Τα λυχναράκια θα μείνουν σβηστά

Τα λυχναράκια θα μείνουν σβηστά

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Πύργο Καλλίστης, τον μεσαιωνικό οικισμό της θηραϊκής ενδοχώρας που καταφέρνει να διατηρεί τον συνεκτικό ιστό και τις συνήθειες κοινότητας, την Κυριακή των Βαΐων μικροί και μεγάλοι θα έβγαιναν έξω μετά τη λειτουργία για να καθαρίσουν, να ασπρίσουν σκαλοπάτια και τοίχους και γενικώς να καλλωπίσουν το χωριό για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή, τα τενεκεδένια λυχναράκια που τοποθετούνται σε όλο το χωριό, και κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθεί ο Επιτάφιος του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου –μια συνήθεια εμπνευσμένη από τον τρόπο που καλωσόριζαν παλιά οι Σαντορινιοί τα πλοία που έφταναν το βράδυ–, θα γίνονταν πόλος έλξης για εκατοντάδες ντόπιους και επισκέπτες.

Οι φλόγες θα τρεμόπαιζαν στον αιγαιοπελαγίτικο αέρα, οι ψαλμωδίες των μυροβόλων και οι ευωδιές της άνοιξης θα συνέθεταν μια εμπειρία μαγική. Φέτος, για ευνόητους λόγους, τα φαναράκια θα μείνουν σβηστά και οι πιστοί στα σπίτια τους. Είναι ο μόνος τρόπος να κρατηθεί αναμμένη η φλόγα της ελπίδας για ταχεία επιστροφή στην κανονική ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή