Ο Ματίς, ο Μιρό και οι άλλοι…

Ο Ματίς, ο Μιρό και οι άλλοι…

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μίνι οδηγός με τις έντεκα εκθέσεις που διεκδικούν την προσοχή των φιλότεχνων ταξιδιωτών στην Ευρώπη.

Ρώμη / Μεγάλο αφιέρωμα στον Giacometti

H Galleria Borghese θα παρουσιάσει την έκθεση «Giacometti: La Scultura», παραθέτοντας 40 γλυπτά και σχέδια του σπουδαίου Ελβετού καλλιτέχνη ανάμεσα στα αρχαία, αναγεννησιακά, μπαρόκ και νεοκλασικά εκθέματα της φημισμένης μόνιμης συλλογής του μουσείου. Η πολυδιαφημισμένη έκθεση, που προαναγγέλλεται από τα ιταλικά μέσα ως το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα τους για τον Ελβετό γλύπτη, έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον για τον επισκέπτη: το διάλογο ανάμεσα στην κλασική και τη σύγχρονη τέχνη.

> Από 4 Φεβρουαρίου έως 15 Ιουνίου, www.galleriaborghese.it

Κοπεγχάγη / Ονειροπόλος Hundertwasser

Ο Αυστριακός ζωγράφος, αρχιτέκτονας, φιλόσοφος, ποιητής και ακτιβιστής Friedensreich Hundertwasser ονειρευόταν έναν καλύτερο κόσμο, ιδωμένο υπό το πρίσμα της τέχνης. Επιθυμούσε μέσα από την πολύπλευρη δραστηριότητά του να ισχυροποιήσει τους δεσμούς του ανθρώπου με τη φύση. Στους πίνακές του, οι ευθείες γραμμές απουσιάζουν, τα πάντα μοιάζουν στοιχεία ενός οργανισμού με κυτταρική δομή, ενώ στα αρχιτεκτονικά του σχέδια τα δέντρα φυτρώνουν ανάμεσα στα κτίρια και τα χρωματιστά του σπίτια υψώνονται πάνω σε καταπράσινους λόφους. Η έκθεση «Hundertwasser» αναφέρεται μέσα από σχέδια, πίνακες και γραπτά στο σύνολο του έργου του. 

> Eως 1 Μαρτίου, www.arken.dk

Λονδίνο / Ιταλική φινέτσα

«H μόνη ιταλική λέξη που ξέρει η Liz είναι Bulgari», ανέφερε ο Richard Burton για την αδυναμία που έτρεφε η σύντροφός του στα κοσμήματα του διάσημου οίκου. Δεν ήταν η μόνη. Πολλές σταρ του Χόλιγουντ, τη δεκαετία του ’60, λειτουργούν ως πρέσβειρες της ιταλικής μόδας, γοητεύονται από τα υφάσματα, τα πατρόν και τα αξεσουάρ και φωτογραφίζονται δίπλα σε ταλαντούχους μόδιστρους και σχεδιαστές. Η έκθεση «The glamour of Italian Fashion 1945-2014» ανατρέχει, μέσα από αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και ενδυματολογικά σύνολα, στην ιστορία της ιταλικής βιομηχανίας μόδας από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στις επιδείξεις μόδας της «Sala Bianca» στη Φλωρεντία στις αρχές του ’50 έως τη διεθνή καταξίωση, όσο προχωρούν οι δεκαετίες, πολλών εγχώριων οίκων, όπως Αrmani, Valentino, Gucci, Missoni, Prada, Pucci, Ferragamo.

> Από 5 Απριλίου έως 27 Ιουλίου, www.vam.ac.uk

Αμστερνταμ / Ευρηματικός Marcel Wanders

Εχει συνεργαστεί με την Kartell, τον οίκο Baccarat, την αεροπορική εταιρεία ΚLM, τη Marks & Spencer, την Puma, την Αlessi, τη Μoroso, τη Μοοοi.

O Ολλανδός Marcel Wanders θεωρείται σήμερα από τους σημαντικότερους εν ενεργεία designers με δημιουργική και πρωτοποριακή σκέψη και αναγνωρισιμότητα που θα ζήλευαν αρκετοί συνάδελφοί του. Η Ingeborg de Roode, επιμελήτρια της έκθεσης «Marcel Wanders: Pinned Up at the Stedelijk», σημειώνει: «Λίγοι σχεδιαστές συνδυάζουν τόσο πολλά ταλέντα. Ηρθε λοιπόν η στιγμή, έπειτα από 25 χρόνια επαγγελματικής διαδρομής και όντας στο ζενίθ της καριέρας του, για μια έκθεση όπου θα αναλύονται διεξοδικά το έργο του και ο τρόπος που προσεγγίζει τα υλικά και τις φόρμες».

> Εως 15 Ιουνίου, www.stedelijk.nl

Κωνσταντινούπολη / Δημιουργική γειτνίαση

Η έκθεση «Neighbours – Contemporary narratives from Turkey and beyond» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση του μουσείου. Το αφιέρωμα, που θα περιλαμβάνει έργα με διαφορετικά εκφραστικά μέσα 35 καλλιτεχνών από 17 γειτονικές χώρες -Βαλκάνια, Καύκασος και Μέση Ανατολή-, θα εστιάσει στους δεσμούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς, κοινωνικοπολιτικούς, που συνδέουν αυτούς τους τόπους με την Τουρκία.  

> Eως 8 Μαΐου, www.istanbulmodern.org

Παρίσι  / Οι εικόνες του Mapplethorpe

«Αν είχα γεννηθεί διακόσια ή εκατό χρόνια νωρίτερα, ίσως να είχα γίνει γλύπτης, όμως η φωτογραφία είναι ένας πολύ γρήγορος τρόπος για να δεις, να φτιάξεις ένα γλυπτό». Η έκθεση «Robert Mapplethorpe», μία από τις μεγαλύτερες ρετροσπεκτίβες που έχουν γίνει προς τιμήν του καλλιτέχνη, εστιάζει μέσα από 200 έργα σε όλες τις πτυχές του έργου του -γυμνά, νεκρές φύσεις και σαδομαζοχιστικά θέματα-, αποφεύγοντας έτσι τα κλισέ που έχουν ταυτιστεί με το μοναδικό στυλ του και αναδεικνύοντάς τον σε αυτό που πραγματικά ήταν: ένας ποιητής εικόνων.

> Από 26 Μαρτίου έως 17 Ιουλίου, www.grandpalais.fr

Λονδίνο / Ματίς: Ζωγραφίζοντας με ψαλίδια

Στο κεφάλαιο που έκλεισε την εντυπωσιακή καλλιτεχνική διαδρομή του Matisse αναφέρεται η έκθεση που φιλοξενείται στην Tate Modern με τίτλο «Henri Matisse: The Cut-Outs». Τα τελευταία χρόνια της ζωής του και με βεβαρημένη υγεία, ο Matisse, ένας από τους σημαντικότερους κολορίστες όλων των εποχών, ξεκίνησε να συνθέτει εικόνες κόβοντας χρωματιστά χαρτιά. «Μοιάζουν με εγκαταστάσεις παρά με πίνακες», σχολιάζει ο Nicholas Cullinan, επιμελητής της έκθεσης, «ενώ δείχνουν σύγχρονα και πρωτοποριακά ακόμη και σήμερα».  

> Από 17 Απριλίου έως 7 Σεπτεμβρίου, www.tate.org.uk

Βιέννη / Ενθουσιώδης Μιρό

Φεγγάρια, αστέρια, κομήτες, μάτια, θηλυκές φιγούρες και πουλιά, από τα αναγνωρίσιμα στοιχεία της τέχνης του, είναι αυτά που συνήθως  «κατοικούν» τους πίνακές του. Η φαντασία με την οποία προσεγγίζει ο Joan Miro τον κόσμο που μας περιβάλλει μοιάζει σχεδόν παιδική. Η γλώσσα του είναι τόσο μαγική όσο και οικουμενικά και διαχρονικά τα ζητήματα που θίγει. Η έκθεση «Joan Miro» στο Albertina εστιάζει, μέσα από 100 σχέδια, πίνακες και αντικείμενα, στην ποιητική ατμόσφαιρα που αποπνέει το έργο του δημοφιλούς σουρεαλιστή.

> Από 12 Σεπτεμβρίου έως 11 Ιανουαρίου 2015, www.albertina.at

Στοκχόλμη / O κόσμος του Gabriel Orozco

«Πήρε πολύ χρόνο στον Gabriel Orozco να φτάσει στο δικό μας γεωγραφικό πλάτος, αλλά επιτέλους είναι εδώ», αναφέρει το δελτίο Τύπου του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης για την έκθεση «Gabriel Orozco – Natural Motion», υπενθυμίζοντας έτσι στους επισκέπτες πως ο Μεξικανός καλλιτέχνης δεν έχει παρουσιάσει ποτέ άλλοτε το έργο του στις σκανδιναβικές χώρες. Τα εντυπωσιακά του γλυπτά-εγκαταστάσεις, χάρη στα οποία έχει γίνει κυρίως διάσημος, τονίζουν τις «παθογένειες» της σύγχρονης ζωής, ενώ πολύ συχνά  δείχνουν να ταλαντεύονται ανάμεσα στο παροδικό και το αιώνιο.   

> Από 14 Φεβρουαρίου έως 4 Μαΐου, www.modernamuseet.se

Βρυξέλλες / Θησαυροί του Τιτανικού

Σωσίβια, κομψά μπουκάλια που κάποτε περιείχαν άρωμα, πορσελάνες με το λογότυπο της εταιρείας White Star Line, παιχνίδια και κοσμήματα, όλα θραύσματα εικόνων από το πρώτο και τελευταίο ταξίδι του πιο διάσημου επιβατηγού πλοίου του 20ού αιώνα. Η έκθεση «Τitanic: Τhe artifact exhibition» περιλαμβάνει, εκτός από αυθεντικά αντικείμενα από τον τόπο του ναυαγίου, και γραπτές μαρτυρίες επιβατών που επέζησαν, αλλά και εντυπωσιακές ανακατασκευές από τον εσωτερικό διάκοσμο του πολυτελούς βρετανικού υπερωκεάνιου. 

> Από 31 Μαΐου έως 30 Αυγούστου, www.expo-titanic.be

Φρανκφούρτη / Η Μονμάρτρη των καλλιτεχνών

«Η συνοικία θυμίζει ένα τεράστιο στούντιο», έγραφε ένας τεχνοκριτικός το 1890, αποδίδοντας πολύ γλαφυρά την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο λόφο της Μονμάρτρης στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Η έκθεση «Esprit Montmartre. Bohemian Life in Paris around 1900» αποτυπώνει, μέσα από 200 ζωγραφικά έργα -Degas, Van Gogh, Picasso, Van Dongen, Toulouse Lautrec-, αφίσες και μαρτυρίες της εποχής, τις ιστορίες που γέννησε η δημοφιλής συνοικία και τους πρωταγωνιστές της, την πλούσια καλλιτεχνική δράση, αλλά και τα κακόφημα στέκια, τα μπαρ και τον περιθωριακό τρόπο ζωής που ταίριαζε με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των εποίκων της.

> Εως 1 Ιουνίου, www.schirn.de

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή