Πού θα πηγαίνατε αν κερδίζατε ένα ταξίδι;

Πού θα πηγαίνατε αν κερδίζατε ένα ταξίδι;

8' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φέτος θα στοχεύσω στο Καμερούν»

Αλέκος Συσσοβίτης, ηθοποιός, επιχειρηματίας

Τα περισσότερα ταξίδια μου τα έχω κάνει στην Αφρική. Εχω πάει στην Κένυα, στην Τανζανία, στο Μάλι, στη Σενεγάλη, στην Γκάμπια, στο Σουδάν, στη Ναμίμπια, στην Μποτσουάνα, αλλά και στην Αίγυπτο και στο Μαρόκο. Εχω κάνει και λίγη Λατινική Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία -ένα μήνα στη Μελβούρνη-, την τελευταία διετία πήγα στο Τόκιο και στην Καλιφόρνια, ενώ πρόσφατα επισκέφτηκα το χωριό του πατέρα μου στην Αρτα, τη Μεγαλόχαρη, όπου είχα να πάω 33 χρόνια. Το ζουμί όμως το έχει η κεντρική Αφρική. Εχω μεγάλο έρωτα με αυτή την ήπειρο. Επιστρέφεις στη φύση, στη μητέρα γη, αντιλαμβάνεσαι ποιος είσαι, από πού ξεκίνησες και πού πας. Εχεις άλλη αίσθηση του χρόνου: στο Μάλι νομίζεις ότι είσαι στο 1500 – καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε ως πολιτισμό. Είναι μια υπαρξιακή διαδρομή αναγκαία για οποιονδήποτε πολίτη από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Φέτος θα στοχεύσω στο Καμερούν, ίσως και σε Ουγκάντα-Ρουάντα. Επιλέγω συνήθως έναν άγνωστο σ’ εμένα προορισμό: εκεί όπου πέρασες φανταστικά δεν είναι σίγουρο ότι θα ξαναπεράσεις ωραία. Το Καμερούν, και γενικά η κεντρική Αφρική, είναι «πλημμυρισμένο» με υπέροχες μουσικές – ο φοβερός σαξοφωνίστας Μανού Ντιμπάνγκο κατάγεται από αυτήν τη χώρα. Αγρια πανίδα στον φυσικό της χώρο, γορίλλες στα ομιχλώδη βουνά και, βέβαια, ανθρωποπαρατήρηση: σου μαθαίνει πολλά το να βλέπεις πώς εκφράζονται, πώς επικοινωνούν, πώς χαίρονται και πώς λυπούνται άνθρωποι μιας εντελώς διαφορετικής κουλτούρας.

 

Πώς πάμε στο Καμερούν

Αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία στο ταξίδι, καλό είναι σε χώρες όπως το Καμερούν, και γενικότερα στην Αφρική, να ταξιδέψετε οργανωμένα και με ασφάλεια. Λίγοι είναι οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί που ειδικεύονται σε τέτοιους -όχι και τόσο δημοφιλείς- προορισμούς και ένας από αυτούς είναι οπωσδήποτε ο «Κανόνας» (Τ/2310-237.066, www.kanon.gr), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Ο τελευταίος οργανώνει 14ήμερο ταξίδι στο Τσαντ και το Καμερούν, με 3.870 ευρώ το άτομο και αναχώρηση στις 21 Ιανουαρίου (ελάχιστη συμμετοχή: 6-12 άτομα). Στην τιμή περιλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια, οι οδικές μεταφορές, η διαμονή σε ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων και τα αχθοφορικά, ημιδιατροφή, οι είσοδοι σε μουσεία, μνημεία και εθνικά πάρκα, αρχηγός, επίσημοι ξεναγοί, βίζες, ασφάλεια, έντυπα και ΦΠA. Δεν περιλαμβάνονται: φόροι αεροδρομίων, φιλοδωρήματα οδηγών και ξεναγών, προσωπικά έξοδα, ποτά, τηλεφωνήματα κ.λπ., οτιδήποτε προαιρετικό. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι σε μεγάλα τμήματα των χωρών που θα επισκεφτείτε οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Η διαμονή στις μεγάλες πόλεις γίνεται σε κλασικά πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά στα μικρά μέρη τα ξενοδοχεία είναι βασικά και με ελάχιστες ανέσεις. Οι διαδρομές είναι μεγάλες και πολύωρες, συνήθως σε κακούς χωματόδρομους. Τα αξιοθέατα ωστόσο δεν απαιτούν πεζοπορίες. Το κλίμα είναι τροπικό με ζέστη και υγρασία.

«Θα ήθελα να πάω στο Σινά για τρίτη φορά»

Γιάννης Στάνκογλου, ηθοποιός

Εχω πάει σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής -Γουατεμάλα, Μπελίζ, Ουρουγουάη, Κολομβία, Βραζιλία-, αλλά και σε ασιατικές: Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Λάος. Στην Αφρική έχω επισκεφτεί την Κένυα, στη Βόρεια Αμερική τις ΗΠΑ -έχω μείνει δύο χρόνια στη Νέα Υόρκη- και την Αλάσκα, ενώ το όνειρό μου είναι να διασχίσω με ένα κάμπριο την Αυστραλία. Την Ευρώπη κάθε άλλο παρά την έχω γυρίσει όλη: μέχρι πρόσφατα δεν είχα πάει Λονδίνο, Αμστερνταμ και Βερολίνο, που λέει το τραγούδι – στο Λονδίνο πρωτοπήγα μόλις πέρυσι. Φέτος σκοπεύω να ταξιδέψω κυρίως μέσα από τις δουλειές μου. Η ύφεση αναπόφευκτα επηρεάζει τα ταξίδια, όμως πάντα υπάρχει η ανάγκη για καινούργιες εικόνες. Μπορείς άλλωστε να κάνεις διακοπές με λίγα λεφτά – εγώ τουλάχιστον το έχω καταφέρει: ταξιδεύω με ένα backpack, δοκιμάζω φαγητό του δρόμου, γνωρίζω ντόπιους και τρώω μαζί τους… Φέτος ωστόσο θα ήθελα να ξαναπάω στο Σινά για τρίτη φορά. Είμαι συνδεδεμένος με τη Χερσόνησο του Σινά, γιατί ήταν το πρώτο μου εξωτικό, ας πούμε, ταξίδι – είχα μάλιστα την εμπειρία να κολυμπήσω με ελεύθερο δελφίνι. Ξεκίνησα με καράβι από την Κύπρο, πήγα στη Χάιφα, κατόπιν διέσχισα το Ισραήλ με τρένο και πέρασα τη νύχτα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Να βλέπεις τα κόκκινα βουνά, να κάνεις σνόρκελινγκ στην Ερυθρά Θάλασσα, να κοιμάσαι στο ύπαιθρο με τους Βεδουίνους… Είναι μαγικός αυτός ο τόπος.

 

Πώς πάμε στη Χερσόνησο του Σινά

Το εξωτικό θέρετρο Sharm El Sheikh στο νότιο άκρο της Χερσονήσου του Σινά είναι προορισμός ιδιαίτερα αγαπητός στους λάτρεις του βυθού και του υποβρύχιου κόσμου. Ο ταξιδιωτικός οργανισμός Πυραμίς (T/210-32.72.200, www.pyramis-travel.gr), με 35 χρόνια εμπειρίας στις χώρες του αραβικού κόσμου, προσφέρει ατομικά και οργανωμένα πακέτα για το Sharm El Sheikh, ανάλογα με τις ημέρες που έχετε στη διάθεσή σας και τους επιπλέον προορισμούς που επιθυμείτε να επισκεφτείτε. Αν ταξιδεύετε ατομικά, οι αναχωρήσεις είναι καθημερινές και το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με τις ημέρες που θα μείνετε και το ξενοδοχείο που θα επιλέξετε. Αν, πάλι, επιθυμείτε να ενταχθείτε σε κάποιο γκρουπ, οι αναχωρήσεις γίνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, οι επιλογές ωστόσο πολλές και ενδιαφέρουσες.

