Δάσος Φρακτού – Ροδόπη: Με θέα ουρανό

Δάσος Φρακτού – Ροδόπη: Με θέα ουρανό

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοράμε μακρύ παντελόνι, φούτερ και μπουφάν και παίρνουμε θέσεις στο ξύλινο παγκάκι μπροστά από το καλυβάκι μας. Είναι 10 το βράδυ και θέλουμε να έχουμε αρκετό χρόνο πριν βγει το φεγγάρι. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τα χιλιάδες αστέρια που λάμπουν στον ουρανό από πάνω μας; Το Δάσος Φρακτού στην οροσειρά της Ροδόπης είναι το πιο παρθένο της Ελλάδας. 

Πουθενά αλλού δεν έχω συναντήσει τόσο συναρπαστικό ουρανό, γεμάτο αστέρια, νεφελώματα, μέχρι και δορυφόρο καταφέραμε να εντοπίσουμε, αφού η φωτορύπανση είναι ελάχιστη. Ο πιο κοντινός οικισμός, το Παρανέστι Δράμας, απέχει σε ευθεία γραμμή στον χάρτη 25 χλμ., ενώ οι κοντινότερες πόλεις, η Δράμα και η Ξάνθη, 50 χλμ. Επαναλαμβάνω, σε ευθεία γραμμή στον χάρτη. Αυτό θα πει απομόνωση!

Και όντως, βρισκόμαστε στην πινέζα του χάρτη, στα σύνορα με Βουλγαρία. Η κεντρική Ροδόπη δεν έχει πολύ άγριες ή ψηλές κορυφές (1.953 μ. είναι η κορυφή Δελημπόσκα), αλλά εδώ θεριέψαν τα δάση τις τελευταίες δεκαετίες, μετά και την πλήρη ερημοποίηση κοντινών οικισμών και την έλλειψη βόσκησης. Το δάσος Φρακτού βρίσκεται δίπλα στο μεγαλύτερο δασικό σύμπλεγμα της χώρας, το δάσος Ελατιάς (Καράντερε), αλλά δεν είναι το ίδιο γνωστό και το επισκέπτονται πολύ λιγότεροι. 

Δάσος Φρακτού – Ροδόπη: Με θέα ουρανό-1
© ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ

 

Στο Δασικό Χωριό Φρακτού, ένα συγκρότημα από δέκα ξύλινα καλύβια, επικρατεί ησυχία. Δασοφύλακες, υλοτόμοι, παθιασμένοι φυσιολάτρες και ερασιτέχνες φωτογράφοι άγριας ζωής είναι οι λίγοι που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του Δασαρχείου Δράμας, αφού πάρουν άδεια από τους αρμοδίους. Το Χωριό παρέχει διαμονή σε όποιον θέλει να επισκεφθεί το δάσος, μετά από συνεννόηση με το Δασαρχείο. 

Την επόμενη μέρα, αφού μελετήσουμε τις πολύ κατατοπιστικές πινακίδες και τους χάρτες του Δασαρχείου, παίρνουμε το μονοπάτι που οδηγεί στους καταρράκτες. Για τις επόμενες τέσσερις ώρες θα περπατάμε σε πυκνό δάσος, πάνω σε πεσμένα φύλλα, κάτω από οξιές, σημύδες και ερυθρελάτες (τα δύο τελευταία δέντρα απαντώνται μόνο εδώ στη Ροδόπη και πουθενά αλλού στην Ελλάδα) χωρίς να συναντήσουμε κανέναν άνθρωπο. Είδαμε όμως δεκάδες πουλιά και, παρόλο που δεν τα είδαμε, στο δάσος Φρακτού ζουν επίσης αρκούδες, λύκοι, αγριόγιδα, ζαρκάδια και αλεπούδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή