Ιωάννινα, γοητευτικά και γεμάτα ιστορίες

Ιωάννινα, γοητευτικά και γεμάτα ιστορίες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα Ιωάννινα όλα ξεκινούν από την λίμνη Παμβώτιδα, στολίδι και σπουδαίο οικοσύστημα μαζί που φιλοξενεί 170 ήδη πουλιών, αμφίβια, ερπετά και ενδημικά είδη ψαριών. Ποδηλάτες, ψαράδες, ή απλοί περιπατητές απολαμβάνουν καθημερινά τη γαλήνη της, πλάι στη σύγχρονη πόλη που πάλλεται από ζωή.

Στα νερά της πνίγηκε η θρυλική κυρά – Φροσύνη η οποία αρνήθηκε τον έρωτα του Αλή Πασά, σκοτώθηκε πολεμώντας για την Ελλάδα ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, έγινε κάποτε μέχρι και ναυμαχία, με φλεγόμενα βέλη και μονόξυλα! Εκεί βρίσκεται και το φημισμένο Νησάκι, ένα μικρό Άγιον Όρος, με πανέμορφα βυζαντινά μοναστήρια σε ένα από τα οποία γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος για τον Αλή Πασά.

Η πόλη των Ιωαννίνων δεν ξεχωρίζει μόνο για την ομορφιά της αλλά και για την ιστορία και τους θρύλους της οι οποίοι μοιάζει να ζωντανεύουν στην πρωινή ομίχλη. Αν τους ξέρεις από πριν η βόλτα στον παραλίμνιο αποκτά άλλη δυναμική και αυτό αναλαμβάνουν οι Διαδρομές, το πρωτοποριακό microsite της Νέας Οδού που γίνεται ο προσωπικός μας ξεναγός για τις περιοχές που προσεγγίζουν οι δρόμοι της.

Εύκολο στην περιήγηση, ελκυστικό και λειτουργικό σε κινητά και συσκευές tablet, το microsite Διαδρομές σχεδιάστηκε από τη Νέα Οδό σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα, την startup Clio Muse, καθώς και με την εταιρία Pixelocracy για να μας παρουσιάσει τις ομορφιές της Ελλάδας, με ένα μόνο κλικ.

Έτσι μαθαίνουμε, ότι κανείς δεν φεύγει από τα Ιωάννινα αν δεν επισκεφτεί το περίφημο Κάστρο, δεύτερη σημαντικότερη πόλη του Δεσποτάτου της Ηπείρου, μετά την Άρτα, όπου συμβίωναν για αιώνες χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι. Όλα τα βλέμματα τραβά η Ακρόπολη, το Ιτς Καλέ, με το Φετιχέ τζαμί να αφηγείται ιστορίες συνύπαρξης και επιβολής. Εκεί βρίσκονται και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία της πόλης: το θεματικό μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς που παρουσιάζει εντυπωσιακά την γιαννιώτικη τέχνη και το βυζαντινό μουσείο εντός του παλατιού του Αλή Πασά όπου ζούσε το χαρέμι του και μαζί η εκλεκτή της καρδιάς του, η θρυλική Βασιλική.

Άγνωστες ιστορίες για την γιαννιώτικη κοινωνία και την λαμπρή της πνευματική ζωή μαθαίνει κανείς και στο Λαογραφικό Μουσείο – Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο εντυπωσιάζουν τόσο τα εκθέματα όσο και οι πληροφορίες που μεταφέρουν. Φανταστείτε ότι εδώ εκτίθενται μέχρι και λίθινα εργαλεία από τους Νεάντερνταλ, ένα δαχτυλίδι από χρυσό και ασήμι όπου αποτυπώνεται ο φόνος της Κλυταιμνήστρας από τον Ορέστη, καθώς και τα χάλκινα χρηστήρια (μολύβδινες ταινίες) όπου χαράζονταν τα ερωτήματα των πιστών προς τους θεούς στο μαντείο της Δωδώνης! Κρατήστε σημειώσεις λοιπόν, μέσα από την υπέροχη πρωτοβουλία της Νέας Οδού που μας μυεί στα μυστικά των Ιωαννίνων με τον πιο εύληπτο τρόπο. Με κείμενα, φωτογραφίες και συναρπαστικές αφηγήσεις για τα μνημεία φύσης και πολιτισμού, τα αξιοθέατα, τους μύθους, τα έθιμα, τα μουσεία και τις παραδόσεις, η Νέα Οδός μάς ταξιδεύει νοερά πριν οι δρόμοι της μας οδηγήσουν με ασφάλεια στον προορισμό μας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή