Διαδρομές στο Βερολίνο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν αγαπάς την Ιστορία, το Βερολίνο έχει αυτόματα μία θέση στην καρδιά σου. Ακόμα και αν το Τέμπελχοφ, η «μητέρα όλων των αεροδρομίων», όπως το αποκάλεσε ο Αγγλος αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ, δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς του Βερολίνου, λίγα «αξιοθέατα» της γερμανικής πρωτεύουσας κουβαλούν τόσο πολλή ιστορία, ενώ ταυτόχρονα κάνεις τη βόλτα σου σε έναν αχανές χώρο πρασίνου.

Το καταπληκτικό με το Τέμπελχοφ είναι ότι βρίσκεται μέσα στα πόδια σας, ένα τέταρτο της ώρας με αυτοκίνητο από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Τέθηκε οριστικά εκτός λειτουργίας το 2009, εγκαινιάζοντας μια μακρά περίοδο πολιτικών εντάσεων σχετικά με το μέλλον του. Το τοπικό δημοψήφισμα βοήθησε στο να κλείσει μια ώρα νωρίτερα, αλλά το πολεοδομικό σχέδιο που προβλέπει οικιστική ανάπτυξη στο 20% της συνολικής έκτασης αμφισβητείται μέχρι και σήμερα, ενώ ασκείται πίεση το θέμα να επανέλθει με τη μορφή νέου δημοψηφίσματος παράλληλα με τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στα βορειοδυτικά της περιοχής βρίσκεται το μνημειώδες κτίριο του αεροσταθμού, για το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη χρήση. Είναι φυσικά διατηρητέο: σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ερνστ Ζάγκαμπιλ, εκφράζει τις ψευδαισθήσεις μεγαλείου του χιτλερικού καθεστώς. Στον προπολεμικό κόσμο ήταν το μεγαλύτερο κτίριο στον πλανήτη, μήκους 1,2 χλμ. (στον σημερινό κόσμο είναι το τέταρτο μεγαλύτερο). Ορισμένοι χώροι του χρησιμοποιούνται μόνον περιοδικά, για να φιλοξενήσουν εκθέσεις, κοντσέρτα κ.λπ. Το μεγαλύτερο μέρος του χώρου παραμένει άκτιστο και ανοιχτό στον κόσμο ως πάρκο. Κατά καιρούς έχουν δοθεί κάποια στρέμματα σε τοπικούς καλλιεργητές, ενώ τα Σαββατοκύριακα με λιακάδα πλημμυρίζει από κόσμο που κάνει βόλτα, ποδήλατο ή σκέιτ.

Ο χώρος είναι ανοικτός από τις 7.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ενώ τα Σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο κτίριο του αεροδρομίου με το εισιτήριο στα 13 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή