Βαρκελώνη: Η νέα ζωή του Mercat de les Flors

Βαρκελώνη: Η νέα ζωή του Mercat de les Flors

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O μεγάλος Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ ήταν εκείνος που μεταμόρφωσε το 1985 μια υπαίθρια αγορά λουλουδιών στη Βαρκελώνη, όπου βρισκόταν ένα κτίριο του 1929, σε ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κέντρα της πόλης. Στο Mercat de les Flors, ένα χώρο που χρησιμοποιόταν για εκθέσεις, ανέβασε τη θρυλική του παραγωγή Mahabharata. Αρκετές δεκαετίες πέρασαν από τότε και το Mercat σήμερα έχει βρει τον «εαυτό του» ως ένα διεθνές κέντρο για τον σύγχρονο χορό, προτείνοντας τη δουλειά νέων αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Είχα την ευκαιρία να περιπλανηθώ στους διαδρόμους και τις αίθουσες του Mercat de les Flors με αφορμή την παρουσίαση της παράστασης χορού του Ισπανού Israel Galvan «Lo Real», που θα ανεβεί στην Αθήνα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον Απρίλιο.

Το Mercat de les Flors είναι ένα εντυπωσιακό art deco κτίριο σε χρώμα κρεμ και βαθύ κόκκινο, που δεσπόζει ανάμεσα σε άλλους θεατρικούς, μουσικούς και εικαστικούς χώρους ανάμεσα στα δάση και στους κήπους της περιοχής Montjuic, του πράσινου λόφου που «κρύβει» το λιμάνι της Βαρκελώνης. Τρεις διαφορετικές σκηνές, αίθουσες χορού, από τις οποίες η μία αφιερωμένη στην Πίνα Μπάους. Σε έναν από τους εξωτερικούς τοίχους, μια μόνιμη εγκατάσταση «σπασμένων αγγείων» σε όλο το μήκος του ακριβώς μπροστά από το κτίριο του Ινστιτούτου Θεάτρου, που βρίσκεται πίσω από το Mercat de les Flors.

Πολύ κοντά βρίσκεται το υπέροχο υπαίθριο θέατρο Teatre Grec στην κορυφή του λόφου Montjuic, χτισμένο σαν αρχαίο ελληνικό αμφιθέατρο το 1929 από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Ramon Reventos, το οποίο φιλοξενεί διάφορα καλοκαιρινά φεστιβάλ.

Καθώς δύει ο ήλιος, η κατηφορική βόλτα προς την πόλη αποκαλύπτει το πρόσωπο της Βαρκελώνης από ψηλά. Στα αριστερά μας τα παλιά ανάκτορα, στο βάθος η αρένα των ταυρομαχιών, που μετατράπηκε σε εμπορικό κέντρο και πέρα, όχι πολύ μακριά, ο Χριστόφορος Κολόμβος και η θάλασσα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή