Θησαυροί της Καρύστου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόδραση σε νησί, χωρίς να μπεις σε καράβι γίνεται; Στην Εύβοια φυσικά και γίνεται, είναι άλλωστε το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας, συνδέεται όμως με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της υψηλής γέφυρας της Χαλκίδας. Εάν ο προορισμός είναι η Κάρυστος δε, μεταξύ Αιγαίου Πελάγους και Ευβοϊκού Κόλπου, η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί εντείνεται: μια ωραία παραλιακή περατζάδα, κάτω από τις πλαγιές του όρους Όχη όπου έσμιξαν για πρώτη φορά ο Δίας με την Ήρα, πάμπολλα ουζερί που απλώνουν τα χταπόδια στον ήλιο, αμέτρητα καϊκια και ψαράδες που βγάζουν καθημερινά ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, απογευματινές βόλτες ανάμεσα στα πιτσιρίκια και τα ποδήλατά τους που κυκλοφορούν παντού σαν πολύβουο μελίσσι. Και όλα αυτά με φόντο το Μπούρτζι, το θαλασσόκαστρο -σήμα κατατεθέν της Καρύστου- που από τον 13ο αιώνα τραβάει τα βλέμματα στην άκρη του λιμανιού. Απέναντι βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο εντός του Γιοκάλειου Ιδρύματος όπου βλέπει κανείς όμορφα αγάλματα και επιγραφές από την περιοχή της Καρυστίας και διάφορα ενδιαφέροντα ευρήματα από τα Δρακόσπιτα της Οχης και των Στύρων.

Έτσι περνούν οι επισκέπτες τον χρόνο τους απολαμβάνοντας την ωραία αύρα της απόλυτα τετραγωνισμένης Καρύστου, που ιδρύθηκε από τον γιο του κένταυρου Χείρωνα, τον Κάρυστο, και οικοδομήθηκε βάσει των ρυμοτομικών σχεδίων του Βαυαρού αρχιτέκτονα Μπίρμπαχ. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη να ανακαλύψουν και ο καλύτερος οδηγός τους για αυτό είναι οι Διαδρομές, το πρωτοποριακό microsite της Νέας Οδού που μέσα από συναρπαστικές ιστορίες παρουσιάζει, με ήχο, εικόνες και άγνωστες ιστορίες, τις ομορφιές των περιοχών που προσεγγίζουν οι δρόμοι της.

Εύχρηστο και ελκυστικό ως προς τον σχεδιασμό του, συμβατό με κινητά και συσκευές tablet, το microsite Διαδρομές σχεδιάστηκε από τη Νέα Οδό σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα, την startup Clio Muse, καθώς και με την εταιρία Pixelocracy αποκαλύπτοντας στους ταξιδιώτες, μέσα από κείμενα, φωτογραφίες και αφηγήσεις, τον πλούτο της Ελλάδας, με ένα μόνο κλικ.

Έτσι εξερευνούμε το εντυπωσιακό Καστέλο Ρόσσο, λίγο έξω από την πόλη, το Κοκκινόκαστρο, που χτίστηκε το 1030 και φυλάει καλά την ιστορία αγάπης του ιππότη Λικάριου και της Βενετσιάνας αρχοντοπούλας Φελίζας. Έτσι μαθαίνουμε τους θρύλους για τα περίφημα Δρακόσπιτα, τα αλλόκοτα κτίσματα στις επαρχίες της Καρυστίας και στην κορυφή της Όχης με τους τεράστιους ογκόλιθους, που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς και πότε κατασκευάστηκαν. Έτσι διασχίζουμε νοερά το φαράγγι του Δημοσάρη, ένα θαύμα της φύσης με πλούσια βλάστηση, πηγές, καταρράκτες και λίμνες, το οποίο διατρέχεται από το μεσαιωνικό καλντερίμι που ένωνε τα χωριά του Κάβο Ντόρο με την Κάρυστο. Και πόσα ακόμη… Όπως θα ανακαλύψετε οι Διαδρομές της Νέας Οδού είναι ένας χρήσιμος ηλεκτρονικός χάρτης για τον πολιτισμό και τη φύση που μας συστήνει επί της ουσίας τους πανέμορφους τόπους που θέλουμε να επισκεφθούμε, πριν μάς οδηγήσει με ασφάλεια σε αυτούς.

Ώρα για Κάρυστο λοιπόν, με τις Διαδρομές της Νέας Οδού και τις νέες δυνατότητες που μας προσφέρει!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή