Ξαναζώντας το ταξίδι

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν έχουμε χρόνο, τα μικρά πράγματα αποκτούν μεγάλη αξία. Τα travel journals είναι μια δημιουργική απασχόληση για να αποδράσουμε νοητά.

Μη μου πείτε πως δεν συνηθίζετε να επιστρέφετε από τα ταξίδια σας με ένα σωρό φυλλάδια, αποκόμματα εισιτηρίων, καρτ ποστάλ και ποιος ξέρει πόσα άλλα εφήμερα που θέλετε να κρατήσετε για σουβενίρ, τα οποία όμως τελικά καταχωνιάζετε σε κάποιο κουτί και ξεχνάτε για πάντα; Δεν είστε οι μόνοι. Με τη διαφορά ότι οι περισσότεροι από σας το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή θα νιώσετε τη Marie Kondo (τη Γιαπωνέζα που δίνει συμβουλές για το πώς να οργανώσετε το σπίτι σας) να ξυπνά μέσα σας και θα τα στείλετε στον κάλαθο των αχρήστων (αφού βέβαια τα αποχαιρετήσετε με αγάπη και τους πείτε πόσο σημαντικά ήταν για σας), ενώ μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων εκεί έξω τα επαναχρησιμοποιεί και τα μετατρέπει σε travel journals, δηλαδή ταξιδιωτικά ημερολόγια.

Ξαναζώντας το ταξίδι-1

Για τον Ισπανό José Naranja το ταξίδι συνεχίζεται και μετά το τέλος του, μέσα από τις αριστοτεχνικά φτιαγμένες σελίδες των ημερολογίων του. Δείτε εδώ και παρακάτω, δείγματα από τη δουλειά του.

Σας προσκαλώ να κάνετε μια σύντομη αναζήτηση στο YouTube πληκτρολογώντας «travel journal» ή «travel journal flip through», για να δείτε πόσοι άνθρωποι ανά τον κόσμο ασχολούνται με όλο αυτό το –εκ πρώτης όψεως– άχρηστο χαρτομάνι, δημιουργώντας, συχνά, μικρά αριστουργήματα. Αν και τα περισσότερα ταξιδιωτικά ημερολόγια αποτελούν ως επί το πλείστον μια γραπτή καταγραφή αναμνήσεων, θα δείτε ότι πολλά τείνουν περισσότερο προς τις εικαστικές δημιουργίες που συνδυάζουν τον γραπτό λόγο με κολάζ και ζωγραφική. Τις προάλλες ανακάλυψα τη δουλειά του José Naranja (josenaranja.blogspot.com) από την Ισπανία, ο οποίος εδώ και καμιά δεκαπενταριά χρόνια δημιουργεί τα πιο περίτεχνα ταξιδιωτικά ημερολόγια με σκίτσα, κολάζ, ephemera, κείμενο κ.ά. Κάποια στιγμή, μάλιστα, παράτησε το επάγγελμά του ως μηχανικός αεροσκαφών και αφοσιώθηκε αποκλειστικά στα ταξίδια και στη δημιουργία ημερολογίων, σελίδες των οποίων αναπαράγει, δένει σε μορφή βιβλίου και πουλάει στην ιστοσελίδα του.

Ξαναζώντας το ταξίδι-2

Όταν του ζήτησα να μου εξηγήσει γιατί έχει επιλέξει αυτό το είδος για την ενασχόλησή του, απάντησε: «Τα ημερολόγια με βοηθούν να συλλέγω τις γνώσεις που αποκτώ και τις σκέψεις που κάνω ενώ ταξιδεύω και μου χαρίζουν πνευματική διαύγεια. Γράφω και ζωγραφίζω σχεδόν καθημερινά για οτιδήποτε μου έρθει στον νου. Εμπειρίες, χρήσιμες πληροφορίες, όνειρα, εφευρέσεις, ιδέες. Όλα είναι καλοδεχούμενα στις σελίδες μου. Για μένα το ημερολόγιο είναι ένας χώρος ελευθερίας και έχω πάντα ένα δίπλα μου, έτοιμο για χρήση. Ούτε φόρτιση χρειάζεται ούτε τίποτα. Απλώς το ανοίγεις και γράφεις».

Ξαναζώντας το ταξίδι-3

Για τον Naranja, το travel journaling είναι κυρίως ένας δημιουργικός τρόπος καταγραφής γνώσεων και σκέψεων. Για άλλους, πάλι, μπορεί να είναι απλώς ένας δημιουργικός τρόπος για να θυμούνται τα ταξίδια τους και, γιατί όχι, να τα ξαναζούν. Επιστρέφοντας πριν από μερικούς μήνες από ένα δημοσιογραφικό ταξίδι στη Λετονία, άρχισα με αργούς ρυθμούς να συνθέτω το πρώτο μου ταξιδιωτικό ημερολόγιο και μέσα από τη διαδικασία ήταν σαν να ζω το ταξίδι από την αρχή. Χρησιμοποίησα εισιτήρια, γραμματόσημα που αγόρασα επί τούτω από εκεί, κομμάτια από σουπλά εστιατορίων, κομμάτια από χάρτες, καρτ ποστάλ, ακόμα και ένα κομμάτι θάμνου που κράτησα για σουβενίρ από έναν υγρότοπο. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι άξιο… πώλησης, είναι όμως ένα όμορφο ενθύμιο, δικής μου μάλιστα κατασκευής, που μπορώ να ξεφυλλίζω ξανά και ξανά και το οποίο, αντί να μένει καταχωνιασμένο σε κάποιο κουτί, έχει βρει μια θέση στη βιβλιοθήκη μου.

Ξαναζώντας το ταξίδι-4

Το πρώτο ημερολόγιο ταξιδιού μου έγινε μετά την επιστροφή μου από τη Λετονία.

Τώρα που οι περισσότεροι από σας περνάτε τις μέρες σας κλεισμένοι στο σπίτι, ευκαιρία να δώσετε ξανά ζωή στο εφήμερο υλικό που έχετε μαζέψει από πρόσφατα ταξίδια σας και να δημιουργήσετε το δικό σας ταξιδιωτικό ντοκουμέντο, που ακόμα και στο μέλλον θα σας τροφοδοτεί με αναμνήσεις και θα σας ταξιδεύει νοητά στον κόσμο. Εκτός από το χαρτομάνι, θα χρειαστείτε μονάχα κάποια βασικά υλικά, όπως ένα τετράδιο, ψαλίδι, κόλλα, ίσως κάποιο σελοτέιπ, ενώ για διακοσμητική ενίσχυση μπορείτε να συμπεριλάβετε φωτογραφίες από το ταξίδι σας, αποκόμματα από περιοδικά και, αν πιάνει το χέρι σας, σκίτσα και ζωγραφιές. Περιττό να σημειώσω πως, αν έχετε παιδιά, θα είναι μια υπέροχη ενασχόληση και για εκείνα.

Ξαναζώντας το ταξίδι-5

Και αν στο τέλος της ημέρας δείτε πως το journaling σας ταιριάζει και αποφασίσετε να ασχοληθείτε πιο εκτενώς με αυτό, να ξέρετε πως υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία εκεί έξω που εξοπλίζει τους απανταχού χομπίστες αυτού του είδους με πάσης φύσεως αντικείμενα: από σημειωματάρια (τα ιταλικά Moleskine και τα Traveler’s Notebooks της ιαπωνικής εταιρείας Traveler’s Company είναι από τα πλέον δημοφιλή) μέχρι ειδικούς μαρκαδόρους καλλιγραφίας, αυτοκόλλητα, σφραγίδες και washi tapes (χάρτινες διακοσμητικές αυτοκόλλητες ταινίες που κολλούν και ξανακολλούν εύκολα), καθώς και εκατοντάδες άλλα είδη που ούτε σας περνούν από το μυαλό.

Ξαναζώντας το ταξίδι-6

Υπάρχουν επίσης καλλιτέχνες και γραφίστες που σχεδιάζουν και πουλούν διαδικτυακά τα δικά τους αντικείμενα, αλλά και χομπίστες που συλλέγουν ephemera από τα ταξίδια τους ή και από παλιατζίδικα και τα μεταπωλούν σε άλλους χομπίστες, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως επιπλέον διακόσμηση στα ημερολόγιά τους.

Αν το άρθρο αυτό σας ενέπνευσε, μη διστάσετε να μοιραστείτε τις δημιουργίες σας στο Instagram, κάνοντας tag τα Ταξίδια: #taxidiamagazine

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή