Justin Francis: Ιδρυτής της Responsible Travel*

Justin Francis: Ιδρυτής της Responsible Travel*

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διάρκεια αυτής της κρίσης είδαμε στην πράξη την αναγέννηση του πολίτη έναντι του καταναλωτή και τους ανθρώπους πρόθυμους να τείνουν χείρα βοηθείας σε άλλα μέλη της κοινότητάς τους. Πρόκειται για θετικά δείγματα γραφής, που θα επιταχύνουν και την ανάπτυξη του κινήματος του υπεύθυνου τουρισμού.

Οι άνθρωποι θα θέλουν να οργανώσουν αυθεντικά ταξίδια με μικρούς ταξιδιωτικούς παρόχους, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των τοπικών κοινωνιών που δραστηριοποιούνται. Είδαμε βέβαια και ανεπίτρεπτες συμπεριφορές, που πλήττουν το γόητρο της βιομηχανίας, όπως για παράδειγμα αεροπορικές εταιρείες να δεσμεύουν τα χρήματα των πελατών τους για να πληρώσουν μεγάλα μετοχικά μερίσματα. Ευτυχώς, ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις.

Η κρουαζιέρα, που κυριάρχησε για χρόνια στην αγορά των ηλικιωμένων ταξιδιωτών, έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα και θα παρακμάσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Το κενό θα έρθουν να καλύψουν νέες τουριστικές προτάσεις για τους ταξιδιώτες της τρίτης ηλικίας, που θα λειτουργούν επωφελώς για τις τοπικές κοινωνίες. Και κάτι ακόμα, πολύ χρήσιμο: μέσα από την κρίση είδαμε ότι κάποιες φορές μόνο το κράτος μπορεί να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν.

Έτσι, οι κυβερνήσεις, αντί να παρακολουθούν τις εξελίξεις σαν θεατές, θα θέσουν αυστηρότερους κανονισμούς σε κλάδους όπως η κρουαζιέρα και οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, που ευθύνονται για τον δραστικό περιορισμό των διαθέσιμων κατοικιών προς στέγαση. Όσο για τους προορισμούς, θα χρειαστεί να χτίσουν από την αρχή την τουριστική τους βιομηχανία, δράττοντας την ευκαιρία να το κάνουν με τρόπους που μεγιστοποιούν τοπικά τα οφέλη του τουρισμού και μειώνουν τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

* Η Responsible Travel είναι ταξιδιωτικό πρακτορείο με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, που λειτουργεί με άξονα τον αειφόρο τουρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή