Η «δική μας» ευκαιρία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μία ώρα και κάτι που κράτησε η επίσκεψή μου, δεν μπήκε ψυχή. Αναμενόμενο προφανώς, λόγω εποχής και συνθηκών. Ποιος αφήνει τις παραλίες για να τρέχει στα μουσεία σε τέτοιους «περίεργους» καιρούς. Όμως, το όμορφο πετρόχτιστο κτίριο, στην είσοδο του χωριού Αλέα, στην Τεγέα, μου επιφύλασσε ίσως την πιο αναπάντεχη ανακάλυψη του καλοκαιριού: ένα μουσείο-outsider, μια μικρή αλλά αξιοζήλευτα στημένη μόνιμη έκθεση με θέμα την ισχυρότερη πόλη της αρχαίας Αρκαδίας. Παίζοντας με τις οθόνες αφής και αξιοποιώντας και τα υπόλοιπα εργαλεία της διαδραστικής αφήγησης, διάβασα για τους μύθους του Τήλεφου και της Αύγης, έμαθα τι ήταν οι αρκαδικοί Ερμαί αλλά και πώς μεγαλούργησε στην περιοχή ο θρυλικός αρχιτέκτονας και γλύπτης της αρχαιότητας Σκόπας.

Φεύγοντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας, έκανα μια στάση λίγο παρακάτω, στα ερείπια του πάλαι ποτέ κραταιού πελοποννησιακού ιερού της Αλέας Αθηνάς, και συνέχισα οδικώς μέχρι τη γειτονική Επισκοπή: το κατάφυτο πάρκο της, με τις φλαμουριές και τα πλατάνια, μου αποκάλυψε, μεταξύ πολλών και άγνωστων στους μη ντόπιους, ένα αρχαίο θέατρο, πάνω στα λείψανα του οποίου οικοδομήθηκε αρκετούς αιώνες αργότερα βυζαντινός ναός. Ολομόναχη κι εδώ, χωρίς επισκέπτες, σπρωξίδια, συνωστισμό, μπροστά σε σπαράγματα της λιγότερο «λαμπερής» και προβεβλημένης, από τουριστικής άποψης, αρκαδικής επαρχίας. Επέστρεψα στη βάση μου με τη χαρά μικρού παιδιού, που ήθελε να τα μοιραστεί όλα με όσους δεν ήταν εκεί μαζί του.

Πολύς λόγος γίνεται –και δικαίως– για το βαρύ πλήγμα που έχει υποστεί ο παγκόσμιος τουρισμός. Αν όμως αντιστρέψουμε λίγο τους όρους και δούμε τα πράγματα από τη «δική μας» σκοπιά, αυτή του ταξιδιώτη, το φετινό καλοκαίρι ταυτίζεται με μια μεγάλη ευκαιρία. Μας επιτρέπει να συστηθούμε με την πατρίδα μας από την αρχή, να την απολαύσουμε και να τη γνωρίσουμε με έναν διαφορετικό, πιο ουσιαστικό τρόπο. Βάζοντας στην άκρη τον φόβο και φέρνοντας μπροστά τη γλυκιά αδημονία του εξερευνητή για εικόνες, εμπειρίες και στιγμές, που θα γεμίσουν τις αποσκευές μας για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Ο Αύγουστος είναι σχεδόν εδώ. Ας αφήσουμε τον τόπο μας να μας συνεπάρει και να μας εκπλήξει – με μια μάσκα στην τσάντα για παν ενδεχόμενο. Mόνο κερδισμένοι θα βγούμε από αυτό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή