Όλοι για την Πίνδο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχοντας ως βάση του τα Θεοδώριανα Άρτας, στα ανατολικά Τζουμέρκα, ο Αποστόλης Τσιμπανάκος γνωρίζει την Πίνδο σαν την παλάμη του χεριού του. Συνοδός βουνού στο επάγγελμα, ειδικεύεται στις πολυήμερες διασχίσεις μεγάλου κατά κανόνα χιλιομετρικού αναπτύγματος, ενώ παράλληλα, μαζί με τους συνεργάτες του, «τρέχει» το περίφημο Pindus Trail. Όταν ολοκληρωθεί, το ενιαίο σηματοδοτημένο μονοπάτι μήκους 600 χλμ. θα ξεκινά από τους Δελφούς και, «πατώντας» πάνω σε ξεχασμένες περιπατητικές διαδρομές της οροσειράς που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα καταλήγει στις Πρέσπες.

Η Terra Pindus, η ΚοινΣΕπ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) πίσω από το φιλόδοξο πρότζεκτ, ανακοίνωσε πρόσφατα τη διενέργεια crowdfunding καμπάνιας για τη στήριξη της προσπάθειας. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε στο εξής μικροί χορηγοί του Μονοπατιού της Πίνδου, και είναι ανακουφιστικό να ξέρεις ότι τα χρήματά σου –λίγα ή περισσότερα, όσα τέλος πάντων έχεις να διαθέσεις– πιάνουν τόπο. Εν προκειμένω, θα συμβάλουν στην κάλυψη των εξόδων που αφορούν τόσο την έρευνα πεδίου όσο και την υλοποίηση των μελετών που πρέπει να υποβληθούν στα 14 εμπλεκόμενα δασαρχεία στο ανάπτυγμα της διαδρομής. 

Τον Αύγουστο που μας πέρασε, τα ελληνικά βουνά λειτούργησαν ως καταφύγιο για όσους από εμάς αναζήτησαν επίμονα τις χαρές (;) της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μας προσέφεραν κατ’ αρχάς τα στοιχειώδη: ηρεμία, επαφή με τη φύση και Covid-free ανάσες. Μας υπενθύμισαν όμως και κάτι ακόμη, που οι περισσότεροι τείνουμε να ξεχνάμε όταν ανοίγει στη χώρα μας η τουριστική σεζόν: οι συγκινήσεις που επιφυλάσσει το ελληνικό καλοκαίρι δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη θάλασσα. Δεν θέλει εξάλλου πολλή σκέψη το αυτονόητο και προφανές: η υγιής ανάπτυξη δραστηριοτήτων ορεινού τουρισμού κρατάει την ύπαιθρο ζωντανή, κινεί την οικονομία της, δίνει στους ανθρώπους της παραπάνω από έναν λόγους για να παραμείνουν στα χωριά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να βλέπουμε πρωτοβουλίες όπως το Pindus Trail να δουλεύονται, να εξελίσσονται, να παίρνουν σάρκα και οστά. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να τις στηρίζουμε έμπρακτα, με όποιους τρόπους μπορούμε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή