Ραδιόφωνο «αλλιώς»

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσο κλισέ και αν ακούγεται η φράση «διανύουμε τη χρυσή εποχή των podcasts», είναι μια μεγάλη αλήθεια. Η λέξη που επινόησε το 2004 ο Βρετανός δημοσιογράφος Ben Hammersley, για να περιγράψει στη στήλη του στον «Guardian» τις διαδικτυακές ραδιοφωνικές μεταδόσεις που μπορεί σήμερα να ακούσει κανείς μέσω εφαρμογών όπως το Pocket Casts και το Spotify, βρίσκεται πια στα χείλη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο υπήρχαν διαθέσιμα περισσότερα από 1 εκατομμύριο podcasts και περισσότερα από 30 εκατομμύρια επεισόδια. Ανάμεσά τους, τα ταξιδιωτικά podcasts αποτελούν έναν ευχάριστο τρόπο για να αποδράσεις νοερά μέσα από τις διηγήσεις των άλλων, να λάβεις πρακτικές συμβουλές, αλλά και να ενημερωθείς για προορισμούς από ανθρώπους που τους έχουν επισκεφτεί. Επιλέξαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα.

1. The Travel Diaries

thetraveldiariespodcast.com

Τα «Ταξιδιωτικά Ημερολόγια» της δημοσιογράφου Holly Rubenstein, που βρίσκονται ήδη στην τρίτη σεζόν, αποτελούν αυτή τη στιγμή το #1 ταξιδιωτικό podcast στη Βρετανία, που παρακολουθούν περισσότεροι από 30.000 ακροατές εβδομαδιαίως από 160 διαφορετικές χώρες. Όχι και άσχημα για μία ραδιοφωνική μετάδοση εστιασμένη εξ ολοκλήρου στα ταξίδια.

Τι να περιμένετε: Κάθε εβδομάδα η Holly Rubinstein φιλοξενεί κάποιον επώνυμο καλεσμένο, o οποίος μιλάει για τα οκτώ ταξιδιωτικά «κεφάλαια» της ζωής του: από την πρώτη του ταξιδιωτική ανάμνηση και τα μέρη που τον έχουν καθορίσει, μέχρι το πού ονειρεύεται να ταξιδέψει στο μέλλον.

Προτείνουμε: Το επεισόδιο με τον ιδρυτή των ταξιδιωτικών οδηγών Lonely Planet, Tony Wheeler, και το επεισόδιο με τον ταλαντούχο πρωταγωνιστή του «Lion» και του «Slumdog Millionaire», Dev Patel.

2. Armchair Explorer

armchair-explorer.com/adventure-travel-podcast

Στον αντίποδα των Travel Diaries και άλλων παρόμοιων podcasts, που βασίζονται σε συνεντεύξεις, βρίσκεται το Armchair Explorer του βραβευμένου ταξιδιωτικού συντάκτη και συγγραφέα Aaron Millar, που φιλοδοξεί να σας μεταφέρει στην καρδιά της δράσης και της περιπέτειας. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, εσείς απλά κάθεστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα του σπιτιού σας και εξερευνάτε τον κόσμο νοερά μέσα από τις διηγήσεις των καλεσμένων.

Τι να περιμένετε: Σε κάθε επεισόδιο, οι μεγαλύτεροι κυνηγοί περιπετειών στον κόσμο αφηγούνται τις αγαπημένες τους, τις οποίες ο Aaron ντύνει με μουσική και ηχητικά εφέ, έτσι που νομίζεις ότι παρακολουθείς ταινία. Όσο καλύτερος ο αφηγητής, τόσο καλύτερο και το επεισόδιο.

Προτείνουμε: Το πρώτο επεισόδιο, όπου ο Aaron μοιράζεται την τρομακτική εμπειρία που είχε κάνοντας camping κρεμασμένος από ένα βράχο στα Βραχώδη Όρη των ΗΠΑ, και το επεισόδιο με τον φωτογράφο περιπέτειας Kellon Spencer, που θα σας πάει για ελεύθερη κατάδυση στα βάθη των ωκεανών.

3. Pindrop

ted.com/podcasts/pindrop

Ό,τι πιο εναλλακτικό και ενδιαφέρον ακούσαμε, πράγμα που δεν εκπλήσσει, δεδομένου ότι το Pindrop είναι «παιδάκι» της οργάνωσης TED που κάνει συνέδρια με σκοπό τη διάδοση ιδεών που αξίζουν (Ideas Worth Spreading).  Έτσι και το Pindrop, με παρουσιαστή τον Saleem Reshamwala, δίνει φωνή σε ιστορίες ανθρώπων από διαφορετικές πόλεις του κόσμου που αξίζει να ακουστούν και, εν τέλει, δίνει φωνή στις ίδιες τις πόλεις.

Τι να περιμένετε: Το Pindrop έχει τη μορφή ρεπορτάζ με συνεντεύξεις αλλά και ζωντανές αναμεταδόσεις από τον δρόμο. Σε καθένα από τα πέντε επεισόδια του πρώτου κύκλου επισκεπτόμαστε μία διαφορετική πόλη του κόσμου, για να γνωρίσουμε ντόπιους που με τρόπους αναπάντεχους προσπαθούν να κάνουν την κοινότητα στην οποία ζουν καλύτερη.

Προτείνουμε: Το επεισόδιο Bangkok, που θα σας συστήσει την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την πόλη με τα πιο τρελά μποτιλιαρίσματα στον κόσμο, και τους αστυνομικούς μιας ειδικής ομάδας άμεσης δράσης, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί για να μπορούν να ξεγεννούν εγκύους που έχουν κολλήσει στην κίνηση.

4. The Dish

foodfuntravel.com/thedish

Για τους φίλους της γαστρονομίας, επιλέξαμε ένα podcast που μας ταξιδεύει μέσα από το φαγητό και μας αποκαλύπτει τις ιστορίες πίσω από διάσημα πιάτα από όλον τον κόσμο, εξ ου και ο τίτλος «Το πιάτο». Οι καλοφαγάδες παρουσιαστές Tommo και Megsy, ιδρυτές του γαστρονομικού και ταξιδιωτικού site foodfuntravel.com, έχουν βρεθεί σε περισσότερες από 93 χώρες, αναζητώντας τα πιάτα εκείνα για τα οποία αξίζει κανείς να φτιάξει βαλίτσες.

Τι να περιμένετε: Σε κάποια επεισόδια, οι παρουσιαστές ασχολούνται με ένα συγκεκριμένο πιάτο, ενώ σε άλλα μάς προτείνουν τι να φάμε σε συγκεκριμένα μέρη του κόσμου. Πάντα, όμως, προσπαθούν να εξηγήσουν το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο γεννήθηκε ένα πιάτο ή μία κουζίνα, ενώ συχνά συνομιλούν και με ντόπιους μαγείρους.

Προτείνουμε: Ξεκινήστε με τα επεισόδια που αφορούν ελληνικά φαγητά, γιατί πάντα έχει ενδιαφέρον να ακούς τι πιστεύουν οι ξένοι για την κουζίνα του τόπου σου. Κύκλος 2, Επεισόδιο 2 (γεύσεις από τα Δωδεκάνησα), Επεισόδιο 6 (Κέρκυρα, η ιστορία της παστιτσάδας) και Επεισόδιο 17 (η ιστορία της φέτας).

5. Zero to Travel

zerototravel.com/travel-podcast

 Το podcast αυτό απευθύνεται σε όσους έχουν αποφασίσει να αφιερώσουν τη ζωή τους στα ταξίδια και θέλουν να ανακαλύψουν τον κόσμο με τρόπο όσο το δυνατόν πιο οικονομικό. Παρουσιαστής του ο δεινός ταξιδιώτης και ψηφιακός νομάς Jason Moore, ιδρυτής του ομώνυμου site ZeroToTravel.com.

Τι να περιμένετε: Σε κάθε επεισόδιο ο Jason συνομιλεί με άλλους ταξιδιώτες αλλά και ανθρώπους που έχουν κάνει τα ταξίδια επάγγελμά τους, οι οποίοι μοιράζονται τις εμπειρίες και τις συμβουλές τους για το πώς, για παράδειγμα, να αφήσεις το μικρότερο δυνατόν αποτύπωμα στον πλανήτη ή για το πώς να ξεπεράσεις την αεροπλανοφοβία.

Προτείνουμε: Το επεισόδιο Atlas Obscura: Curious World Wonders με τους συνιδρυτές τής ιστοσελίδας atlasobscura.com, η οποία εδώ και μία δεκαετία καταγράφει και παρουσιάζει τα πιο ασυνήθιστα και ιδιαίτερα μέρη στη Γη (19.979 μέχρι στιγμής).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή