Virtual επίσκεψη στο Guggenheim

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περνώ τη γυάλινη πόρτα του Solomon P. Guggenheim και περπατώ προς τη χαρακτηριστική ελικοειδή ροτόντα –τόσο διάσημη όσο και τα έργα που στεγάζονται εδώ–, η οποία αποτελεί τον κύριο εκθεσιακό χώρο του μουσείου και αναπτύσσεται σε έξι ορόφους. Ο εντυπωσιακός γυάλινος θόλος φωτίζει φυσικά το εσωτερικό, όμως πουθενά γύρω μου δεν υπάρχει η γνωστή κοσμοσυρροή. Έχω, βλέπετε, το προνόμιο μιας ήρεμης περιήγησης στο νεοϋορκέζικο μουσείο, μέσω της υπηρεσίας Street View από τον υπολογιστή μου.

Για όσους θέλουν να εξοικειωθούν με αυτού του είδους την τεχνολογία, το Solomon P. Guggenheim θεωρώ ότι αποτελεί ιδανική αφετηρία, καθώς η ξενάγηση ξεκινά από το λόμπι και θα ακολουθεί διαρκώς κυκλική πορεία χωρίς να μπαινοβγαίνετε σε αίθουσες. Χρησιμοποιώντας τα βελάκια του Street View ή με το «χεράκι» πάνω στην οθόνη επιλέγω να περιστρέφω την εικόνα, ώστε να έχω μια πρώτη συνολική άποψη του ορόφου όπου κινούμαι. Με το πλήκτρο (+) εστιάζω περισσότερο στα σημεία που θέλω, αν και διαπιστώνω ότι δεν μπορώ να δω κοντινές λεπτομέρειες.

Πληροφορίες και φωτογραφίες σε πολύ καλή ανάλυση –αφού έχουν τραβηχτεί με τη ρομποτική megapixel digital Google Art Camera–, από επιλεγμένα έργα, βλέπω ότι υπάρχουν σε ένα άλμπουμ κάτω από το βασικό παράθυρο όπου γίνεται η περιήγηση. Πατώντας κλικ πάνω στο έργο που θέλω, η εικόνα μεγεθύνεται, ενώ στη στήλη κάτω από τη φωτογραφία διαβάζω κάποια βασικά στοιχεία, όπως τίτλο, καλλιτέχνη, διαστάσεις. Ανάλογα με τη συλλογή στην οποία ανήκει, π.χ. Guggenheim collection, υπάρχει ενεργό link που παραθέτει αναλυτικές πληροφορίες.

Virtual επίσκεψη στο Guggenheim-1

«Red Cross Train Passing a Village» του Gino Severini. © 2016 Artists Rights Society (ARS), New York / ADAGP, Paris

Φτάνοντας στον έκτο όροφο, είχα εξοικειωθεί πλέον και η μετακίνηση με τα βελάκια, το άνοιγμα των φωτογραφιών και η αναζήτηση των πληροφοριών γίνονταν χωρίς δυσκολία. Δυστυχώς, δεν είχα προλάβει να παραγγείλω online το Google Cardboard, τον προβολέα εικονικής πραγματικότητας από χαρτόνι που είναι συμβατός με την υπηρεσία και θα έκανε ακόμα πιο διαδραστική την πολιτιστική αυτή βόλτα.

Επίσης, μέσω Street View δεν μπόρεσα να δω κάποια σημαντικά έργα, όπως το «Before the Mirror» του Edouard Manet, τις «Χορεύτριες» του Edgar Degas, το «Mountains at Saint Remy» του Van Gogh, και αυτό διότι, όπως διάβασα αργότερα στη σελίδα του μουσείου, οι γκαλερί Thannhauser και Tower υπόκεινται σε περιορισμούς και πνευματικά δικαιώματα που δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους χρήση.

Με αποζημίωσαν όμως οι ξεναγήσεις και το φωτογραφικό υλικό γύρω από την αρχιτεκτονική του διάσημου κτιρίου, που σχεδίασε ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Frank Lloyd Wright guggenheim.org

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή