παιχνίδια σας μια ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, χρήσιμες πληροφορίες για την Ελλάδα;

Είναι μια καλή ευκαιρία να διασκεδάσουν, να επικοινωνήσουν και φυσικά να μάθουν για την Ελλάδα με έναν έμμεσο και ξεκούραστο τρόπο. Ωστόσο, εκτός από εκπαιδευτικό χαρακτήρα, προσπαθούμε να έχουν και διδακτικό. Για παράδειγμα, έχουμε την Οδύσσεια, ένα παιχνίδι-φιδάκι όπου μπορεί ο παίκτης να μάθει την ιστορία της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, αλλά υπάρχει και ο Λαβύρινθος, ένα παιχνίδι που αναφέρεται στην ιστορία του Θησέα και του Μινώταυρου, αλλά ταυτόχρονα θέτει το θέμα του bullying, που είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο στις νεαρές ηλικίες.

 

Ποιο στοιχείο θεωρείτε ότι υπερτερεί στα παιχνίδια σας, αυτό του ανταγωνισμού ή της ευγενούς άμιλλας;

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ανταγωνιστικό ον. Αυτό, άλλωστε, είναι ένα από τα χαρακτ  ηριστικά που τον βοήθησαν να εξελιχθεί. Τα επιτραπέζια παιχνίδια, για να γίνουν πιο ενδιαφέροντα, βασίζονται στον ανταγωνισμό, διδάσκουν όμως ταυτόχρονα το ευ αγωνίζεσθαι. Όσο σημαντική κι αν είναι η Ιθάκη, το ταξίδι είναι αυτό που μετράει, και το ίδιο το παιχνίδι είναι αυτό που θα σου προσφέρει γνώσειςκαι θα ευχαριστήσει την ψυχή σου.

 

Πόσο βοηθούν οι σπουδές σας, στην Αρχιτεκτονική και στην Καλών Τεχνών, στη δημιουργία των παιχνιδιών;

Οι σπουδές μας μας βοήθησαν κυρίως στο κομμάτι της αισθητικής. Εμείς δίνουμε την ιδέα και στη συνέχεια τα σχέδια υλοποιούνται από φίλους συνεργάτες από διάφορους χώρους, καλλιτέχνες, illustrators. Η εικόνα τους σχετίζεται πάντα με το τι πρόκειται να δημιουργήσουμε και σε ποια ηλικιακή ομάδα απευθυνόμαστε. Στις μικρές ηλικίες προτιμάμε έναν πιο «παιδικό» σχεδιασμό, με έντονα χρώματα, απλές γραμμές, έχοντας πιο ξεκάθαρα τα μηνύματα και τις πληροφορίες που επιθυμούμε να μεταφέρουμε. Αντίστοιχα, όταν απευθυνόμαστε σε μεγαλύτερες ηλικίες και ενήλικες, ο σχεδιασμός έχει άλλο ύφος, πιο πολύπλοκες γραμμές και πιο έμμεσα μηνύματα, προσπαθώντας να προκαλέσουμε την όξυνση της σκέψης και της παρατηρητικότητας. Για παράδειγμα, η Αφροδίτη μας, η θεά της ομορφιάς, είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική γυναίκα με προσθετικό μέλος (χέρι). Είναι μια γυναίκα-πρότυπο αισθητικής, η οποία πρεσβεύει το ότι «η ομορφιά είναι παντού». Είναι μια σύγχρονη Αφροδίτη της Μήλου, που της λείπει το χέρι, όπως ακριβώς και στο άγαλμα, αλλά είναι το απόλυτο πρότυπο ομορφιάς και αυτοπεποίθησης.

 

H My Greek Games φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο. Πώς είναι η εμπειρία να συνεργάζεστε με έναν τόσο μεγάλο πολιτιστικό οργανισμό; Πού αλλού σας βρίσκουμε;

Τα προϊόντα μας φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μουσείο Ηρακλειδών, στο Μουσείο Φωτογραφίας, στο Μουσείο Φωταερίου και στο Museum of Illusions. Το Βρετανικό Μουσείο τα συμπεριέλαβε πρόσφατα να φιλοξενηθούν σε συνδυασμό με την έκθεση «Τροία». Η πρόσκληση για τη συνεργασία ήταν αναπάντεχη και πολύ ευχάριστη, αφού οι Άγγλοι κλείνουν τις συνεργασίες τους έναν χρόνο πριν. Ωστόσο όταν ήρθε στη χώρα μας η διευθύντρια του πωλητηρίου του μουσείου, είδε τις σειρές μας, της άρεσαν και τις έβαλε σαν κάτι έξτρα. Όταν ακούς τόσο καλά λόγια από έναν τόσο μεγάλο οργανισμό, αισθάνεσαι ότι οι κόποι και η προσπάθειά σου δικαιώνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή