ΤΑΞΙΔΙΑ

Οι «κουτσομπόλες» άνοιξαν πρώτες

oi-koytsompoles-anoixan-protes-2382322

Ένας παραδοσιακός κρητικός ξενώνας δεν περίμενε να ανοίξουν οι ουρανοί των πτήσεων για να «επιστρέψει».

Ο ήλιος του Ιουνίου τρυπώνει ξανά από τις «κουτσομπόλες», τις παλιές πόρτες με τα σπαστά παράθυρα, και φωτίζει το εσωτερικό των 15 σπιτιών του 15ου αιώνα που σχημάτιζαν άλλοτε το χωριό Μηλιά. Σήμερα αποτελούν τον ομώνυμο ξενώνα στην περιοχή Βλάτος, 53 χλμ. από τα Χανιά. Οι αυλές με τα λουλούδια φροντίστηκαν, τα περίτεχνα, παμπάλαια κλειδιά γυαλίστηκαν, τα κεριά άναψαν στο εστιατόριο και ο ξυλόφουρνος πήρε φωτιά. Το κατάλυμα-χρονοκάψουλα δούλευε τα καλοκαίρια Γάλλους, Γερμανούς, Άγγλους και άλλους ξένους, οι οποίοι εκτιμούσαν αυτή την επιστροφή στο χθες: τα σπιτάκια διαθέτουν ελεγχόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, που παράγεται από ηλιακή ενέργεια, και νερό από πηγές της περιοχής. Έλληνες έβρισκες εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς κυρίως για το εστιατόριο με το υπέροχο φαγητό, αυστηρά από τοπικές πρώτες ύλες, το οποίο επιμελείται ο σεφ Βασίλης Μακράκης.

oi-koytsompoles-anoixan-protes0
© VASSILLIS  ΚOTROTSOS

Οι ιδιοκτήτες Τάσος Γούργουρας και Γιώργος Μακράκης, μαζί με οκτώ υπαλλήλους, είναι στο πόστο τους από την 1η Ιουνίου. Και μάλιστα με όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες (μαθήματα μαγειρικής, θεραπευτικά μασάζ, βόλτες στο κτήμα 1.000 στρεμμάτων, πεζοπορίες στα φαράγγια Πολυρρήνιας και Τοπολίων). «Τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, μιας και αρκετές κρατήσεις άρχισαν να ακυρώνονται εξαιτίας των πτήσεων. Αν οι πτήσεις δεν είναι γεμάτες, οι αεροπορικές εταιρείες τις ακυρώνουν – αυτή είναι η πραγματικότητα των νησιών. Πέρυσι και πρόπερσι ήταν χρονιές ρεκόρ για εμάς – 15 δωμάτια γεμάτα από 10/4 μέχρι τέλος Οκτωβρίου και στο εστιατόριο καθημερινά 70-150 εξωτερικοί επισκέπτες. Δεκαέξι εργαζόμενοι και δεν προλάβαιναν.

Παρ’ όλα αυτά είμαστε εδώ, είτε για τους ξένους που θα καταφέρουν να φτάσουν στα Χανιά είτε για τους Έλληνες που θέλουν να βιώσουν αυτόν τον τρόπο διακοπών», λέει ο Τάσος. «Για εμάς δεν υπήρξε σκέψη να μην ανοίξουμε και δεν είναι οικονομικό το ζήτημα. Αν κλείσεις, χάνεις την επικοινωνία με τον κόσμο. Ακόμη κι αν δεν σκοπεύει να έρθει, νιώθει αλλιώς όταν ξέρει ότι λειτουργείς. Έπειτα ρημάζει ο χώρος. Στη Μηλιά, η φύση κάνει κουμάντο και, αν λείψουμε για λίγο, το λιγότερο που θα βρούμε μέσα στα σπίτια είναι φίδια και δέντρα. Όλη τη χρονιά κρατάμε με νύχια και με δόντια μια ειρήνη ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Γι’ αυτό πρέπει να μείνουμε ζωντανοί».

oi-koytsompoles-anoixan-protes2
© ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ

Ασφαλώς και έχουν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα: «Μάσκες και γάντια φοράμε όλοι. Επιπλέον πήραμε κάποια έξτρα μηχανήματα, για την καθαριότητα των δωματίων. Κατά τα άλλα, και τα τραπέζια μας είχαν απόσταση και τα δωμάτιά μας τηρούσαν ήδη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Το πρόβλημά μας είναι αλλού: Για εμάς είναι αδιανόητο να μην κάνεις μία χειραψία με τον πελάτη. Έχουμε φιλοξενούμενους που έρχονται είκοσι χρόνια, αγκαλιαζόμαστε και πίνουμε από το ίδιο ποτήρι, που λέει ο λόγος. Φέτος θα είναι αμήχανα. Νιώθω ότι θα εφεύρουμε νέους τρόπους όμως. Ίσως με τις λέξεις. Όσα εκφράζαμε με μια αγκαλιά τώρα θα τα επικοινωνούμε με τον λόγο». 
milia.gr