«Την πρώτη φορά που βρέθηκα στη Φολόη δεν πίστευα στα μάτια μου»

Αμάντα Μιχαλοπούλου, συγγραφέας

Εχω ταξιδέψει στην Ευρώπη και στην Αμερική, στην Αφρική και λίγο στην Ασία. Αγαπώ ιδιαίτερα τη Γαλλική Ριβιέρα, το Μαρόκο, την Κούβα και την Ταϊλάνδη. Μου αρέσουν οι χώρες με φως, οι πόλεις που βρέχονται από θάλασσα. Και τα νησιά μας: η Κρήτη, η Αίγινα, το Κουφονήσι. Ταξίδια με λίγα χρήματα κάνω ανταλλάσσοντας το σπίτι μου με σπίτια φίλων. Ετσι, πήγαμε οικογενειακώς στο Εδιμβούργο το καλοκαίρι και απολαύσαμε το Fringe, το θεατρικό φεστιβάλ, σε μια εποχή όπου όλα τα ξενοδοχεία ήταν πανάκριβα και γεμάτα. Για τους καλλιτέχνες υπάρχουν και οι υποτροφίες διαμονής σε διάφορα μέρη του κόσμου. Πέρυσι έμεινα δύο μήνες στη Σαγκάη με μια τέτοια υποτροφία και ταξίδεψα στην Κίνα. Τώρα βρίσκομαι στο Κέντρο Λιγουριανών Σπουδών, στην Ιταλική Ριβιέρα. Γράφω το νέο μου μυθιστόρημα, αλλά τα Σαββατοκύριακα μπορώ να πεταχτώ στο Πόρτο Φίνο ή στη Γένοβα. Με την κρίση, ο επίμονος ταξιδιώτης πρέπει να γίνεται πιο εφευρετικός. Να αξιοποιεί τα εξοχικά φίλων, τις προσφορές των ταξιδιωτικών ιστοσελίδων. Κάθε χειμώνα ονειρεύομαι κοντινές εκδρομές στην Ελλάδα. Στην Ηλεία, για παράδειγμα. Επίσκεψη στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα και περιπάτους στο δάσος της Φολόης. Την πρώτη φορά που βρέθηκα στη Φολόη δεν πίστευα στα μάτια μου. Δεν ήξερα ότι έχουμε αυτοφυή δρυοδάση στην Ελλάδα. Δέντρα που χάνονται στον ουρανό, πυκνά, που σε κλείνουν μέσα τους όπως τα δάση των παραμυθιών. Σε έναν τέτοιο τόπο βιώνεις την ελληνική μυθολογία· νομίζεις ότι ο Κένταυρος Φόλος θα πεταχτεί ξαφνικά μπροστά σου και θα χαθεί με ποδοβολητά.

 

Πώς πάμε στο δάσος της Φολόης

Το δάσος της Φολόης βρίσκεται στο ομώνυμο οροπέδιο, στους νότιους πρόποδες της οροσειράς του Ερυμάνθου, και απέχει 25 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία. Η οδική πρόσβαση στην περιοχή του δάσους γίνεται από τον Πύργο, περνώντας από την Αρχαία Ολυμπία και τη Λάλα, από την Τρίπολη, είτε μέσω Αρχαίας Ολυμπίας, είτε μέσω Δίβρης και Κούμανης και από την Πάτρα μέσω Πανόπουλου και Κούμανης. Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα βρίσκεται επίσης στα ορεινά της Ηλείας, στις Βάσσες της Φιγαλείας, και σε υψόμετρο 1.130 μ. Θα τον προσεγγίσετε ωστόσο από την ορεινή Αρκαδία, καθώς απέχει 14 χλμ. από την Ανδρίτσαινα.

«Στη Νέα Υόρκη θα δω μέρη που γνωρίζω μόνο μέσα από το σινεμά και την τηλεόραση»

Δημήτρης Αράπογλου, μηχανικός δικτύων

Στην Ευρώπη έχω επισκεφτεί πολλές χώρες. Εχω ταξιδέψει από την Πορτογαλία μέχρι τη Φινλανδία με interail, Ελλάδα-Αμστερνταμ οδικώς, Βερολίνο για συναυλία, Μιλάνο για ποδηλατικό event, Βουλγαρία για snowboard. Οι προορισμοί που επιλέγω εξαρτώνται από το τι θέλω να κάνω κάθε φορά. Είναι πολύ όμορφη η Ευρώπη, πηγαίνω συχνά και θα ξαναπάω, αλλά εντυπωσιάστηκα πολύ στο πρώτο μου ταξίδι εκτός Ευρώπης, στο Βιετνάμ, και από τότε ψάχνω λόγους και ευκαιρίες για πιο μακρινούς προορισμούς. Οι προσφορές σε αεροπορικά εισιτήρια επίσης μπορεί να κρίνουν τον προορισμό που θα επιλέξω. Και η διαμονή, βέβαια, διαφοροποιεί το κόστος. Πρόσφατα διάλεξα να μείνω σε shared room που βρήκα μέσα από site, κάτι που είχε τα εξής πλεονεκτήματα: ήταν φθηνότερο σε σχέση με τα ξενοδοχεία και, επιπλέον, είχα σταθερή επαφή με τον ιδιοκτήτη, γεγονός που μου επέτρεψε να δω την καθημερινότητα της πόλης «από μέσα». Σίγουρα η κρίση επηρεάζει τα ταξιδιωτικά σχέδια, αλλά προσωπικά έχω αποφασίσει ότι, εφόσον δεν έχω υποχρεώσεις όπως κάποιο δάνειο, οικογένεια κ,λπ., τις οικονομίες μου τις επενδύω εκεί. Το επόμενο ταξίδι το έχω ήδη κανονίσει: θα πάω στη Νέα Υόρκη, καθώς βρήκα πτήση με 530 ευρώ! Περίπατοι στο Σέντραλ Παρκ και επίσκεψη στο μουσείο Guggenheim θα είναι τα μόνα «υποχρεωτικά» που θα κάνω. Θέλω να βρω άτομα ή δράσεις με fixed gear ποδήλατα για βόλτες δίχως… φρένα, να δω από κοντά μέρη που μόνο μέσα από το σινεμά και την τηλεόραση γνωρίζω και σίγουρα να βγω σε μπαρ που ούτε έχω φανταστεί – ίσως και στο McLaren’s pub, το στέκι του Barney Stinson από το «How I Μet your Mother»!

 

Πότε και πώς πάμε στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, όπως μας λέει και ο Δημήτρης Αράπογλου, θα πάτε μόλις βρείτε ένα καλό αεροπορικό εισιτήριο – οποιαδήποτε εποχή του χρόνου βρεθεί αυτό. Αν και, αντικειμενικά, η πόλη ζει τις καλύτερες στιγμές της, από άποψη καιρού, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ακόμη και με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν ωστόσο, στην καρδιά του χειμώνα, είναι βέβαιο ότι θα σας ενθουσιάσει και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να κυκλοφορείτε έξω μέρα και νύχτα. Τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα, στη Νέα Υόρκη είναι μαγικά – τα έχετε «απολαύσει» στη μεγάλη οθόνη ουκ ολίγες φορές. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, από την Αθήνα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για Νέα Υόρκη. Από τις 18 Μαΐου 2014, όμως, η Delta Air Lines επιβεβαιώνει ότι θα ξεκινήσει πάλι η εποχική απευθείας πτήση της από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» προς το JFK της Νέας Υόρκης. Κατά τα άλλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μπορείτε να ταξιδέψετε στη συναρπαστική μητρόπολη με όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες μέσω ενός ενδιάμεσου σταθμού, αρκεί να σας εξυπηρετεί το δρομολόγιο (χωρίς να έχετε πολύωρη αναμονή ενδιαμέσως) και, φυσικά, η τιμή. Οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου βρείτε εισιτήριο με λιγότερα από 600 ευρώ κατ’ άτομο, με φόρους μετ’ επιστροφής, προτείνουμε να το αγοράσετε. Για τη διαμονή σας, πάλι, το κόστος δύσκολα πέφτει, καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι αρκετά ακριβά, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Υπάρχουν όμως και πιο προσιτές λύσεις, όπως η ενοικίαση διαμερίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή