«Μη με λησμόνει»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…ή αλλιώς «Forget me not». Mια βόλτα στην αφύσικα ήσυχη Πλάκα –τα περισσότερα μαγαζιά θα ανοίξουν μετά τις 15 Ιουνίου– μας οδήγησε στα σκαλιά του μαγαζιού με τα πιο ιδιαίτερα αντικείμενα ελληνικού design.

Τέτοια εποχή η Πλάκα θα έπρεπε να κατακλύζεται από πολύβουα πλήθη τουριστών, τα εστιατόρια να σερβίρουν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, τα πολύχρωμα εμπορεύματα από τα δεκάδες τουριστικά μαγαζιά να φτάνουν μέχρι τα πεζοδρόμια.

Όσες φορές κι αν έχουμε σκεφτεί «πόσο όμορφη είναι η Πλάκα όταν είναι ήσυχη», κανείς μας δεν ήθελε να δει τις εικόνες ερημιάς στα σοκάκια της και τα κατεβασμένα ρολά των μαγαζιών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. «Κάθε βδομάδα, με την άρση ενός μέτρου, λέγαμε ότι κάτι θα άλλαζε. Κάθε Δευτέρα ξεκινάμε με αισιοδοξία, αλλά έως τώρα δεν έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές, διότι ο κόσμος είναι ακόμα επιφυλακτικός», λέει ο Φίλιππος Χούρι, ιδιοκτήτης του καταστήματος «Forget me not» (forgetmenotathens.gr) με αντικείμενα από Έλληνες σχεδιαστές και ντιζάινερ (κεραμικά, ρούχα, διακοσμητικά, κοσμήματα, κ.ά). Όση ώρα μιλούσαμε, μικρές νεανικές παρέες διέσχιζαν την οδό Αδριανού. Κάποιοι αποκόβονταν για λίγο και έμπαιναν στο μαγαζί με τα «ντιζαϊνάτα σουβενίρ», για να δουν τι καινούργιο έχει έρθει. Αυτός ήταν και ο στόχος του Φίλιππου όταν διάλεγε το 2014 την Πλάκα για να ανοίξει το μαγαζί του.

Ήθελε να μην απευθύνεται μόνο στους τουρίστες, αλλά να κατεβαίνουν και οι Αθηναίοι για αγορές. «Να έρθουν νέοι επιχειρηματίες στην περιοχή, που θα προωθούν τους Έλληνες δημιουργούς, θα επιλέγουν ποιοτικά προϊόντα, και όλοι μαζί να ανανεώσουμε την εικόνα της γειτονιάς, ενισχύοντας την ελληνικότητά της», λέει και το βλέμμα μου πέφτει στα σανδάλια Ancient Greek Sandals, στα πρωτότυπα κεραμικά του Χρήστου Βλιώρα, στα διακοσμητικά από πορσελάνη της Έλενας Βότση, στα κεριά του Tommy K., στις τσάντες Argalios. Όλα φτιαγμένα με μεράκι και μια σύγχρονη ματιά πάνω στην παράδοση. Πόσο εύκολο θα είναι όμως αυτό το καλοκαίρι; «Θα είναι δύσκολο και μάλλον δεν θα αποφύγουμε τις απώλειες. Όλοι στην αγορά μιλούν για τις επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν τον χειμώνα. Εύχομαι να έρθει τουρισμός, όμως άλλο τι γράφεται (σ.σ.: τα διθυραμβικά ξένα δημοσιεύματα) κι άλλο τι θα έρθει…»

Forget Me Not: Αδριανού 100, Πλάκα, τηλ. 210-3253740

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή