Οι ηρωίδες με τα απολυμαντικά

Οι ηρωίδες με τα απολυμαντικά

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν ακόμα ο κορονοϊός ήταν μια υποσημείωση στην ειδησεογραφία και όχι η νέα πραγματικότητα, είχαμε φωτογραφίσει για το περιοδικό των ξενοδοχείων Electra πέντε καμαριέρες – τις αφανείς αυτές ηρωίδες που εργάζονται σκληρά, μεθοδικά και αθόρυβα για να διατηρούν τα δωμάτια στην εντέλεια. «Την καθαριότητα την αισθάνεσαι», έλεγε η Μαρία Παπαστεργίου. «Η πρώτη εντύπωση πρέπει να χαρίσει μια αίσθηση αρμονίας στον επισκέπτη, ότι το δωμάτιο είναι δουλεμένο, καθαρό, φροντισμένο. Να είναι όλα τέλεια, χωρίς να καταλάβει κανείς ότι δούλεψες εκεί μέσα». Ο τίτλος του άρθρου ήταν «Wonder Women».

Τις σκέφτομαι καθώς διαβάζω τις πρώτες λεπτομέρειες για τα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων, όσων δηλαδή πρόκειται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι. Η είσοδός τους στο δωμάτιο μετά την αποχώρηση του επισκέπτη, με μάσκες, γάντια και ποδιές μιας χρήσης πάνω από τη στολή τους, θα θυμίζει σκηνή από το «CSI». Ό,τι μπορεί να έχει αγγίξει ανθρώπινο χέρι θα απολυμαίνεται σχολαστικά. Κάθε διακόπτης, κάθε πόμολο, βρύση, κάθε πιθανή ή απίθανη επιφάνεια. Σεντόνια, σκεπάσματα και πετσέτες θα οδεύουν προς τα πλυντήρια σε κλειστούς σάκους με σήμανση, σαν να πρόκειται για νοσοκομειακά απόβλητα. Τα καρότσια μεταφοράς θα πρέπει να απολυμαίνονται και αυτά μετά από κάθε χρήση.

Οτιδήποτε «περιττό» –από μαξιλαράκια και διακοσμητικά μέχρι το στιλό στο κομοδίνο– εφόσον δεν έχει αφαιρεθεί από το δωμάτιο, θα πρέπει να αποστειρώνεται  επίσης. Το μίνι μπαρ (τι απόλαυση που ήταν να το ανοίγεις και να ψαχουλεύεις το περιεχόμενό του) θα μένει κενό, για να χρησιμοποιείται σαν ψυγειάκι και να περνά κι αυτό από απολύμανση μετά το check-out του πελάτη. Μεγάλες διεθνείς αλυσίδες πρόκειται να προσθέσουν στο «οπλοστάσιό» τους, πέραν των συνηθισμένων εργαλείων καθαρισμού, και ηλεκτροστατικούς ψεκαστές και συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας. Στο τέλος το δωμάτιο θα σφραγίζεται και θα μένει κενό για 24 ώρες, στην αποστειρωμένη ησυχία του, μέχρι να υποδεχθεί τον επόμενο πελάτη.

H επαναλειτουργία των ξενοδοχείων με τις προδιαγραφές που έχει επιβάλει η πανδημία θα είναι ένας άθλος για όλο το προσωπικό τους. Όταν έρθει η στιγμή να απολαύσουμε τη φιλοξενία τους, η «καλημέρα» μας θα πρέπει να είναι πιο ζεστή, το «ευχαριστώ» μας πιο εγκάρδιο, το χαμόγελό μας πιο γενναιόδωρο. Ιδίως αν διασταυρωθούμε στον διάδρομο με τις μασκοφορεμένες κυρίες που έχουν αναλάβει την κρίσιμη αποστολή να κρατούν τους χώρους καθαρούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή